Reklama

Reklama

Furioza

Trailer 2
Polsko, 2020, 139 min

Hrají:

Mateusz Banasiuk, Weronika Książkiewicz, Mateusz Damięcki, Łukasz Simlat, Wojciech Zieliński, Szymon Bobrowski, Janusz Chabior, Sebastian Stankiewicz (více)
(další profese)

VOD (1)

Policajtka udělá svému bývalému nabídku, která se nedá odmítnout: buď pronikne mezi fotbalové chuligány a začne na ně donášet, nebo jeho brácha skončí ve vězení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (105)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vymaštěnci sobě. Nauč animálního debila boksovat a dáš mu sebevědomí rozbíjet atom. Tedy lépe řečeno - atomovi držku. Když se hluboce vypatlaná jednomuňka protře v pouličních bitkách, nebo ji nedejsatan někdo dá průpravu v nějakých bojových sportech, a ona začne k tomu všemu mentálnímu neštěstí ještě chodit na ligový fotbal, stává se z ní agresivní vypatlaná jednomuňka a vesměs jednoznačná společenská hrozba aka „chuj-ligán“. A přesně o takových ogólnopolskich pilířích a motorech společnosti a jednonožních kriminálnících je tento film. No film … Ono je to satanžel stejně pohlupavé až neurovegetativní jako vlastní aktéři, scénář patrně napsala nějaká ta kontuze už tak nevyvinutého mozku z jejich řad, a tak se jako qocientní zabržděnci chovají nejen ty oligofrenní pokerované ovarové krky, od nichž se to a priori očekávalo, ale také všichni kolem, včetně orgánů. Navíc je to vzájemné nadšené sebemrzačení znepřátelených shluků améb dost anemické a poměrně trapně natočené. Měl jsem jednou s několika přáteli to ponížení zabřednout do těžce přesilové, hluboce intelektuálně filosofické rozpravy s právě těmi tolik kulturními a nesmírně sofistikovanými funoušky Lechu Poznań, podotýkám, že šlo z naší strany výhradně o obrannou debatu, když jsme jdouce takhle kolem byli zcela bezdůvodně napadeni všemi možnými ad hominem argumenty, ostrými i tupými, co zrovna měli ti oduševnělí miláčkové po chápavé končetině, a povím vám, že se vskutku jedná o pitekantropální výkvět evropské animální scény bez jakéhokoliv morálního či sociálního imperativu,  jednoznačný evoluční důkaz toho, že jsme se vyvinuli z opic, přičemž mnohé pomalejší z nich stále ještě evolují, a pádný argument k okamžitému plošnému zákazu křížení uklízeček s řidiči hovnocuců pod trestem sociopatického rozšlapání hlavy. Pro některé pšontkovské aktéry bylo tehdy to vědecké sympozium vskutku povznášející, než dopadli na zem, jiní skončili s otevřenou myslí, načež měli krk a ramena celé od pilin a hoven, a například takový já jsem si odtamtud odnesl solidní otřes intelektu, naštípnutou dickci a zhmožděniny percepce jsoucna. Čili mám za to, že dělat z některých těchhle mozkově i civilizačně atrofovaných, nehumánních velepičusů kůl lidové čestňáky a fajnově správňácké bojovníky proti drogové mafii, notabene ještě takto retardovaným skriptem, je přinejmenším diskutadebilní a něco jako honit si nad plakátky Karlose Mentálního Výmolu nebo se vřele socializovat s mozkovým trustem tvrdého jádra Buzerantů party či jakéhokoliv jiného agresivního hejna vybíječů si frustrací ze zejícího počátku míchy kolem naprosto zbytečných a neméně cerebrálně nadaných čutálistických nebo klecových darmožroutů. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Polský Majštryk pro drsné chlapáky! Za poslední dobu mám šťastný výběr, to je jedna pecka za druhou. Spolupráce Netflixu s Polskem dopadla opět dobře a neznámý režisér naservíroval teda pořádný kus vyzrálé filmařiny. Furioza je dost možná nejlepší film na téma football Hooligans, který je zároveň i drsnou gangsterkou, kriminálkou, policejním Thrillerem, bojovým akčňákem a dusným dramatem. Britští i Američtí hooligans působí vedle těch Polských vyloženě vtipně. Hlavní hrdina je bývalý hooligan, nynější doktor a jeho bývalá láska je aktuálně policistkou, která mu dá 2 možnosti- Buď se stane policejním informátorem a inflitruje se do kriminálního Gangu Furioza, kterému vévodí jeho bratr, anebo pošlou okamžitě jeho bratra na několik let za mříže. Film i přes 2 hodiny 20 rozhodně nenudí, diváka vtáhne do děje okamžitě, je to velmi dobře natočené, výborná hudba v pozadí ( potěší i Polský Hip Hop), najde se zde i pár slušných nečekaných zvratů, atmosféra je pořádně hutná ( v některých scénách je spocená prdel zaručená), všechny postavy hrají výborně ( policistka hodně bad ass ženský charakter), ale nejvíce mě nejspíš bavil Golden- slizký pokerovaný skin head, ze kterého šel mráz v zádech ( proměna herce v takovou fyzicky hutnou roli je neuvěřitelná), vizuálně- technicky je to na vysoké evropské úrovni ( Češi si o takové filmové kvalitě rozhodně můžou zdát), občas padne i slušná hláška ( Schováváš se jako Hemeroid v prdeli  ) a samozřejmě potěší i samotná akce, která je neuvěřitelně syrová, krvavá, brutální, nekompromisní a realistická. Hromadný duel v lesích v první třetině filmu byl neskutečný mazec, ale hodně se mi líbil i úvodní 3v3 bojový duel v Ringu, skvělé je i finále ( parádní pěstní fight), věřím, že spousta lidí z filmu dělá MMA a jiné bojové sporty. Takový drsný chlapský pořádný film, který má říz a koule si nechám líbit. Měkoty a knihomolové si můžou dát zpátečku a rozhodně to není film pro děcka. Příběh 4/5, Akce 4/5, Humor 3/5, Násilí 4/5, Zábavnost 5/5 Hudba 5/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 5/5, Napětí 4/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 8.5/10. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho mi tento snímok stál v archíve a čakal na svoju príležitosť. Hooligans poznáme z rôznych iných filmov, prevažne z Anglicka, preto ma zaujímalo, ako to podajú Poliaci. A kurwa, tí sa s tým tiež neserú. Veď, Ventúrska by mohla rozprávať. Olencki spojil dva ani nie žánre ale motívy do jedného filmu. Prvá polka je viac o tom hooligans, prefackaní futbalistov, prefackávaní sa navzájom. Druhá už rieši mafiu, drogy, politiku a fízlov. Preto je to dlhé jak piatok v práci a s veľmi zvláštnym rozprávačským štýlom. Mne osobne to nesedelo a možno aj to je hlavný dôvod, prečo ma to nedokázalo strhnúť a sklamalo moje očakávania. Pravdou ale ostáva, že je to film, ktorý treba vidieť. Aj keď je podaný dosť "komerčne", pre davy a nie len komunitu, zachováva si určitý feel toho, ako to medzi nimi funguje, aké sú tam väzby, aké postavičky tam pobehujú a tak. Jasné, určitá tendenčnosť tam byť musela, aj keď záver ju mierne zjemňuje. Furioza je teda rozhodne zaujímavý počin od severných susedov, aj keď v rukách schopnejšieho scenáristu a režiséra to kľudne mohlo dopadnúť lepšie. Silné 3 z 5 ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Dalsia drsna pecka z Polska,je az neuveritelne,kolko sku*vene dobrych i realnych zalezitosti zo zivota natocia v tejto krajine a Furioza je jasnym prikladom,tento krimi thriller/drama vas zavedie do sveta futbalu,hooligans,ku*iev,drog a bitiek,pri pohlade na nich vas urcite bude boliet cely clovek,musim pochvalit vyborny vyber hercov,jednoznacne najviac si to uzival Mateusz Damiecki ako magor Golden,ktory sa vyziva v lamani kosti,do toho vsetkeho hraje vynikajuca hudba,ma to sice 140 minut,ale zbehnu raz-dva,no a ako vsetky filmy s touto tematikou aj tento dava jednoznacne varovny signal,ze nasilie plodi len a len nasilie,nikdy nie ste vitaz,prave naopak,prehravate na celej ciare,takze tak a este moje hodnotenie,to je uplne jasne...:-) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Olencki je sice trochu sofistikovanější než Vega, ale to neznamená, že by jeho hrdinové byli nejostřejšími tužkami v penálu. Asi nejvíc film připomíná první dva díly Rise Of The Footsoldier přičemž plusem je specifický polský rukopis i prostředí. Nicméně i tady je to chuligánských skupinách, jejichž někteří členové si vydělávají obchodem s drogami a neštítí se spojit s úhlavními nepřáteli. Do toho je zakomponovaný příběh odcizených bratrů a policistky pocházející ze stejného prostředí, což příběhu dodává na jisté osudovosti. Brutalitou se tu nešetří, ale nepůsobí to samoúčelně, protože násilí má svou nezastupitelnou roli. V mezích normy se člověk občas i zasměje a fajn to bylo i herecky, přičemž na vypatlané hroudy svalů mají Poláci snad monopol. Olenckiho budu sledovat. 90% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Filmári pracovali v poľských mestách Gdansk a Gdynia. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama