Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (639)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak toto dopozerať, to boli muky ako krava. A ani Jack Nicholson to nezachránil, ostatne veľmi tam nehral, nebolo ani čo. Kto má rád zdĺhavé detektívky, tak si pošmakuje. Ja som si skoro nudou odhryzol palec na ľavej nohe. Tu sa Roman Polanski vskutku nepredviedol. Snímka začína kúsok zaujímavo, čakal som len až sa niečo zomelie a rozbehne sa gangsterská prehliadka a niekomu rozmlátia tvár plnou dávkou zo samopalu Thompson, ale nedočkal som sa. Furt sa len tára a tára a nič z toho, žiadna akcia, proste nič sa nedeje. Aj tu sa niekto chcel hrať na noir, no ostalo len pri hraní sa. Jack Nicholson sa snaží, ale k úspechu to nevedie. A to som pridal jednu hviezdu za tú atmosféru 30.rokov. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Tenhle film je pro mě ztělesněním poctivého krimi-thrilleru. Bez zbytečné akce, bez jakýchkoli efektů, jenom kvalitní vyprávění. Vše, co se děje v Čínské čtvrti Polanskému prostě věřím. Všechno je tak nějak opravdové, a vysokokarátová Goldsmithova hudba dodává celku krásně melancholický nádech. Herecké výkony, včetně pěkného štěku samotného režiséra jsou dokonalé, a esteticky ladí s atmosférou filmu. Co dodat? Nikdy nevěř chlapovi s nožem v ruce :o) ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jé to jsem zase jednou naštvanej sám na sebe, dokonalá učebnice scénáristiky a mě to prostě ne a ne chytnout. Na papíře to vypadalo o dost lépe. Atmosféra mě zkrátka nepohltila, příběh nezaujal a nebýt toho, že jsem si při sledování cvičil postřeh a bavil se sledováním toho, jak pan Polanski převádí slova v obrázky tak jdu asi ještě níž. Smutné - já vím. Třeba se na to za pár let budu dívat jinak, do té doby - 60%. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

L.A. je pěkná díra, kde ve velkém kupují Poděbradku, nebo vodu destilují ze chcánek. A vše krom lži je tu "Přísně tajné". Nicméně, mluvit se tu umí, tudíž mi tahle konverzační detektivka bez mrtvolek hnijících pod domy připadala mnohem lepší, než mladší inspirace v režii Curtise Hansona. Už jen z úcty k tomu, co všechno museli pod Polanského bičem Nicholson a Dunaway vytrpět, dávám 4*. Někdy bych rád viděl film, kde by Nicholson osobně Polanskému rozpáral na sedmkrát nos, ale protože už Roman nežije v Americe, mohlo by se tak stát třeba v naší rodné kotlince a film by se jmenoval Romská čtvrť. A Nicholson by mohl hrát týpka, co vykupuje kradenou litinu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Cherchez la femme.“ Žádná jiná replika ani nemůže tenhle snímek vystihnout více. Ač to nějakou dobu tak úplně nevypadá (stopáž filmu je poměrně luxusní a tempo také není z nejrychlejších), jedná se o dosti vtahující záležitost. Atmosféra je parádní, napětí (budované především výtečnou hudbou) postupně přibývá. Nechybí spousta zvratů, divák podobně jako hlavní hrdina pořád neví, na čem vlastně je. A když už jsme u postav, především ústřední pár je herecky zvládnut výborně. Dunaway si se svou „ledovou královnou“ poradila s grácií, Nicholson zase jen dokazuje, jak pestrým hereckým arzenálem disponuje. Vůbec mě jeho postava bavila, frky i triky (nadchlo mě zejména pravítko). Ke konci začíná přituhovat a závěrečný Jakeův pohled je vzhledem k naznačené minulosti tak moc výmluvný…a teď už pryč ze zmíněné čtvrti a solidní 4* na cestu. „Dnes za něj byla v Mar Vista Inn sloužena mše.“ - „Zesnul před 14 dny.“ - „Co je na tom zvláštního?“ - „Před 14 dny odešel na věčnost a před týdnem koupil pozemek. To je dost neobvyklý.“ ()

Galerie (151)

Zajímavosti (50)

  • Roman Polanski měl v určité fázi psaní scénáře potřebu dostat nějak příběh na chvíli do skutečné čínské čtvrti, a když se nápad nepodařilo ihned zpracovat, jeho posedlost postupně otrávila všechny ostatní. Scénograf Richard Sylbert na to odvětil, zdali by nestačilo, kdyby si Gittes (Jack Nicholson) v pár záběrech prostě objednal čínské jídlo. (Siriuss)
  • Scenárista Robert Towne a Roman Polanski sedeli v dome režiséra a už dva mesiace sa trápili nad úpravou scenára. Presnejšie, Towne sa trápil menej, radšej chodil von so svojím psom a fajčil fajku. Polanski bol nahnevaný. „Ten jeho prekliaty pes mi v tej rozpálenej miestnosti ležal pri nohách a slintal. Bob plnil izbu dymom a bojoval za každé slovo, ako keby mali byť vytesané do mramoru," sťažoval sa Peterovi Biskindovi, keď ho britský žurnalista spovedal pre svoju knihu „Bezstarostní jazdci, zúriví býci“. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Reklama

Reklama