Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se díky skvělým nápadům, zpracování a hereckým výkonům dá dívat pořád znovu a znovu. (Což se o mnoha současných českých filmech říct ani zdaleka nedá.) ----- Klasická česká sci-fi komedie vznikla v roce 1977. Autorem je spisovatel Josef Nesvadba, podle jehož povídky napsal scénář Miloš Macourek a Jindřich Polák, ten také snímek režíroval. V bláznivém příběhu se objeví množství českých herců – v hlavní dvojroli Petr Kostka, dále pak Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Miroslav Moravec, Josef Větrovec, Otto Šimánek, Marie Rosůlková a mnozí další. Zamotaný příběh se točí okolo přeživších nacistů – udržují se při životě pilulkami dlouhověkosti – kteří chtějí odcestovat do minulosti a v roce 1944 předat Hitlerovi vodíkovou bombu, díky níž by vyhrál válku. Jejich podplacený pilot však ráno zemře, udáví se rohlíkem, a jeho bratr, takový ňouma, vůbec o ničem nemá potuchy. Proto se pak neustále musí vracet v čase, aby napravil všechny chyby...   Na DVD film najdeme ve formátu 1,33:1 (tedy 4:3) a zvuk si lze vybrat Dolby Digital 2.0 nebo Dolby Digital 5.1, i když valného rozdílu mezi nimi asi nejde nalézt. Nechybí možnost pustit si české nebo anglické titulky.   Bonusy obstarávají již tradiční fotogalerie, filmografie vybraných herců a tvůrců a pak dva rozhovory. Jeden s Petrem Kostkou, v němž se dozvíme o natáčení i jeho zaujetí pro některé filmové partnerky, náš světoznámý a Oscarem oceněný výtvarník Theodor Pištěk povypráví o svém nemalém podílu na vzniku tohoto filmu, protože vymyslel nejen kostýmy (a to i ty vojenské uniformy) a prostředí, ale třeba i onen model vodíkové bomby.   Protože film vychází nejprve jako příloha časopisu DiViDi, než bude za dva měsíce běžně uvolněn do prodeje, nepřekvapí, že se v DVD-ROM části nachází i PDF soubor s minulým číslem časopisu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Socialistické státy zajistily úspěch mírové konference…“ Macourek s Polákem vytvořili opravdu mnohovrstevné sci-fi, ale nemohu se zbavit dojmu, že větší hustota humoru, či naopak příklon k vážně míněnému sci-fi thrilleru by přinesly ucelenější výsledek. Úvodní titulky s DJ Adolfem jsou stejnou měrou směšné i mrazivé.. ()

Reklama

Sten2 

všechny recenze uživatele

Námět je perfektní. Nedokážu si představit, že by si na takovou věc v dnešní době někdo v ČR troufnul. Obsazení stejně tak perfektní. Hitler jeden s nejpodobnějších, které jsem kdy viděl. Technicky úžasné - scény, ve kterých je Kostka dvakrát jsou velice dobře udělané. Nelze vůbec poznat předěl obrazu a to byl rok 1977. Bohužel film, ač ho mám moc rád, sráží veliké scenáristické nelogičnosti. Když se "evil" Bauer dusí, nesnaží se dostat do vedlejšího pokoje, aby mu dal vědět. že se dusí. Místo toho dělá div né kotrmelce na posteli, aby ze sebe ten zatrolený rohlík dostal. "Good" Bauer ho konečně najde (ještě živého), ale než aby mu pomohl ((Heimlichův chvat...), tak běží pro doktora. Cirkusáci hážou nože na kus prkna postaveného proti dveřím a jako bonus mají trampolínu na střeše a přijde jim moc fajn jí dát co nejblíž okraji - jo "safety first". Hitler a jeho banda kámošů jsou až neuvěřitelně hodní, když nechají muže tmavší pleti (Menšík) běhat po bungru a třikrát vysvětlovat, že jim vlastně přišli pomoct. Na to, že se s raketami dá létat časem kam se zachce, tak mají dost chatrný bezpečnostní systém. Nějaká prevence proti odcizení neexistuje. "Evil" Bauer pomáhá bandě fašistů a trošku mu nedochází, že jestli Hitler vyhraje 2. sv. válku, asi mu ty peníze budou k ničemu, protože se zřejmě ani nikdy nenarodí. Takových věcí je tam strašně moc a každým dalším shlédnutím člověk najde další. Film je skvělý, ale po těch letech je na něm vidět velká naivita. ()

choze 

všechny recenze uživatele

ZÍTRA VSTANU jsem stejně jako PANE VY JSTE VDOVA též podle Macourkova scénáře jako mladší miloval (o to víc, že mám velkou slabost pro filmy o cestování v čase a tenhle patří k nejlepším a navíc je český), ale také s odstupem času nadšení trochu vyprchalo. Snímek se dost dlouho rozjíždí a i po zbytek filmu, kdy kadence gagů rychle narůstala (scéna v Hitlerově bunkru), jsem se jen uchechtával, nikdy jsem nešel do kolen. Naštěstí jakmile se poprvé začne měnit minulost, film se stává naprosto fascinující hrou časových paradoxů a záměn. Pobavilo mě, když Petr Kostka v bonusovém rozhovoru řekl, že po prvním přečtení mu scénář přišel moc ujetý a složitý, ale Polák ho moc chtěl a naléhal na něj, aby si to přečetl ještě jednou a "třeba pomaleji". Kostka v titulní roli je výborný a nemohu nezmínit i hravý hudební motiv Karla Svobody. Nejlepší česká sci-fi. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno se mi to líbilo hodně, zpětně musím nadšení trošku snížit. Zápletka je geniální, ale mám pocit, že stálo premisu s Hitlerem trochu dohrát, a ne ji jen tak naťuknout. Stejně tak Polákova režie - hraje spíš na jistotu, ale bojí se odrazit k nějaké větší stylizaci - celý film působí spíš šedě a monoliticky - televizně? Jako by se Polák s klasicky macourkovsky crazy námětem nedokázal Vorlíčkovi a Lipskému vyrovnat... I přesto se jedná o totální klasiku, a rozhodně o jeden z nejlépe zpracovaných scifi námětů v Československu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Ve scéně, kdy se převrhne "biorozpouštěč" do vany s mrtvým Karlem Burešem (Petr Kostka), zůstane na dřevěném obkladu skvrna. V dalším záběru už tam není. (Chegi)
  • Jestliže je biorozpouštěč schopen rozpustit mrtvolu Karla (Petr Kostka) ve vaně, stejně jako nádobí ve dřezu, nemůže být možné se jím beztrestně potřísnit, jak se to stalo Janovi (Petr Kostka) při úklidu v koupelně, protože by se mu musela rozpustit ruka. Stejný nesmysl platí i pro vlastní dřez, který by byl zlikvidován stejně, jako nádobí v něm rozpouštěné. (pjotri)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama