Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Viserys pořádá turnaj na počest narození svého druhého dítěte. Rhaenyra vítá strýce Daemona zpátky v Rudé baště. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (181)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, musím přiznat, že mi to velmi chybělo… Chyběly mi mocenské souboje, rytířské turnaje, lesk helmic a mečů, vlající praporce s rodovými znaky, přepych paláců. Patriarchát (fantasy) středověku, velké množství šlechtických rodů a jejich členů, boje o nástupnictví, politika a intriky. Zkrátka mi chyběla Hra o trůny. A i když Rod Draka zatím nedosahuje (a zřejmě ani nedosáhne) moudrosti a promyšlenosti prvních sérií GoT, stále je návrat do Západozemí velmi příjemný. Na můj vkus děj tedy příliš spěchá kupředu na úkor budování postav a budování vztahu diváka k postavám. A herci nejsou tak velké osobnosti, jako ti v původní GoT, ale hutná, velkolepá atmosféra Hry o trůny je tu silně přítomna. Další dobrá zpráva je, že jsou Weiss a Benioff v nedohlednu, takže scénář vypadá zatím slušně. Uvidíme, kam se bude Rod Draka dále vyvíjet. První díl každopádně za pěkné 4*. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluju knihy George Martina. Ze seriálu Hra o trůny jsem viděl všehovšudy asi 3 série. Pak už jsem to nedával a ten seriál z mnoha příčin nenávidím. Rod draka vznikl na základě relativně nudné předlohy, popisující historii Targaryenů. V prvním díle se autoři celkem věrně drží předlohy a zároveň dějepisné předloze dodávají šťávu. Výběr herců mi zatím připadá většinou velmi dobrý. Nemám rád, když se někam cpou afroameričané jen kvůli kvótám či rasové korektnosti a tento seriál není výjimka. Corlys Velaryon má v předloze krev Valyrijců, pro které je typická hodně světla kůže ale budiž. Není to nic, na čem extra záleží. Jen je to hloupé. Některé scény např. turnaj vs porod jsou režijně zvládnuty bravurně. Moc jsem ale nepochopil některé souboje v turnaji. Pokud by princ Daemon dřevcem zaútočil na koně namísto Hightowera, musel by být dle pravidel Martinova světa vyloučen. Také souboj s Colem byl divný. Zkušený princ Daemon by se určitě neotočil k soupeři zády, aby se pak nechal porazit. Jsou to drobnosti, ale moc nechápu uvažováni režiséra. Snad se to nebude moc často opakovat. ()

Reklama

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nová kapitola, pokus o rozhřešení a návrat oblíbených dráčků. GoT dostává následovníka. Dědice. A to je i hlavní téma úvodní části druhého seriálu Písně ledu a ohně. Rychlé načrtnutí, představení nejdůležitějších aktérů a směr, kterým se děj bude odehrávat. Vše se stihlo avšak ve zkrácené verzi. Tvůrčí kvality najdete okamžitě. Vizuál i audio jsou na úrovni, herci odvádějí svou práci a kvalita je cítit. Jedná se ale o pouhý rozjezd. Na výraznější části si budeme ještě muset počkat. První krok je pozitivní a věřím v kvalitní sezónu. 60% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zkurvené pondělky teď budou na pár týdnů pro nemalou část populace poněkud snesitelnějšími. Vykalkulovaná sázka na jistotu. Již na první pohled to vypadá, že budeme sledovat vesměs to samé, co jsme už viděli v původním seriálu. Trošku mě mrzí, že zde je k vidění prokazatelně hlavní postava, která je současně vypravěč a velmi by mě překvapilo, kdyby se jí v blízké době cokoli stalo. V původním seriálu byl v popředí celý rod Starků a bylo tedy více prostoru připravit si pro diváky spoustu nečekaných a šílených zvratů, které činily seriál tak výjimečným. Každopádně, rod Targaryenů je správně šílený a věřím, že nám připraví spoustu hodin zábavy, zrad a hlavně násilí. Úvodní epizoda byla velmi slušná a našlapaná nemalým množstvím akce, což není pro GoT úplně typické. Zpravidla série začíná vždy pečlivým rozmisťováním figurek po hrací ploše. Zde se jde rovnou po hlavě na věc. Negr s dredy je bohužel nezbytná daň doby, ve které seriál vznikl a působí prozatím neuvěřitelně otravně a připomíná v celém seriálu někoho jako je Pekarová, když se navzdory svému neměřitelně nízkému intelektu snaží dělat chytrou. Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by měl být brzy brutálně odstraněn ze scény. A vůbec celkové obsazení mi připadá poněkud rozpačité a prapodivně vybrané. Na první pohled mi nikdo kromě psychopatského albínka moc nepřirostl k srdci. A tím vůbec nechci zpochybňovat herecké kvality kohokoli ze zúčastněných. Jen tam nevidím absolutně žádné charisma, což není zrovna nejlepší stavební kámen. Čekal jsem každopádně obrovský průser a není to ani zdaleka tak špatné. [83 %] ()

tomik99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Upřímně jsem hodně mile překvapen. Do nového světa jsem vklouzl jako po másle a hodně rychle jsem se sžil s novými postavami, které mě začaly okamžitě zajímat. Musím říci, že při začátku GoT jsem byl celou první řadu zmatený, tady jsem se chytil hned. Je to lépe vypravěčsky zvládnuté, chytlavé a stále se s celým světem nakládá důkladně a s péčí. Je to jako pocit, kdybych z toho světa nikdy neodešel. Skvělý pilot a už se těším, jak to bude pokračovat dál. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Na turnaji jsme mohli vidět tyto rody: Zlatý lev – rod Lannisterů, Černý jelen na žlutém poli – rod Baratheonů, Černé pelety na červeném pozadí – rod Coleů, Červený lukostřelec na zeleném pozadí – rod Tarlyů, Hořící věž domu – rod Hightowerů, Stříbrný mořský koník na mořské zelené – rod Velaryonů, Skákající pstruh nad vodou – pravděpodobně starý znak rodu Tullyů, Orel – rod Mallisterů, Žluté slunce a trojúhelníkový tvar na modrém pozadí – rod Leffordů, Tři havrani nesoucí srdce – rod Corbrayů, Obrácený muž stažený z kůže – rod Boltonů, Černý Zlovlk – rod Starků. (Veskoslav)
  • Přízeň, kterou Alicent (Emily Carey) dává Daemonovi (Matt Smith), je jasně vidět na jeho kopí, když mu kopí bylo předáno po oznámení, že má čelit Cristonovi (Fabien Frankel). To pak chybí, když se jejich koně staví na zadní, ale je zpět během souboje a je vidět, jak letí po tyči, když se oba muži střetnou. (mikki089)
  • Režisér Miguel Sapochnik, ktorý nakrútil prvú epizódu, knižnú predlohu nečítal, aby mu nebránila v tvorivom rozlete. Chcel mať rovnakú perspektívu ako diváci, ktorí román nečítali. (krasomama)

Reklama

Reklama