Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Mark McPherson vyšetřuje vraždu Laury Huntové, jejíž tělo bylo nalezeno u ní v bytě. Tato krásná, úspěšná mladá žena nejspíše zemřela v pátek v noci za velmi podivných okolností. Podezřelými jsou její bývalý milenec, arogantní novinář Waldo Lydecker, současný snoubenec a playboy Shelby Carpenter a přítelkyně Ann Treadwellová. Všichni k Lauře shlížejí s neskrývaným obdivem, přesto musí McPherson z každého stále doslova "dolovat" nové důležité informace...

Film patřící mezi nejlepší tituly žánru noir (takzvaného černého filmu) natočil hollywoodský režisér Otto Preminger podle úspěšného kriminálního románu spisovatelky Very Casparyové. Téma posedlosti krásou podpořil jakousi chladnou elegancí, temným laděním, stíny a častým deštěm. Vedle svižných dialogů, v nichž nechybí cynický humor, pomáhá atmosféru napětí působivě dotvářet černobílá kamera (za níž stál Joseph LaShelle) oceněná Oscarem. Krásou oslňující Lauru ztělesnila herečka Gene Tierneyová (Láska není hřích, Noc a město, Smrtelný hřích), Marka McPhersona ztvárnil Dana Andrews (Jízda do Ox-Bow, Nejlepší léta našeho života). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

Epistemolog

všechny recenze uživatele

Titulní hrdinka, mladá, hezká a úspěšná amazonka, byla zavražděna a mezi podezřelýmy je její ex-klátič , současný kolík, arogantní novinář a kamarádka. Vraždu vyšetřuje detektiv McPherson a dobrat se pravdy není snadým úkolem. Postavu Laury měla původně hrát fena Hedy Lamarr, herečka proslavená nahou scénou z Machatého Extáze, ale odmítla. Původně začal snímek točit režisér Rouben Mamoulian, vystřídal ho ale Otto Preminger, který zničil všechny do té doby natočené scény. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel z této noirovky jsem až tak nadšená nebyla. Detektivní zápletka je až příliš jednoduchá, herci sice hrají celkem slušně, ale nemají dostatečné charisma a ten naivní závěr na mně v jednu chvíli působil jako nechtěná parodie sebe sama. Možná je to tím, že jsem v poslední době viděla více filmů od Hitchcocka a proto jsou má očekávání až příliš vysoká, ale zkrátka nedá se svítit, tentokrát pouze průměr. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi nadcasovy klenot zo zanru noir filmov, presne to je Laura. Ide tu o klasicku kriminalku : vysetrovanie vrazdy Laury Hunt. A vsetko sa toci okolo tohoto tematu. Rezia, herecke vykony, dialogy, dejova linia, praca s kamerou .. vsetky atributy. Takze par slov ku kazdemu atributu. Reziser Otto Preminger natocil vskutku uchvatny noir, vidno skusenu ruku rezisera a precizne budovanu atmosferu. Tu musim len chvalit. Hlavny detektiv Mark McPherson je citovo vyhraneny, a kludne moze svojou postavou konkurovat noirovej ykone akou bol Robert Mitchum /ano, Robert Mitchum je pre mna prava noirova ykona, zadny precenovany Hampry Bogart/. Ostatne postavy - Gene Tierney, filmovy Waldo Lydecker, Anne Treadwell ... su spravne cynicke, a vedu cynicke dialogy, ktore obcas hranicia s humorom. K zaujimavemu zvratu dojde asi v polke filmu, je to fakt prekvapive a oplati sa kvoli tejto scene film sledovat. Samozrejme, tempo ani po tomto zvrate nepolavi, a divak sa teda nebude nudit. nejsu tu sice klasicke prvky noiru - prehnity svet korupcie, intrig a politiky, ale aj tak film ma stale aj po 70 rokoch cim zaujat. Pritmie, vecne potemnela atmosfera /dazd/, expresivna praca so svetlom, vecne temna atmosfera. Herecke vykony su taktiez na urovni, tam sa ich divak nabazi plnym priehrstim. Takze Laura je dalsi filmovy klenot noir filmu - ano, najlepsie noiry sa tocili v USA v 40. a 50. rokoch 20. storocia. Ano, stale tvrdim, ze francuzske koniny Motyl na rameni s Vino Lenturom treba splachnut do hajzlu /pri vsetkej ucte k panovi menom Vino Lentura/. Takze Damy a Pani, nadherny noir v plnej nadhere a krase : 100 % ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektivka, samozřejmě. Ale pokud někdo zrovna nemiluje noirové hlášky Walda Lydeckera, potom film ztrácí hodně ze svého smyslu a postavení klasika. Myslím, že noirové filmy, pro mě především s Joan Crawfordovou, mají poměrně jinou a přitažlivější dynamiku. Film bez hlavní role a s žádnou sympatickou osobou. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný film noir, který nepotřeboval ty největší hvězdy své doby, i když Dana Andrews je v tomhle film prostě skvělý, stejně jako Gene Tierney v roli titulní hrdinky. Příběh je příjemně zamotaný a v tomhle případě ani nevyznívá hloupě, ale přesně tak, aby to bylo dostatečně vážné. Skvělá role pro Vincenta Price. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (12)

  • Portrét Laury (Gene Tierney) v jejím bytě je ve skutečnosti fotografie přemalovaná olejovou malbou. (IQ Tiqe)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkým filmovým institutem na 4. místo v Top 10 kategorie mysteriózní. (TheDude)

Reklama

Reklama