Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Mark McPherson vyšetřuje vraždu Laury Huntové, jejíž tělo bylo nalezeno u ní v bytě. Tato krásná, úspěšná mladá žena nejspíše zemřela v pátek v noci za velmi podivných okolností. Podezřelými jsou její bývalý milenec, arogantní novinář Waldo Lydecker, současný snoubenec a playboy Shelby Carpenter a přítelkyně Ann Treadwellová. Všichni k Lauře shlížejí s neskrývaným obdivem, přesto musí McPherson z každého stále doslova "dolovat" nové důležité informace...

Film patřící mezi nejlepší tituly žánru noir (takzvaného černého filmu) natočil hollywoodský režisér Otto Preminger podle úspěšného kriminálního románu spisovatelky Very Casparyové. Téma posedlosti krásou podpořil jakousi chladnou elegancí, temným laděním, stíny a častým deštěm. Vedle svižných dialogů, v nichž nechybí cynický humor, pomáhá atmosféru napětí působivě dotvářet černobílá kamera (za níž stál Joseph LaShelle) oceněná Oscarem. Krásou oslňující Lauru ztělesnila herečka Gene Tierneyová (Láska není hřích, Noc a město, Smrtelný hřích), Marka McPhersona ztvárnil Dana Andrews (Jízda do Ox-Bow, Nejlepší léta našeho života). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Kruci, to jsem nevěděla, že Vincent Price hrával za mlada vysoké hloupé mužně slabošské krasavce, a ani by mě nenapadlo, že se na to bude tak skvěle hodit. Hodně příjemný film, je velmi lehké prostě poslouchat charismatické a přesné herce, jít s nimi, kamkoliv se pohnou a zapomenout, kolik času už doopravdy uplynulo. Jako největší klad vidím hlavně to, že jsou všichni krásně civilní, nepřehrávají, nesnaží se vytvářet drámo, díky tomu je můj výsledný dojem hodně "moderní" a nadčasový. Konkrétně třeba Clifton Webb je úplně skvělý, jeho perfektně odstupňovaná, nenápadná a vlastně jenom vnitřní proměna je pastvou pro oči, ale to platí o všech pěti hlavních hercích, moc dobrý koncert. Judith Anderson je tam například jenom chvíli, ale i tak je báječná. K mé dokonalé spokojenosti chybí jenom to, aby se Mark McPherson na konci do bytu vrátil o minutu později, ale to už by byl takový trochu rozmazlený požadavek. Ale panečku, to by bylo něco. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Zcela po právu jeden ze základních pilířů "černého" žánru z období jeho klasické fáze. Pro každého fanouška by bylo smrtelným hříchem nevěnovat Lauřiným přednostem náležitou pozornost. Premingerova Laura se totiž honosí hned celou kolekcí superlativ a nezpochybnitelných kvalit - vyšperkovanými a břitkými dialogy, pozvolna gradujícím napětím a houstnoucí atmosférou, nečekanými dějovými zvraty, výtečně napsanými a obsazenými postavami, jednou z nejkrásnějších femme fatale, precizní režií a skvělou kamerou. Nezbytné je i dramatické nasvícení, akcentující vytáhlé stíny (a žaluzie) a konečně všudypřítomný opar z cigaretového kouře a deštěm zkrápěné ulice, tedy atributy, které jen umocňují nádherně snový charakter vyprávění. ()

Reklama

Epistemolog

všechny recenze uživatele

Titulní hrdinka, mladá, hezká a úspěšná amazonka, byla zavražděna a mezi podezřelýmy je její ex-klátič , současný kolík, arogantní novinář a kamarádka. Vraždu vyšetřuje detektiv McPherson a dobrat se pravdy není snadým úkolem. Postavu Laury měla původně hrát fena Hedy Lamarr, herečka proslavená nahou scénou z Machatého Extáze, ale odmítla. Původně začal snímek točit režisér Rouben Mamoulian, vystřídal ho ale Otto Preminger, který zničil všechny do té doby natočené scény. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Úžasně vtipná, svižná a cynická hard boiled detektivka. Tak skvělé a rychle navazující dialogy a dějové zvraty a čistotu klasického stylu uvidíte málokde. Okouzlující hlavní padouch, hlavní hrdinka i detektiv. Proč už se dneska takové filmy netočí? A proč aspoň nejsou uváděné v televizi? Proč si je člověk může užít jen na speciálních studijních projekcích? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedna z noiroviek, ktorú zhltnete s ľahkosťou a veľkým potešením. Snímok ponúka príjemne zamotaný dej, prekvapivý a napínavý záver, typickú potemnelú atmosféru a v neposlednom rade aj výborné herecké výkony. Od najlepších filmov tohto žánru ani nečakám nič iné. Veľká spokojnosť, môžem len odporučiť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (12)

  • Rosalind Russell ve svém životopisu píše, že jí byla nabídnuta role Laury, ale odmítla, protože jí role postavy, která se neobjevuje v celé délce filmu, připadala malá. (IQ Tiqe)
  • Ústřední melodie filmu od Davida Raksina byla původně pojmenována "Judy" na počest Judy Garland. (IQ Tiqe)

Reklama

Reklama