Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (639)

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z vrcholu americke kinematografie nejen sedmdesatych let. Jen malo co je takhle dobre. Asi nejoblibenejsi film meho detstvi. (Ano tajne jsem se dival skulinou mezi dvermy.) Co psat vic...? Ano nejlepsi herci,nejlepsi kamera,nejlepsi hudba a scenar. Duch Phila Marlowa konecne spocinul v klidu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Není to čistých 5, ale musím zaokrouhlit nahoru. Film nemá chybičku. Jack z plátna téměř nesleze. Retro detektivka jak se sluší a patří. Vřele doporučuju všem, kteří nemusí dnešní akcí nabité výplachy plné epileptických střihů. Několikrát jsem ve filmu přistihl jak prosím o každou minutu navíc. Ke konci mi bylo docela líto, že tenhle příběh skončí. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Já jsem si říkala, že to je příliš dobré na to, aby jim to vydrželo až do konce. Z dokonalého horečnatého snu jsem se probudila ve chvíli, kdy si to všichni začali slovně vysvětlovat... a bylo to hořké probuzení. Chápu, že chtěl svůj tragický konec, a proti tomu nic nemám, jenom ten způsob, jakým k němu postavy doklopýtají, je oproti předchozímu plynulému mučeníčku prostě neobratný a neuspokojivý. Alespoň čtyřicet procent mého potlesku patří pouze Jerrymu Goldsmithovi. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho mi trvalo, než jsem se dostal k tomuhle klasickému filmu. Jack Nicholson se jako soukromý detektiv Jake Gittes zaplete do vysoké hry a pouští se do zdánlivě nerovného souboje, který na první pohled nemůže vyhrát, přičemž mu pomáhá krásná paní Mulwray (Faye Dunaway), která má na celé věci osobní zájem. Jack Nicholson podává výborný výkon, trousí vtipné hlášky a nezalekne se vůbec nikoho. Snímek má úžasnou atmosféru, takhle nějak si představuji 30. léta, trefnou, znepokojivou hudbu Jerryho Goldsmithe, skvělý scénář (Oscar) a výpravu. V malé, ale o to více slizké roli, se představí i legendární režisér John Huston a také Roman Polanski. Ano, je to on, kdo řízně Jakea do nosu. Film se ve svém závěru přesouvá z vyprahlých a sluncem vyhřátých ulic Los Angeles do Čínské čtvrti, aby se sem vydal i Jake Gittes a právě zde se odehrává i mrazivý a dramatický závěr snímku, který nenechá nikoho klidným. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář (ne dokonalý, ani ne nejlepší), chápu co Polanský kritizoval, co tou zápletkou sděloval, ale nijak mě to nebere a netuším, proč by to měl být až takový kult. Dobrý thriller s jistým přesahem pro společnost, no. Ten závěr je ale naprosto nesmyslný, Nicholsonův detektiv něco kutí a člověk čeká nějaký chytrý zvrat, nějaké sbíhání příprav a ono to dopadne hrozně nelogicky až hloupě. A je mi jedno, že tím chtěl Polanský taky něco sdělit, to se dalo vymyslet mnohem lépe. ()

Galerie (151)

Zajímavosti (50)

  • V roce 1991 byl snímek zařazen do Národního filmového registru kongresové knihovny USA. (Terva)
  • Podle časopisu Empire byl k Čínské čtvrti napsán nejlepší scénář všech dob. (bohhous22)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Reklama

Reklama