Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (373)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Staromilsky jsem se kochal tím, s jakým minimem prostředků dokázal Schlesinger (a jeho doboví souputníci) kouzlit atmosféru, tíseň a napětí (např. když proti Scheiderovi vyletí ze tmy fotbalový míč). Výborní herci. Neuvěřitelně pomalý rozjezd, načež je nám odměnou jak plíživá gradace, tak v samé poslední třetině nakupených několik maximálně silných scén, pro které si Maratonce budeme pamatovat. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Podle odezev jsem očekával něco na způsob "Salamandra". Ten by možná ( zda právem, či neprávěm je věc jiná) upadl do zapomnění, kdyby neměl postavu sadistického Chrirurga. "Maratónce" zase všichni skloňují jen a pouze co se týče scény v zubařském křesle - a to je škoda. "Maratónec" je celkově perfektní thriller s výtečnou atmosférou. Na začátek máme hádku dvou dědků v autech na silnici, která je docela vtipná, ovšem zbytek filmu je zcela jinačí. Hlavní hrdina (další ze skvělých rolí Dustina Hoffmana) je obyčejný člověk, který se nevědomky dostal do špinavé hry mocných. Většina postav (a scén rovněž) je nepředvídatelných a zákeřně nejednoznačných. Z Laurence Oliviera s dýkou v rukávu jde skutečně strach a William Devane je slizoun prvního řádu. "Maratónec" je vynikající bezskrupulózní sedmdesátkový thriller, který se od úsměvného začátku až do pochmurného závěru nezastaví. 100%. ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ten Dustin mi teraz pripadal tými svojimi pohybmi ako Ben Stiller občas, čo bolo dosť hlúpe čo i len pomyslieť na to , pretože Stiller je oproti nemu mladý, a aj herecký, cucák . Ale čo som si na tomto filme neskutočne užíval , to bola hudba, ktorá v tých 70. rokoch mi prišla akosi oveľa viac zlovestnejšia, ako tá súčastná. Alebo tie prehnané gestá, malé pištolky a para na chodníku v temných uličkách... Pamätám sa na náš čiernobiely televízor a ako som namiesto ovládača slúžil staršiemu bráchovi ja pri prepínaní programov. Marathon Man mi dnes priniesol do tepla môjho brlohu atmosféru z pred viac ako dvadsiatich rokov avšak celkový zážitok z filmu, ktorý som mal vtedy , už nezdieľam. ()

arie 

všechny recenze uživatele

I navzdory faktu, že mi v Maratóncovi výraznejšie prekážali dve dlhšie scény (úvodná automobilová roztržka medzi starčekmi a scéna zo židovskej štvrte v závere, kedy Olivierovu postavu v krátkom časovom rozpätí spoznávajú dvaja pamätníci hrôz z koncentračných táborov), môžem film smelo označiť za regulérnu žánrovú klasiku, ktorá ani po rokoch nestratila nič zo svojej pôsobivosti, na rozdiel od staršieho príspevku režiséra Schlesingera Midnight Cowboy, a i dnes si udržuje status snímky s maximálnym stupňom napätia a štandardne skvelými výkonmi hviezdnych aktérov, mužské oko poteší sympatická, predsa len, Švajčiarka Marthe Keller. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takhle - ono je to napínavé, dobře natočené, formální stránka skoro dokonalá včetně různých přesahů, Laurence Olivier hraje naprosto skvěle, Roy Scheider se mi tu jako agent kurýr moc líbil (a možná škoda, ře nedostal nikdy žádnou roli v nějakém opravdu špionážním filmu), ale celý ten příběh je moc jednoduchý a vlastně mi ani moc nedávalo jednání některých postav smysl, a zvláště postava Dustina Hoffmana mi přijde nedostatečně propracovaná a sama se chová nejhloupěji v celém filmu. Ale jak píšu, formálně je snímek vysoko (nejvíc zapamatovatelné jsou samozřejmě "zubařské" zákroky a pak "maratonský" běh nočním prázdným městem, k němuž se to celé ostatně celou dobu schyluje, že?), dobrá je ta znepokojivá hudba, civilní pojetí celého vyprávění. Jenže expozice trvá prakticky hodinu, karty jsou tak nějak rozdané docela rychle, abychom si ujasnili nejen, kdo je kdo, ale i kdo jde proti komu, abych nespoileroval, takže o to víc jednání hlavní postavy mi přijde divné a naivní, hodně věcí mu mělo dojít daleko dřív. Vlastně se mi nelíbila ani závěrečná scéna ve vodárně, kdy je to celé postavené jen na chamtivosti hlavního záporáka. Na druhou mne pobavilo, že už tehdy před skoro 50 lety cyklofašisti blokovali průjezd aut a demonstrovali proti znečišťování ovzduší. Souhlas s komentářem kkarxe. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Elsa Opel předstírá švýcarský původ. Její představitelka Marthe Keller je Švýcarka, která se narodila v Basileji. (noelcoward73)
  • Pri skúške scény, kde Babea (Dustin Hoffman) topia vo vani, si herec vyžiadal, aby ho topili naozaj, pretože chcel vedieť ako dlho vydrží pod vodou a či bude schopný zápasiť. Po tom, ako omdlel pod vodou, ho musel preberať lekár. Akonáhle otvoril oči, prehlásil: „Fajn. Môžeme to skúsiť ešte raz?" (DEGESH)
  • Na roli Szella byl zvažován Jean-Pierre Aumont či George Cukor. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama