Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie Ondřeje Trojana s Ivanem Trojanem v roli Bouráka, věčného frajera, kterému teče do baráku i do života a rodina už ho má plný zuby. Ale i srdce. Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V  jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si BOURÁK. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprdy. A navíc jí za matkou pálí šéf, gangster místního formátu, kterému evidentně přeskočilo. Tak Kamile dojde, že musí zasáhnout a donutit mámu konečně šlápnout tátovi na ty jeho špičatý perka! Nebo všechno poletí do luftu. Komedie  o tom, co všechno může způsobit jedna letní bouřka, jedna městská vyhláška, sada golfových holí, rock and roll a jedna hodně naštvaná dcera! Možná, že se zasmějete a jestli na to máte žaludek, třeba si i zatancujete. (T.H.A. - Total Helpart)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (299)

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Hardcore záležitost, která se dala zkousnout jen proto, že jsme to sledovali v partě a peprně komentovali. Nemá to hlavu ani patu, chvilku to chce být drama, chvilku Richiovka, pak ulítlá retro parodie, prostě myšmaš. Vtipu tam moc není (úplně si dovedu představit, jak museli i fandové českého filmu v kině trpět) a ta česká angličtina v písních je naprosto příšerná. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Hrozně těžko se mi filmu, ve kterém je tolik skvělých herců, dává jedna jediná hvězdička. Přitom i téma, prostředí, všechno to znělo tak lákavě. Ani tvůrčí duo Jarchovský-Trojan beru jindy za určitou záruku kvality. Jenže Bourák působí tak, jako by ho natočila parta fandů Elvise, co mají pár měsíců od dokončení školy, a kterým se povedlo na dobrý slovo sehnat takové herce. Prostě je to hrozně trapný. Trochu mi film připomíná Wilsonov (za kterým ale Trojan ani Jarchovský nestojí). V něm se povedlo vtip a stylizaci udržet na tenké hraně mezi nudou a trapností. Bourákovi se to nepovedlo. Velká škoda. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný fanda Ondřeje Trojana, ale jako režiséra jsem ho mezi těmi současnými českými považoval jako jednoho z těch lepších (ačkoli skoro na hraně a nutno říct, že téhle laťky není zrovna těžké dosáhnout), ale tady fakt nechápu, co vyváděl. Nebo se už vytočil a jak píše jeden můj oblíbený uživatel, skončí jako Michálek. Možná by si měl dát svoji klasickou několikaletou pauzu, aby z toho bylo aspoň něco, ale nemá smysl se v tom pitvat, protože Bourák už vznikl a je to průser jak sviňa. Je to film, co se snaží být tak třeskutě (absurdně) vtipný, až je ve finále jenom trapný (třeba sám režisér hrající Elvise... a těch špatných scén je víc) a co se snaží být tak děsně cool, až je v tomhle ještě trapnější než ten humor. Něco jako děj tady neexistuje (což je u nových českých filmů věc naprosto běžná) a i když to sice jde z bodu A do bodu B, tak jakoukoli šanci mě upoutat stejně zabily neskutečně otravné a nesympatické nebo nezajímavé postavy - a to si s nimi člověk protrpí dvě hodiny! Špatné jsou i herecké výkony, dokonce i u některých herců, u kterých by to člověk zrovna nečekal. Mohl bych to rozpitvávat ještě víc, ale takhle už to podle mě stačí. Těm, co to čtete stačí snad jen říct, že je to další hřebíček do rakve s názvem "česká komedie". Bourák skončil jako propadák a to naprosto oprávněně - a upřímně, tušil jsem to už od té chvíle, kdy jsem se o tom filmu dozvěděl poprvé. Hvězdičku dávám snad jen za kameru, protože jinak zde nemám co kladně hodnotit. 1* ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dokazuje, že být Tarantino není prdel. Mixování kultovních žánrovek do něčeho nového a funkčního je vždycky krok do nejistoty. Bourák to bohužel s tím mixováním trochu přepálil. Naroubovat pokračování Pomády do manželství a krize středního věku na prostředí severních Čech a přimíchnout k tomu trochu Twin Peaks je možná až příliš ambiciózní projekt. Zajímalo by mě, nakolik byla Macháčkova linka improvizovaná, protože to působilo, že tak z 80 procent. Nicméně oceňuji v jistém směru originalitu, ambice, hudbu i humor. Plus Šluknovské prostředí je srdcovka. Narozdíl od většiny sračkoidních a vypatlaných českých rom-com, se kterými se v posledních letech rozthl pytel, se tohle aspoň nebralo tak vážně. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Je to opravdu neuvěřitelné. Je to něco jako mix Davida Lynche a Roba Zombieho v tom, jak vyprázdněné, od psychologie oproštěné, ale naleštěné (u Ivana Trojana si nejde nevzpomenout Lynchovo užití Nicolase Cage) a neskutečně zlé postavy ubližují jedna druhé tak dlouho, dokud se nedočkají konce. Je to jako nějaký očistec, peklo, kde se na všechny odráží zlo, které sami vyzařují. Ale s tím, že si tvůrci mysleli, že to je vtipné a že ty postavy jsou sympatické! Rád bych všem připomenul, že Petr Jarchovský, tvůrce textu, podle kterého to bylo natočeno, stojí v čele scenáristiky na FAMU, což je v tuhle chvíli doslova na stejné rovině, jako kdyby stál Magnusek v čele režie. Absurdita, že to existuje, je pro mě naprosto dechberoucí. V tom filmu je scéna, kde se dcera v náhodné scéně obleče podle sexuálních tužeb svého otce, kamera po ní voyeursky jezdí a její otec ji přejíždí očima, aniž by se tomu faktu někdo jakkoliv věnoval, označil ho jako zvláštní a zařadil ho do kontextu. Přitom ten film rozhodně nemá být uvědomělou zombieovskou perverzí - pravděpodobně jde o nějaký zbytek předchozí verze scénáře, kdy ta scéna ztratila jakýkoliv smysl, ale prostě je nenapadlo ji vyndat. Je to vážně na úrovni surreálné noční můry, během níž je převráceno vše morální (sobecký, nevěrný a bezohledný hrdina během filmu dosáhne doslova přetvoření celého světa a všech v něm podle svého obrazu, bez vlastní proměny se všichni podrobí jeho vůli a tužbám - je to opravdu neskutečně tísnivé a smutné), aniž by si to na vteřinu uvědomoval, což ho posouvá ještě na nový level. Většinu filmu jsem opravdu zíral s otevřenou pusou, protože ačkoliv jeho nedostatky nejsou pro český film nové, zde je to na rovině, jakou jsem neviděl. Absolutní lidské zlo prezentované jako bláznivá komedie - nic menšího říct nejde. Většinou je na takových filmech vidět celková odfláklost, takže se zdá, že vysvětlením je prostě nezájem tvůrců strávit nad tím víc času. Tady se ale nejedná o řemeslně vyignorovanou produkci, hodně lidí na tom hodně pracovalo, aby ten film vypadal jako film - takže museli s tím materiálem strávit hodně času. A přesto to udělali! Je to úplně úžasné. Doufám, že Jarchovský pustí ten film všem svým studentům a bude na něm demonstrovat, jak se dělá scénář. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (11)

  • Bourák (Ivan Trojan) si dává dohromady vůz Ford Ka. Jedná se o nejmenší auto v modelové řadě automobilky Ford z roku 1996, vyrábí se ve třetí generaci dodnes. (sator)
  • Režisér Ondřej Trojan, bratr Ivana Trojana, již svého bratra režíroval a spolupracoval s ním na snímku Želary (2003), nominovaného na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film za rok 2003. (JimDeNiro)
  • Premiéra filmu musela být odložena kvůli koronaviru a uzavírání kin. (SONY_)

Reklama

Reklama