Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

whack 

všechny recenze uživatele

(SPOILER) Celé je to o tom, ako skupinka arogantných mladých hlupaní putuje krajinou. Celý čas sa nič neudeje, jediná vec na ktorú natrafia je starý pán, ktorému zastrelia kravu a keď sa u neho najedia a vyspia, tak aj jeho. Film, v ktorom kvôli zbytočnej 15 sekundovej scéne postrelia a ubijú psa, je odpad (všetky zvieratá boli zabité reálne, nie je to hrané). Niekto tu napísal že "Škoda toho přílišného apelu a velké snahy o uvědomění si nelidského prvku v nás samotných" - pre mňa to je jediné plus, takže jedna hviezdička. Veľmi podobné novšiemu filmu Le temps du loup. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Snad se mi nikdy nestalo, aby mi film byl tak odporný svou krutostí a tak nepřijatelný svou divností. Ale jsem přesvědčená, že ho chci vidět znovu a možná ho pak přehodnotím. Napoprvé jsem dost zmatená. Zcela úchvatné jsou exteriéry, které mají hlavní podíl na správně hnusné atmosféře. Některé scény berou dech, jiné na mě uprostřed té dystopické lázně působily trochu crazy. Skvělá je představitelka Staré, mladší herečky vypadají spíš jak zpěvačky ze Semaforu, které zrovna nemají den. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já mám dojem, že za několik let se tenhle film znovu zakáže. No fakt, tohle musí být noční můra pro všechny ochránce zvířat, tady je totiž spousta záběrů na zabíjení a porcování zvířat. Co se filmu týče, líbil se mi, i příběhově, ačkoli celkem dlouho trvá, než se něco vůbec stane a člověk se tak ptá - a co se tam stane? Konec je celkem drsný, ale splňuje, co má. Akorát jsem v tom nenašel podobenství jako můj táta, já v tom viděl postapo, které překvapivě na první pohled ani nevypadá, že by bylo z Československa. Hvězdu ale strhávám za to, že ten úvod se opravdu zbytečně táhne. Takže 4* ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pavel Juráček nebyl zrovna bytostný optimista. I jeho postapokalyptická vize zbytků lidstva, které svým chováním připomíná spíš zvířata, není nijak utěšená. Dva starší herci a osm mladých dívek, od kterých se chtěly spíše fyzické výkony než herectví, na neúprosnou zprávu o konci nejen srpna stačí. V některých filmech se toho stane tak málo – a bohatě to stačí. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nerozdejchám. A je to škoda, myšlenka a vynikající Ondrej Jariabek stojí za to. Ovšem zbaštit Schmidtovi partu brigádnic na chmelu, kterým někdo na poslední chvíli namluvil, že budou v apokalyptické době zachraňovat svět, a úplně náhodou je vyšoupl přímo z kostymérny, perfektně umyté a namalované, aby si hrály na Amazonky a vraždily psy, se fakt nedá. Putování roštím kdesi za Barrandovem coby postjaderným světem, to je k smíchu. Realizace nevyšla. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Zárodek látky filmu leží v povídce, kterou Pavel Juráček napsal už v roce 1958 za studií na FAMU; scénář byl hotov v roce 1965, v témže roce vyšla i povídka v Mladém světě č. 38. (hippyman)
  • Olga Scheinpflugová, která dabuje stařenu, byla rozčilená, že její jméno nebude uvedené v titulkách. (BoredSeal)

Reklama

Reklama