Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (134)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Vynikající film - tu temně historický, tu pohádkový, a tu zas hudební. A funguje to! Strhující je především Míša Kudláčková coby 13 letá dívka v ohrožení, hlavní hrdinka příběhu. Československou kinematografii miluju a jsem za to pravidelně odměňován třeba nenápadnými dobrodružnými snímky... 80 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název sliboval víc, než Ráža nakonec nabídnul, nicméně 17.století plné hrdlořezů, katů propadlých hazardu a zanedbané stomatologické péče bylo vzhledem k možnostem vyobrazeno znamenitě. Potulný kejklíř Vyskočil si ještě vyskakoval, ale to chudák netušil, že krutý Osman Anife si už brousí tu svou tureckou šavli, co má ukrytou v dutině ústní.. ()

Reklama

Lottr 

všechny recenze uživatele

Naturalistický, historický film, s perfektní dobovou atmosférou a tajemnou, až pohádkovou zápletkou. Nebezpečná středověká atmosféra na člověka přímo dýchá, jako by měl pár pasovských přímo za krkem. Bitvy jsou sice poměrně malé, ale za to na místní poměry krvavé a propracované. Pohádkový předmět dodává na tajemnosti a dává nám ochutnat i trošku víc, než jen středověký příběh. Protože špinavé a syrové prostředí, tu protíná druhá, snad až pohádková linie filmu s dětskou hrdinkou. Za povšimnutí stojí určitě hudba a herecké výkony, především pak Michaela Kudláčková a také vykreslení postav, kdy není nikdo v zásadě dobrý, ani zlý, stejně, jako tomu je v reálném životě. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Málo platné, Ludvík Ráža uměl vytvořit atmosféru ve filmu jako málokdo (z českých režisérů mne napadá snad už jen Juraj Herz blahé filmové paměti nebo Oldřich Lipský). Tenhle středověký historický film má skutečně prvky hororu, výborně je použitá i hudba a ústřední duo v podání Vyskočila a Kudláčkové (plus Bruno O'ya) dostatečně charismatické. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra, že by takú nevyčaroval ani Ridley Scott s rozpočtom 200 miliónov dolárov. Spočíva nielen v tom, že je tu všetko špinavé, pochmúrne a zablatené, ale hlavne v postavách, ktoré sú napospol nesympatické, sebecké, bezohľadné a poverčivými bludmi nasiaknuté primitívne svine. Detský film? Ani náhodou. Drsný a presvedčivý obraz počiatku 17. storočia s dobre napísanými dialógmi, spletitým príbehom a niekoľkými zručne natočenými a zostrihanými bojovými scénami. Akurát dej trochu skáče v priestore a čase, akoby sem-tam chýbala krátka scéna, ale v konečnom dôsledku aj vďaka tomu má film celkom svižné tempo. 7/10, ale mierne nadhodnotím, pretože mám dojem, že dnes nežije v tuzemsku tvorca, ktorý by mal gule a talent natočiť čosi podobné. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Michaela Kudláčková (Magdaléna) počas skoro ročnej pauzy v natáčaní, ktoré bolo zavinené jej zranením nohy, natočila film Skleněný dům (1981). (Raccoon.city)
  • V průběhu natáčení si hlavní představitelka Michaela Kudláčková zlomila nohu. Filmování ale pokračovalo dál. Mladá herečka dostala na záda speciální popruhy, za které ji při natáčení chůze v polodetailu Ivan Vyskočil přenášel. (zla.ovce)

Reklama

Reklama