Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (456)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Spíše než horor je to postmoderní hříčka s divákem, který už má něco nakoukáno, takže kromě Věci třeba pozná i kompletně vykradený ústřední nápad z Invaze lupičů těl (a film se tím netají, postavy tam na ty filmy přímo vzpomínají). A třebaže to ke konci hodně ztrácí dech, Rodriguez tehdy ještě uměl natolik svižně vyprávět, že to vlastně ani nevadilo a fajnšmekr si užil. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tohle by splácal i horší režisér než je Rodriguez. Netvrdím, že je to špatný námět, ale ten film je prostě suše natočen. Bez napětí, žádné pořádné gore a jen několik známých hereckých tváří to zrovna z nudy nevytrhne. Prostě nuda. Tohle ani mezi horory zařadit nejde a o scifi se to jen tak ledabyle otře. Slabota. 40% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Aliens have taken over the fucking school!“ Rodrigueze a spol. je především nutné ocenit za to, že se The Faculty (nadání, schopnost) plné odkazů a narážek nebere ani na vteřinu vážně. Mě například docela zaujal nápis na tabuli při hodině literatury (Kill Your Television). Proslýchá se nyní, že na herringtonskou Střední školu lupičů těl berou bez přijímaček, stačí prý jen naráz vypít galon stolní vody.. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, cool Harnett a krásná Jordana Brewsterová. Chudák Robert Patrick už v kolikátým filmu jde po někom, kdo se jmenuje Connor, a zase ho nedostane. Vůbec Wooda mohli víc zrasit, zvlášť v tom ostrým úvodu (opravdu na americkejch středních školách vypadá šikana takhle? Já to považoval zpočátku za parodii, jak jsou všichni na sebe zlí). Kombinace Williamson - Rodriguez zafungovala skvěle, Salmu Hayekovou i Famke Janssenovou zošklivili jak jen to šlo, hrátky s diváky (Jack Finney, Robert A. Heinlein a mnoho dalších) zábavné... Vlastně škoda jen lehce naivního "závěrečného souboje" a mizerného překladu názvu (rozdíl mezi českým slovem "fakulta" a anglickým "the Faculty" by nemusel být tak nepochopitelnej). Příjemná nadsázková zábava, která si na nic nehraje, naopak sama si hraje s diváky i se sebou. A tak to mám rád. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pamatoval jsem si, že na mě svého času film fungoval, a dnešní repríza ukázala, že se po těch letech nic nezměnilo. Přestože mám rád hororový žánr, nezavrhuji ani snímky, které jej kombinují s humorem. Musí to ale být kombinace vydařená. Ani by mě nenapadlo tvrdit, že je Fakulta hororem; ona tedy není ani komedií, protože si tvůrci vzali od obou žánrů jen něco, aby z toho ve výsledku vznikla životaschopná fúze. Nejvíc mě ovšem překvapil fakt, že mi vůbec nevadila silná neoriginalita scénáře. Tvůrci ve filmu ostatně otevřeně přiznávají inspiraci Invazí zlodějů těl, nezastírají, že téměř okopírovali scény z hororové perly The Thing (1982), jejímž jsem skalním fanouškem, a právě tady jsem sám sebe překvapil nejvíce. Zatímco by mě to u jiného filmu vytočilo do červených hodnot, tady mi to nejen nevadilo, ale dokonce mě to pobavilo. Nejspíš to bylo způsobeno tím, že jsem cítil, jak se tvůrci snímku nebrali příliš vážně a chtěli diváka jen pobavit, aniž by si potřebovali připsat cizí zásluhy. Přesně takhle na mě totiž celá tato záležitost působila; jako nekomplikovaná zábava říznutá napětím a několika drsnějšími scénami, u níž může divák v pohodě relaxovat a neztrácet dobrou náladu. Alespoň já jsem to tak měl. / Poučení: U sledování tohoto filmu radši na chvíli zapomeň na drogovou problematiku a školní masakry. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (34)

  • Clea DuVall opísala film: "Je to viac ako triler než horor, keďže to nie je o krvi a vnútornostiach. Myslím si, že celkovo je inteligentnejší ako štandardné horory, aspoň tie s nízkymi rozpočtami." (Arsenal83)
  • Stokely (Clea DuVall) čte knihu od Roberta A. Heinleina s názvem “Double Star“ (Dvojník), která vyšla v roce 1956 a sám spisovatel za tento sci-fi román obdržel o rok později Cenu Hugo. (Stocki)
  • Keď sú Casey (Elijah Wood) a Delilah (Jordana Brewster) ukrytí v riaditeľni a sledujú učiteľku Olsonovú (Piper Laurie), ako si obleje tvár vodou z pohára, pričom je jasne a zreteľne vidieť, že si tým namočila tvár aj ofinu. V nasledujúcom zábere má však tvár aj vlasy pekné a suché. (tXtX)

Reklama

Reklama