Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit. Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Již předchozí díl atakoval přední příčky v rámci naprosté debility a nudy a tvůrci se v tomto trendu rozhodli pokračovat. Od prvních do posledních minut mě děj absolutně nezaujal a dávám to za vinu především příšerně napsaným postavám, které měly všechny jeden společný rys - byly hrozně obyčejné a tím pádem extrémně nezajímavé. Šíleně všichni splývali a byl mi po celou dobu jejich osud zcela lhostejný. Naprosto nechápu úvodní záměr s nastíněním nudných životů nudných postav. Měl se vynechat a rovnou se mohlo přejít k vraždění. Nesouhlasím se zdejším častým názorem, že bylo dobře, že byl tento díl jiný. Krok s nápadem, že se Očista neodehrává ve vyhrazený den, nýbrž až poté, byl podle mě krok velmi špatným směrem. Tvůrci se okatě a tendenčně pokusili svést na vlně rostoucího napětí mezi USA a Mexikem, ale nakonec se z filmu vyklubal jen jakýsi blábol s lehkým post apokalyptickým odérem. [10 %] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ďalšia séria, ktorú neobišla propaganda, hoci samozrejme to urobili tak podprahovo, aby sa nič nepovedalo, ale pozorný divák si všimne, že za zlých sú tí zlí bieli Američania, ktorí sú mysľou niekde v stredoveku, nenávidia prisťahovalcov a zvlášť Mexičanov a samozrejme tí dobrí sú všetci s lepším odtieňom. Neviem či film nenatočila rovno Antifa. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Očistit Spojené sráče od všech zkurvených přistěhovalců není zas až tak špatný nápad, ovšem ti Indiáni by to už dneska kvantitativně nezvládli. Každopádně po výživném prvním dílu a čtyřech nudných, sterilních a přitroublých pokračováních se do pětice všeho nenávistného opět urodilo a čistí se zase jakž takž s grácií, svižně, dramaticky, zábavně a vcelku hlavopatoidně, byť kapku klišovitě a tendenčně. A tak tu máme předsudečně rasistického texaského rančera, co se nakonec bezhlavě zamiluje do altruistických Mexičanů, bandu exemplárně vypatlaných Okamurů, Vandasů a dalších neonacistů, kteří, jak jinak než zaslouženě, dostanou sežrat jejich vlastní rasistcínu, obří pravicovou konspiraci á la zlá Trumpeta i socialistickou hispánskou lůzu, které chyběla už jen Aurora. A když se všichni vzájemně zkoxují, morálním vítězem je mlčenlivě moudrý náčelník Povislá tortilla, jenž je nad všechny ty bílé, černé i hnědé huby vysoce povznesen. Neomarxistická manipulace tu však tentokrát zdaleka nepřevládala nad xenofobii, homofobií, strachem z tranzistorů i nebinárních pacientů, tudíž poctivé 3,5001245, protože jsem 103 minut skoro vůbec nezlobil. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Režisér a scénárista James DeMonaco se podobně jako několik jeho kolegů, rozhodl po delší době opět oživit svou značku a tak se i Očista dočkala po pár letech dalšího pokračování. Měl jsem obavy, že půjde o další vyčpělé a zbytečné prodlužování série, která po dvou celkem solidních dílech šla s kvalitou dolů. Nu očekávání moc velké nebylo, nakonec však rozhodně neodcházím zklamán. Nejnovější přírůstek jsem si užil o něco více, než trojku a čtverku.   Hlavním faktorem byly jakžtakž sympatické postavy, slušné herecké výkony a především porce filmového násilí a brutality. Počet mrtvých se ani nedal spočítat (jen lehce zamrzelo, že se nějak rapidně nesnižoval počet důležitých hlavních postav). I zde je nám nabídnuto několik zajímavých psychopatů – vrahů – milovníků Očisty, kteří tentokrát přestali respektovat pravidla a vytvořili po celé Americe totální chaos. Bylo vidět, že tentokrát byl k dispozici i slušný kapitál – jediné mínus vidím v několika nepříliš povedených digitálních efektech (viz hořící a zdevastovaný Austin či El Paso).   Nechybí ale slušná porce emocí, několik akčních pasáží se mi rovněž líbilo a mexický pár mi byl velmi sympatický (mnohem víc, než zbytek osazenstva). Samozřejmě se tu našla i řada nelogických kopanců, slabších a nepříliš záživných momentů, ale i tak si dovolím tvrdit, že jsem se u sledování tohoto dílu moc nenudil. Je však velká škoda, že tu Will Patton nedostal více prostoru.60% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

U každého dílu si myslím, že jsem se dostatečně obrnil a přesto vždycky nevěřícně zírám, jak se může někdo, kdo třeba může legálně řídit auto, podepsat pod něco tak strašlivě pitomýho. Rád bych řekl, že DeMonaca lze alespoň uznat v rámci toho, jak se mu daří držet prst na tepu doby a přizpůsobovat tu idiotskou SAtiRu aktuálním náladám (kritika bohatých v pokrizové době, rasové třenice v současnosti), ale z jeho strany tam ani není žádná snaha ty scénáře nějak zbrousit, z těch postav udělat alespoň něco nad rámec neživých paňáců či jinak zkoušet zahladit ten čistý fakt, že se jedná pouhý money-grab, parazitující na aktuálních společenských neduzích. A tady je ten problém - já vlastně nevím, jestli se na něj za to zlobit, protože já si myslím, že on nemá na nic lepšího kapacity. Mám být naštvaný na hloupého člověka u moci nebo na společnost, která si ho tam na základě jeho hloupých hesel zvolila? Stejně tak si říkám, mám nenávidět hloupého DeMonaca nebo diváckou obec, která způsobila již čtvrté pokračování nejnesmyslnější a nejupachtěnější zápletky, co kdy šla do kin? (nemluvě o tom, že technicky, od digitálních plamenů a krve až po příšerný color-grading, to vypadá jak totální Asylum). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Severoamerické tržby byly 44,5 milionu dolarů, celosvětové pak 77 mil. (NIRO)
  • Dylan (Josh Lucas) a Juan (Tenoch Huerta) v čase 1:22:38 vyndávají lana z bedny a přehodí si je přes ramena. V čase 1:22:46 ale lana u sebe nemají, zatímco v čase 1:22:53 je opět mají. (mary800)

Související novinky

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Reklama

Reklama