Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daleká budoucnost. Armáda cyborgů vedená démonickým Jobem (Lance Henriksen) masakruje zbytky lidstva ve snaze doplnit zásobu krve, která je pohání. Jediné co stojí mezi nimi a desetitisícovým městem Taos je bojovnice Nea (Kathy Long) toužící se jim pomstít za vyvraždění své rodiny a vesnice a hodný cyborg Gabriel (Chris Kritofferson), sestrojený k jejich likvidaci.

Kultovní béčko režiséra a scenáristy Alberta Pyuna natočené podle stejného vzorce jako jeho předchozí postapokalyptické cyborgovské snímky CYBORG a NEMESIS, tedy cyborgové, brutalita, bojové umění a spousta zpomalených záběrů. Film vyrobila produkční společnost KINGS ROAD ENTERTAINMENT, která vyprodukovala mj. i Pyunova DRTIČE MOZKů a PROFESIONÁLA se Stevenem Seagalem a také všechny KICKBOXERY. V hlavní roli první sexsymbol ženského kickboxu 80. let Kathy Long. (choze)

(více)

Recenze (46)

Luk80 

všechny recenze uživatele

Ten Albert Pyun je patrně těmi Cyborgy posedlý. Cyborg s Van Dammem je super, ale totok? Ta baba je tak nesympatická, že by ju nezamněstnali ani coby jako koupelářku na šachtě Důl Darkov. Věřím, že v originálním znění to vypadá lépe, bo ten náš dabing opravdu rve uši:-) Jednu hvězdu jak byk pro Henriksena a jeho papouška. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

V rámci sci-fi béček nepochybně jedno z nejlepších a jen zbytky soudnosti mi brání dát 4 hvězdičky. Propojení postapo filmu s karate filmem vyšlo tentokrát na výbornou, hlavně proto že film má krásnou výpravu i hudbu, pěkný vztah mistr-žákyně, docela originální nápad (cyborgové živicí se lidskou krví) a hlavně Kathy Long. Tahle drobounká blondýna vypadá jako první oběť z kdejaké vyvražďovačky, ovšem než se začne hýbat. Její styl je perfektní, bere si od všeho trochu, využívá rychlosti a oproti třeba takovému van Dammovi (nic proti němu) má mnohem širší rejstřík pohybů. Díky tomu se Pyun může vyhnout spoustě střihů a akci pěkně do detailů ukázat. Závěrečná snad půlhodinová bitva nemá chyby. Čistě subjektivních 70%. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Slabšie post-apo béčko, ktoré skôr zapadá do 80., ako do 90. rokov. Kristofferson s Henriksenom sú síce fajn, ale vedel by si ich predstaviť presne v opačných roliach. Akčné súboje sú veľmi slabé, naivné a choreograficky dosť odláknuté. Pokiaľ sa k súbojom dostávajú iba kyborgovia, ešte sa to ako-tak dá, ale keď sa k hlavnému slovu dostane škaredá a nesympatická malá blonďáčka, ktorá absolvovala sotva niekoľkodenný bojový výcvik, po ktorom dáva dole chlapov ako by to boli iba pierka a kyborgovov pomaly jedným kopancom, je to na hranici pozerateľnosti a logika ide totálne do hája. Useknutý záver filmu tiež nepridáva. 1 hviezda za tých dvojicu hviezdnych hercov, aj tak to vystačí iba na veľmi slabé 2 hviezdy. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Levná variace na steampunk (alternativní historie, technologický protipól k středověké životnosti ve formě zmíněného Města kyborgů), která měla ambice rozlétnout se do šíře epické ságy (jak napovídá otevřený závěr), leč nepodařilo se. O důvodech se můžeme dohadovat, ale buď na pokračování Pyun nenašel sílu (literární i režijní) nebo nesehnal prachy (to spíš). Samotní RYTÍŘI (považte ten vznešený titul) nejdražší položku svého inventáře obsahují ve jménech Lance Henriksena (slušná role do karmínu oděného kybernetického démona s masivním hákem místo pravé ruky) a Chrise Kristoffersona. Dále už je jen těženo z přírodní scenérie státu Utah (skutečně impozantní a velmi dobře volená), nevelkého komparzu, sporadické výpravy (několik pestrobarevných látkových stanů a kostýmy kyborgů, odkojené arabským folklórem) a zábavných, béčkově rukodělných zvláštních efektům (nějaký ten nůž do čela, ukopnutá hlava, snaha o výměnu očního implantátu). Je třeba s podivem, že se Pyunovi daří snímat Kathy Longovou tak, aby v boji nevypadala jako ženská, která pouze dělá, že se pere, na druhou stranu je její vypořádání se prakticky se všemi kyborgi z logiky filmu trochu postavené na hlavu (banda kovových těl pod pláštíkem lidských parametrů, věčně lačnící po čerstvé krvi, je vyvedená jako nezničitelná armáda - přesto drtivá většina z nich padne rukou ženy s jednoměsíčním bojovým výcvikem). Logika, dialogy tady skutečně stojí za hovno. Pyun má ale také dost zmatek v návaznosti záběrů, ve špatném střihu a nesouladu hudby s probíhajícím dějem. Ten je sám o sobě řídký jako punčochy přetažené šlapky a několikrát zmíněné město Taos s desetitisíci obyvateli nebo Město kyborgů slouží vlastně jen jako chiméra - nedojde na ně... Dalo by se říct, že skrze všechny tyto výtky, nemohu mít k filmu jiný vztah, než přísně kritický. Nakonec mám ale pocit, že přes veškeré nedostatky mne RYTÍŘI bavili - svou nekomplikovaností, roztomilou filmovou naivitou i schopností z ničeho uplácat životaschopné něco. Malou roli si ve filmu střihl i Pyunův oblíbenec a charismatický záporák z KYBORGA, Vincent Klyn. 60% ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Pyun točil v devadesátých letech jedno béčko za druhým, některé povedené, některé méně a něco bylo totální dno. Rytíři je pohodová jednohubka z VHS doby, s partou známých tváří, toaletním příběhem, nepovedenou choreografií a klasickou devadesátkovou hudbou. V té záplavě pecek, které vznikaly, je tohle lehce podprůměrná zábava. 2* ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Trailer k filmu obsahuje zábery, ktoré sa nakoniec do finálneho zostrihu nedostali. (beso74)
  • Pôvodne malo ísť o pokračovanie snímky Cyborg (1989). (beso74)
  • Konec filmu je poměrně otevřený, protože původně měla vzniknout celá trilogie. Dalšími díly měly být Knights 2: Cyborg City a Knights 3: Genesis. (Ampi)

Reklama

Reklama