Reklama

Reklama

Nůž ve vodě

  • Polsko Nóż w wodzie (více)
Trailer

Sólo pro dva muže, jednu ženu a plachetnici.  Filmový debut režiséra Romana Polańského se stal po uvedení v roce 1962 pro polskou kinematografii významnou událostí. Psychologické drama z prostředí Mazurských jezer, ve kterém se představí pouze tři postavy, předvádí mužskou ješitnost i morální úpadek, konflikt sobectví finančně zajištěného novináře a pozérství bezejmenného studenta za přihlížení cynické manželky. Příběh začíná v autě během cesty Andrzeje a Krystyny k jezeru, když náhle porazí mladého muže stopujícího uprostřed silnice. Andrzej muži navrhne, aby s nimi jel kus cesty. Později, místo rozloučení, mladíka pozve na společnou jednodenní projížďku na plachetnici. Mladý muž nabídku přijímá, přestože nemá žádné znalosti o plachtění.... Dobře vystavěný scénář, děj situovaný na omezeném prostoru automobilu a lodi, atmosféra, herecké výkony a vynikající kamera (kterou vedl Jerzy Lipman), zůstávají přednostmi filmu. Jeho název odkazuje na důležitou scénu, v níž Andrzej v náznacích popichuje mladíka kapesním nožem, který následně úmyslně upustí do vody. Snímek měl v době svého vzniku silný mezinárodní ohlas, o čemž svědčí nominace na Oscara a řada dalších ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (129)

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Film plný krásnych záberov - tým neškodí ani absencia farieb - výbornej kamery, nadpriemerných hercov, netradičnej hudby, ale tiež prílišnej statickosti. Polanského celovečerný debut by som bol zrejme ocenil omnoho viac v stave väčšej bdelosti, okolo polnoci po vyčerpávajúcom dni to stálo za uspávajúce slabšie tri hviezdičky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když byl Roman Polanski ještě tak mladej, že ho nikdo nemoh obviňovat že je na mladý holčičky, sbail si svejch pět švestek, tř herce a hajdy do oblasti Mazurských jezer. Zde pak natočil psychologickej hattrick ve složení dva muži a jedna žena. Filmařsky a herecky v tomhle mazurským minimu není co vyčíst, ale myslím si, že by filmu a především atmosféře prospěla větší psychologická prokreslenost všech tří hlavních hrdinů. ()

Reklama

haluska11 

všechny recenze uživatele

První a (pro mě) snad nejslabší Polanski. Psychologické konflikty a silná paranoia - typické i pro Polanského pozdní filmy - jsou zde situovány do milostného trojuhelníku. Zpracování alá "tři herci a jedna loď" je minimalistické a spolu s přirozeným prostředím umocňuje autentičnost. Zdánlivě krásný slunečný den na lodi je s eskalující emotivností a vývojem příběhu čím dál tím víc nekomfortní podívanou. Tajemné postavy se stávají méně a méně sympatickými, ukazuje se jejich morální zkaženost. Primární střed zájmu narativu neleží v kauzalitě, nýbrž v postavách samotných. Jejich povídání tvoří většinu děje a zpomaluje tok akce. Konec je nejasný a neuspokojivý jak pro postavy, tak pro diváka. Co to ve výsledku znamená? Celkem nuda, ale na debut dobrý. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Na debut zcela omračující. Psychologické drama, kde starší chlapík soutěží s mladíkem o to, kdo z nich má větší kulky - ovšem, precizně natočené, úchvatná čb kamera, božská hudba Krzystofa Komedy a perfektní herecké výkony jen třech zúčastněných. Tohle je moje oblíbená scéna: http://youtu.be/Cq7fm3BQ0fQ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na to, že Polanski měl tak krátce po škole a malé zkušenosti, vznikl s minimálními náklady působivý film zařaditelný do žánru psychologického dramatu. Polanskému stačí k navození působivé atmosféry tři herci, člun, opuštěné jezero a dvě nadměrně vyvinutá mužská ega. Po dějové stránce film nestojí za řeč, ale ty dialogy a herectví stojí za zapamatování. A především Nůž ve vodě jasně naznačil Polanského možnosti ve velké kinematografii. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Polanski se krátce po natočení odstěhoval do Francie, kde se stal slavným. (Kulmon)
  • Jedná se o první film, který nadabovala Brněnská televize. (sator)
  • Debut Romana Polanského. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno