Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během pouhých pěti let Ted Bundy, jeden z nejobávanějších amerických masových vrahů, unesl a zavraždil stovky žen. Byl inteligentní, přítažlivý a měl charisma. Navždy změnil profil masových vrahů a právě proto je jeho příběh tak děsivý. Ted Bundy žil mezi námi a vraždil přímo před našima očima. Film byl natočen podle skutečných událostí a pokládá divákovi provokativní otázku: poznali bychom takového člověka? Vzbudil by v nás důvěru? (Intersonic)

(více)

Recenze (118)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Z početného zástupu filmů zabývajících se sériovými vrahy patří tenhle určitě k těm lepším. Zpočátku se zdál snímek poněkud rozvláčný až nudný (asi hlavně díky linii s Tedovou přítelkyní a její dcerkou), ale postupně se tempo vyprávění (stejně jako frekvence Bundyho řádění) zvyšuje, ve scénách vraždění se víc tlačí na pilu a chvílemi (jako třeba ve scéně, kdy Ted poučí přítelkyni, co si představuje pod pojmem "úplné sexuální odevzdání se") je celý film kupodivu i dost černohumorně zábavný podobným způsobem, jako před lety třeba "Henry: Portrét masového vraha". Rozhodoval jsem se mezi 3 a 4 *, zajímavý a nekompromisní popis posledních chvil sériového zabijáka nakonec převážil ve prospěch vyššího hodnocení. Mimochodem, Ted Bundy byl odsouzen k smrti v červenci 1979, ale trest byl vykonán až v lednu 1989. Téměř 10 let se Bundymu dařilo různými odvoláními odkládat popravu. Jeho právnickým kvalitám se dostalo uznání dokonce z řad soudců a po dobu svého věznění spolupracoval s FBI na vypracování psychologických profilů několika dalších sériových vrahů. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kvůli tomu jak solidně Ted Bundy působí, mám tendenci zapomínat, o jakou zrůdu šlo. Matthew Bright mi to hlasitě připomněl, ale kupodivu ne ve scénách vražd, i když pasáž v chatce je opravdu působivá, ale především v intimních chvílích s jeho přítelkyní. Tam se naplno projeví, že to byl manipulativní sadista s touhou ovládat a ničit. Michael Reilly Burke působil zranitelně, seriózně, výhružně i maniakálně, takže jsem mu toho pečlivě skrývaného netvora opravdu věřil. Jen to chtělo trochu víc odvahy, aby se to podstatné neodehrávalo mimo záběr. Vzhledem k jiným filmům Matthewa Brighta si myslím, že odvaha chyběla především producentovi. ()

Reklama

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že tento film už zachází trochu do extrému. Svým způsobem se snaží ukázat do jak nepředstavitelných rozměrů může takové šílenství narůst. Bohužel všechny vnitřní rozepře jsou odstrkovány stranou a ve filmu se objeví až v cele smrti. Tím film dost trpí a svádí člověka brát ho jako bezduchou vyvražďovačku. Já však jako velice pozitivní beru znázornění dvojího života Teda Bundyho, který je oblíbený u všech lidí které zná. Jediná jeho milenka se mu dostane tak blízko, že by mohla vidět známky zvířete, ale přes svoji bezmeznou lásku je naprosto slepá. U člověka, který je takto inteligentní, a dá se říci upotřebitelný například jak sám řekl pro profilování vrahů, si myslím trest smrti není vhodným řešením. I kdyby posloužil pouze jako podklad pro psychologické výzkumy sociopatů, mohl by být přínosem. Problémem bylo, že po jeho smrti volali desítky a snad i stovky lidí. Všichni si přáli jeho smrt. Smrt je však velice snadné řešené, které člověku umožní úteci před výčitkami a zodpovědností za své činy. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Film Ted Bundy je cynická absurdní komedie (určitě když k tomu přidáte český dabing se správně ujetým výkonem pro hlavního hrdinu) a díky tomu se daří zajímavě vytvářet místy dobrou atmosféru a střídat jí s kroucením hlavou nad řáděním Teda a zajímavou trivií z případu. Herec v hlavní roli se souznil s plánem režiséra natočit příběh Bundyho jako šílenou brutální grotesku a vůbec jsem měl z celého filmu opravdu dobrou pobavenou náladu navzdory tomu, co se v něm děje, což je k neuvěření. Už jsem to viděl za celá ta léta třikrát a pořád to považuju za nejlepší film o Bundym, co vznikl. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Theodore Robert Bundy. Údajně první člověk, který byl označen termínem "sériový vrah" a tím se tak definoval rozdíl mezi masovým a sériovým vrahem. Vysoce inteligentní chlapík, který dokonale využil své inteligence a pohledného vzhledu pro započetí svého vražedného tažení. Studoval na právníka a u soudu se dokonce sám obhajoval. Michael Reilly Burke ho pro mě naprosto věrohodně ztvárnil, včetně vzájemné podoby a ukázal nám, jaký Ted zřejmě asi byl. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Na začátku a konci filmu se objevují fotografie opravdových obětí Teda Bundyho. (Chatterer)
  • Další názvy tohoto filmu jsou Bundy a The Ted Bundy Story. (Chatterer)

Reklama

Reklama