Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (458)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když už jsme u toho Romera, zásadní jméno v zombie žánru nejspíš nenajdete. Jeho Noc oživlých mrtvol byla totiž v roce 1968 prvním filmem, který zombie vyobrazil jako oživené kanibalistické mrtvoly. Romero se následně žánru zombie filmů věnoval v podstatě po zbytek života, právě jeho debut to ale v roce 1968 celé odstartoval. A kromě zombie dodal i přesah. Paradoxně největším zlem filmu totiž nejsou zombíci. Pomalé tempo, některé momenty dnes působí úsměvně a film (záměrně) vypadá jako braková televizní produkce své doby. Nicméně to má dodnes neskutečné kouzlo. Především jde ovšem o zásadní zombie film. Dokumentární forma, autentické výkony a důkaz významnosti jméno George A. Romero...... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I vystoupil léta Páně 1968 praotec Romero na horu R.I.P. (ani náhodou, mrtvoly!) a k souputníkům pravil: „To je ta země zombie zaslíbená, lidského masa plná, krví oplývající…“ Znepokojivá hudba S.V.Licina (kdo by řekl, jak strašidelné může být pouhé jedoucí auto!) a závěrečný ryze americký hon na krocany (nejdřív střílej, potom se ptej) jsou jediné dva pro mě zajímavé vztyčné body režisérova slavného debutu a i když pominu spoustu do očí bijících lapsusů s kontinuitou scén (střídání venkovního dne a noci při úvodním schování se Barbary do domu je nejmarkantnější), nepřekousl jsem to pomalé tempo a ztrátu dechu v prostřední části tohoto jinak bezesporu základního kamene žánru, který, přiznávám se a proto mě berte s rezervou, pro svou šílenou stereotypnost stejně příliš nevyhledávám. „They're coming to get you, Barbara..“ ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) 3. 9. 2010: Viděla jsem 30th Anniversary Edition a to bylo tedy zatraceně působivé. Dokonce mám dojem, že se ani nebudu pokoušet sehnat původní film, protože bych si ráda zapamatovala tohle. Nejsem schopná posoudit, co všechno bylo dotočeno a co je původní (z textů na netu jsem pochopila, že zejména ten kazatel), každopádně celek šlapal jako hodinky snad v každém směru. Rozhodně se mi líbilo to, že film byl natočený způsobem, jako kdyby šlo kupříkladu o soudní drama či jinak vysoce seriózní nebo aspoň na tento post útočící film. Herci byli mňamkózní, stejně tak scénář a kamera. Jde o nezávislý snímek a přesto je každý záměr komponovaný s velkým důrazem na estetiku, mňam mlask. A třešinkou, kterou jsem si nechala na závěr, je pochvala hudby, kterou pro tu po-třicetiletou verzi napsal Scott Vladimir Licina. ♥ Ta se podílela na extázi, která se mě během filmu zmocňovala, alespoň z jedné třetiny, ne-li víc. Právě kvůli tomu bych snad tu pravou starou verzi vidět ani nechtěla, protože si Noc oživlých mrtvol nedovedu představit bez té mrazopudné strachomuziky. --- 17. 10. 2022 Tož už jsem viděla i tu původní verzi a taky dobrý. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ja vim, ze se jedna o jeden ze zakladnich filmu zanru, ale ze by to byla takova parada, to teda rict nemuzu. Spousta veci tu je docela spatne. Zombici se sice motaj a pajdaj pomalu, ale obcas jdou docela rychle a sem tam i pouzivaj naky predmety a to by podle me delat nemeli. Navic naliceni je fakt tragicky, ze ma misty clovek problem poznat, zda to je zombik nebo nekdo zivej. Co se tyce samotnejch hercu, tak nejak zvlast spatnej vykon nikdo nepredvadi, akorat skoda, ze je to opet takova ta klasicka sestava. Zmrd co jim to kurvi, odvaznej frajer, naky ty holky a drsnej cernoch. No a dalsi problem je, ze po skvelym a docela strasidelnym zacatku film vytuhne v baraku, kde postavy asi 45 minut jen kecaj, nez se zacne neco poradnyho dit. No a pak je opet slusnej zaver, navic s hodne vtipnym koncem. A posledni vytka je, ze krve tu je naproste minimum, zadna krvava zapamatovanihodna akce tu neni a "hostina" tu je jen jedna a to vcelku odbyta. Ale i kdyz mam k filmu tolik vytek, nemuzu rict, ze bych se nebavil. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Úplná paráda! Horor sa rozbehne prakticky hneď, žiadne hluché minúty, žiadne nudné začiatočné žvásty a zoznamovanie sa s postavami. Všetko sa síce pekne vysvetľuje a na zoznamovanie pravdaže rad príde, ale už je to všetko vtedy, keď nastalo peklo. Keď už sú všade zombíci a človek si nikdy nemôže byť istý pokojom. Film síce pravdaže už v niektorých momentoch vypadá veľmi zastaralo (masky) až komicky, ale atmosféru má stále veľmi dobrú. Nekľudný pocit z útokov zombíkov je v každej jednej minúte filmu. Nekompromisné, surové, premyslené a doslova ukážkové dielo v chovaní postáv (ukážková psychika). Poteší aj záver filmu. Právom jeden z hororových (a celkovo aj filmových) kultov a milníkov. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (121)

  • Bill 'Chilly Billy' Cardille, který hrál televizního reportéra, byl ve skutečnosti reportérem v místní pittsburghské televizi. (Chatterer)
  • Anketou Bravo "The 100 Scariest Movie Moments" byl film zařazen na deváté místo. (Chatterer)
  • Film patrí medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť skôr, ako zomriete", podľa Stevena Schneidera. (WalterIK7)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama