Reklama

Reklama

Awoken

Horor / Mysteriózní / Thriller
Austrálie, 2019, 88 min

Obsahy(1)

Studentka medicíny Karla (Sara West) se snaží vyléčit svého bratra, který trpí vzácnou spánkovou poruchou (FFI). Jakmile ale spolu se dvěma přáteli zahájí novou experimentální léčbu, Carla zjišťuje, že spánková porucha není to jediné, co je s jejím bratrem v nepořádku. (CharlieSs)

Recenze (56)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, veľa hororových nadšencov krochkalo blahom. No ja asi nie som hororový nadšenec, tak to vypadá - nudné a s hororovými prvkami, nad ktorými máte chuť poškrabať sa na hlave a bez slova vypnúť telku. Možno jedna, dve ľakačky vyšli, avšak toto z hororových prvkov považujem za to najmenej dôležitejšie. Podpriemer. 30/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

(Experimentální) ústav pro léčbu notorických nespavců se ústy "lékaře" Daniela J.Phillipse nemusí omlouvat. Stvořil totiž v utajeném nemocničním suterénu příslušně hororovou léčbu, která divákům nenutí podložit si oční víčka sirkami, neb u tohoto filmu paradoxně spánek nehrozí. Pravda, z titulní herečky Sary West, jenž se snaží pomoci svému trpícímu bratrovi, zrovna sexappeal netryská, ale události, co se dějí kolem ní, zabaví. Debutující režisér má svůj plán celkem inteligentně rozvržený, neodpustil si vytáhnout démonické bujení, ovšem zdatně servíruje nepříjemně houstnoucí atmosféru v uzavřeném prostředí, kdy se přidává prapodivná minulost dvou bílých vědeckých plášťů a jednoho kolárku, která je zaznamenána na nalezených páskách. Zdánlivě se různé scenáristické prvky tolik objevnými nejeví, jedná se o posednutí démonem, jeho následný zjištěný původ, exorcismus, experimentální léčba, co se vymkla kontrole a její průběh zaznamenaný na páskách či spánková paralýza atd., nicméně jde o australskou produkci, kterou mnozí diváci mohou považovat za vzácnou, tudíž zde je nutno vzít v potaz, že protinožci usilovali o určitou originalitu. Film z tempa nevypadává, finanční stránka je tak akorát, solidně pokrývá své možnosti, prostředí suterénu je příjemně nehostinné a různé dějové prvky velmi osvěžující. Poruchy spánku nastudoval určitě zajímavý tvůrce. 8/10 ()

Reklama

Psychor 

všechny recenze uživatele

Ustrašený debut. Místo toho, aby se Daniel J. Phillips pokusil diváka zaujmout nějakou osobitou vizí, tak se pouze bázlivě schovává za nánosem žánrových klišé. Jakožto zdejší hororový expert musím před takovým přístupem důrazně varovat, jelikož vede k umělecké stagnaci a pro začínajícího tvůrce může mít fatalní následky. Awoken bych sice neoznačil za vyložený propadák, jelikož dokáže udržet divákovu pozornost, ale zkušeného fanouška žánru v žádném případě nenadchne. Spíše otráví ledabylým scénářem a místy nesmyslně předimenzovanými ruchy, které vás donutí zeslabit hlasitost. Snímku Awoken tak uděluji dvě slabší hvězdy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá historka, která by vystačila tak na čtyřicet minut, s nepříjemnými herci a nakonec v podstatě o ničem a pointou, která se dala odhadnout tak, že ji ani jako pointu neberu. Čekal jsem něco o děsech z nespaní, alespoň nějaké bubáky, a ne koukání na VHS, sem tam vytřeštěný pohled a vymítání ve stylu "ty ho v sobě přemůžeš, nepoddávej se mu!". Nakonec mi to ani nedávalo smysl - to tu druhou studentku a toho medika nikdo celých pět dní nehledal? Jak dostali nakonec pryč tělo Alice? To s tím výtahem se proč znovu nepoužilo? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nedá sa uprieť snaha tvorcom, ktorí sa od úvodu všemocnými silami snažia vystavať “Awoken” na základoch hutnej atmosféry. Bohužiaľ, vnímam to tak, že bez doprovodných aspektov, na ktorých je tento subžáner doslova závislý, to plnohodnotne skrátka nemôže fungovať. Zrejme som mal príliš veľké očakávania. Zrejme budem opäť vnímaný ako “neopodstatnený kritik”, no nemám pocit, že som tak celkom dostal to, čo mi užívatelia nasľubovali. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Jižní Austrálii. (noelcoward73)
  • Název filmu se objeví až těsně před závěrečnými titulky. (noelcoward73)

Reklama

Reklama