Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem nikdy nefandil zločincům, filmy o organizovaném zločinu mě paradoxně velice baví. Kvalitně zpracované gangsterky z doby americké prohibice u mě vždycky vedly, ale v posledních asi třech letech si mě získali naši severní sousedi. Dnes jsem si potvrdil, že kvalitní filmy z tohoto ranku netočí jen pánové Pasikowski a Vega, a užil jsem si další příběh zasloužilé svině (ač měla tento dojem zakrýt určitá obhajoba/glorifikace jeho činů). Tak či tak, bavil jsem se velice dobře a znovu jsem cítil určité zklamání nad tím, co se točí u nás... ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Řekl jsem to stokrát a řeknu to znova - Polsko je co se týče tohohle žánru úplně, ale úplně jinde než celý zbytek světa a zas a znova dokazujou, že i takhle malá a "nevýrazná" země se dokáže ve filmovém odvětví prosadit ve světové kvalitě. How I Became a Gangster je precizně a poutavě odvyprávěná cesta gangstera z jeho vlastní role jakožto vypravěče, která kombinuje dynamicky natočený příběh, výborné zpracování a audiovizálně dravý styl na pozadí true-based story o vzestupu bosse od dob, kdy byl ještě dítě, až po jeho zavření do tmavé cely. Dojde na akci, na krev, na gangsterské intriky a podvody a hlavně charakterová stránka hlavní postavy je vtahující a takhle charismatický týpek budící respekt vyvolává hrůzu i přes obrazovku. Na Polsko bych řekl až nečekaně vysokorozpočtové a po vizuální stránce by se člověk až divil, jak "dobře" film vypadá a řekl bych, že je právem jeden z nejlépe hodnocených kousků. Polština je opět brutální a zvedá hodnocení ještě o hvězdu výše, protože slovo kurwa bude v divákovi rezonovat ještě pěkný týden po skončení a sice to nedosahuje průraznosti jako loňská Furioza (která byla žánrem ale přece jen úplně jinde), ale na poměry filmů poslední doby je tohle jako blesk z čistého nebe. No ja pierdole dobra rozrywka! ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

Bohužial sa mi práve pri tejto gangsterke stalo, že mi nesadla táto sebavedomá, pozitívna, až veselá atmosféra a hlavné postavy márne usilovali o moje sympatie a nefandil som im, akokoľvek zlý a neetický, ale za to groteskný bol ich skutok. Jasné, že aj extrémny život skutočných gangstrov pozostáva hlavne zo zábavy, no komédia toto nakoniec tiež nebola. Viac by sa mi tu hodil konvenčnejší formát, keďže sú to predsa len vážne veci. Koniec bol ale výborný a dotiahol to na 70%. A to je už myslím za štyri. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je jedno francouzské přísloví. Je jedno s kým začneš. Záleží na tom, s kým skončíš.“ Aneb dobrý gangster ti vždycky poví příběh, který chceš slyšet, ovšem o tom, s kým skončí, nemusí vědět ale vůbec nic…Maciej Kawulski má nakoukáno asi hodně filmů, které natočil Martin Scorsese a jemu podobní, protože tahle podívaná má ten hollywoodský styl, ale přitom si zachovává své nezaměnitelné polské reálie. Navíc působí moderně, „cool“, má vymazlený soundtrack, typově dobře obsazené herce, jeden úsměvný dějový twist a navzdory délce se nijak zvlášť nevleče (ačkoliv trochu prostříhat by mu neuškodilo). A co je důležité, hlavní hrdina, který čistě pro diváka tu a tam docela vtipně glosuje dění, si navzdory vykonaným prasárnám udržuje sympatie publika. Jediné, co mi opravdu vadilo, byla manželka hlavního hrdiny, celá ta postava byla napsaná hrozně naivně. Dám slušné 4*. Spokojenost a rád bych se od pana režiséra v budoucnu podíval ještě na něco dalšího. „Smrad a špína se k tobě vždycky nějak dostanou, i přes zavřené dveře a okna.“ ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Narodil jsem se v díře zvané Polská lidová republika. Možná tě překvapí, že gangter nemusí pocházet z rozvrácené rodiny. Měl jsem kde bydlet i kde spát. Měl jsem milující rodiče a skvělou sestru. Netuším, jak takováhle rodina přišla k hajzlovi, jako jsem já.“ Vážení, čakala som len typické mafiánske dialógy s poľskými šťavnatými výrazmi (nieže by chýbali!), ale ono to malo aj myšlienku. Dokonca ma film oslovil oveľa viac, ako som čakala a takmer dostal moje plné hodnotenie. Film vie rozosmiať, rozplakať a donúti porovnávať – tie naše mafiánske pomery koncom rokov deväťdesiatych vyzerali veľmi podobne. Naozaj sa dozvieme, ako sa stať gangstrom, horšie je, že „odstať“ sa gangstrom je nemožné. „Na nápad na můj první byznys mě přivedla jedna sympatická holka. Dorotka. Od malička měla trochu „pokřivenou“ morálku, ale byla věrná a pracovitá. Možná proto se v devadesátkách stala poslankyní.“ ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)
  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)

Reklama

Reklama