Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (456)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Ač nejsem vůbec fanouškem Roberta Rodrigueze a jeho tvorba mě nechává chladným, tak Fakultu jsem si vychutnal. Je plná klišé, nepříliš povedených triků, očekávaných lekaček, ale - má atmosféru. A toho já si na filmech opravdu vážím. Už úvodní skladba The Kids Aren´t Alright od Offspring, mě navnadila na 104 minut dlouhou jízdu, mezi upocené fotbalisty, krásné slečny a slizký pedagogický sbor, který se jaksi nakazil neznámým virem a začíná si nárokovat ovládnutí lidstva. Naštěstí je zde parta odvážných studentů, odhodlaných postavit se neznámému zlu. Z herců potěšili hlavně Clea DuVall, Josh Hartnett a Elijah Wood. Režisér Rodriguez se zde nechává očividně inspirovat staršími sci-fi snímky, jako Invaze lupičů těl (1956 - Don Siegel) a Věc (1982 - John Carpenter). Zejména na Carpenterův horor zde nechává silně vzpomenout výbornou šňupací scénou, která evidentně připomíná sekvenci, kdy Kurt Russel provádí na polárnících krevní test. Fakulta se mi líbila. Na nic si nehraje, baví, vyleká a také vzdává hold snímku, který mám tak rád. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Rodriguez, díky kterýmu jsem jako prcek začal sjíždět Offspring a kdykoliv slyšim The Kids Aren´t Alright, vybaví se mi tenhle film. Potěší inspirace Věcí (zápletka) a Snídaňovým klubem (postavy - rebel, geek, fotbalista, pošahanec a kráska). Úmyslně úsměvný scifi horůrek, který můžu kdykoliv. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Breakfast Club meets Invasion Of The Body Snatchers:) Dokonalý casting známých mladých herců, z nichž se většina proslavila o léta později. Perfektní charaktery postav. Od rebela Zeka v podání Joshe Hartnetta, outsidera Caseyho (Elijah Wood), sportovce Stana (Shawn Hatosy), až po "goth girl" Stokely (Clea DuVall), povrchní krásku Delilah (Jordana Brewster) a jemnou blondýnku Marybeth Louise (Laura Harris). Z učitelského sboru vynikají sexy dámy Famke Janssen a ředitelka Bebe Neuwirth, kdysi fanatická matka Carrie, Piper Laurie budí hrůzu i zde, či trenér týmu Robert Patrick. Vůbec mé první setkání s ním, a ještě léta před tím, než mi uvízl v paměti jako nezničitelný T-1000, jsem si ho vybavovala jako parazitujícího mimozemšťana. Fakulta má chytrý a slušně propracovaný scénář, napínavý děj a pravděpodobně se jedná o jeden z nejlépe obsazených teenagerských hororů. A možná také i nejchytřejších. Kde jinde máte možnost vidět v jednom filmu Froda Pytlíka, Jean Greyovou, T-1000, Bobbyho ze Scary Movie a Ushera? :) "Ty jsi prostě dítě Stephena Kinga, Casey." ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na střední škole řádí mimozemští parazité, nejprve ovládli pedagogický sbor a už se rozlézají mezi studenty. Přerostlé hispánské dítě bylo svého času velmi nápadité a velmi energické. A umělo hodně muziky za hodně málo peněz. V poslední dekádě minulého století jednoduše několikrát příjemně překvapil. A ač se Fakulty chopil hlavně proto, aby mu Miramax umožnil zrealizovat jeho jiné vysněné projekty, pořád nabídl řízné ingredience plné černého humoru. Ano, jde o omleté téma, ano, Robert Rodriguez si leccos nepohlídal a ano, občas jeho režie nepůsobí kompaktně. Obětí ale naštěstí rychle přibývá, herci jsou i v malých rolích solidní (mazák Robert Patrick je skvostný), řada scén je ukázkových a Rodriguez místy příjemně zažongluje s pravidly žánru. Autor Vřískotů scénárista Kevin Williamson byl tehdy sakra v kurzu. Ostatně stejně jako Josh Hartnett. Slušný úlet. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Robert Rodriguez využil své velké šance a s výborným hereckým obsazením stvořil perfektně vyhlížející a dobře natočený horor, který se ve světě neztratí. Nepopiratelné kvality má i scénář s poměrně jednoduchou příběhovou linií, která je však plná překvapení. Velký klad filmu je herecké obsazení, kde vedle vycházejících hvězd, jako je Josh Harnett, Elijah Wood, Clea Duvall, Famke Janssen, stojí zdatní matadoři filmového světa v čele s Robertem Patrickem a Salmou Hayek. Variace na Lupiče těl se povedla velmi dobře a je jedním z nejlepších filmů v tvorbě Roberta Rodrigueze. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (34)

  • Clea DuVall povedala, že postava, ktorú hrá, je veľmi podobná jej, keď mala 14 alebo 15 rokov: temná, namyslená a nespokojná. (Arsenal83)
  • Stokely (Clea DuVall) čte knihu od Roberta A. Heinleina s názvem “Double Star“ (Dvojník), která vyšla v roce 1956 a sám spisovatel za tento sci-fi román obdržel o rok později Cenu Hugo. (Stocki)
  • Famke Janssen v roku 2016 prezradila, že tento film v skutočnosti nikdy nevidela, čiastočne preto, že nechcela vidieť osud svojej postavy na obrazovke. (Arsenal83)

Reklama

Reklama