Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je nejasné, co se přesně stalo, když byl devatenáctiletý Talib Ben Hassi v policejní vazbě. Policisté Jens a Mike jsou na běžné hlídce v kodaňském ghettu ve chvíli, kdy v rádiu oznámí Talibovu smrt. Zpráva roznítí nekontrolovatelný vztek mezi mládeží v ghettu, kteří touží po odplatě. Najednou se oba policisté ocitají v pastí a musí bojovat zuby nehty, aby našli cestu ven. Nadčasový thriller o policejní brutalitě a rasovém napětí vás stejně jako francouzský film Bídníci nenechá chladným vůči násilí všude kolem. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (73)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nezapomeňte, že jste jediná ochrana občanů před totálním chaosem. Musíme nastolit pořádek dřív, než o tom začne někdo pochybovat. A řád diktujete vy. Dobrou službu! A opatrujte se navzájem…“ Dánská odpověď na francouzský snímek Severní Marseilles a jemu podobné? Ne tak docela. Shorta není tak přímočará. Zároveň se snaží o jakýsi smírčí, antirasistický podtext. A ten místy dost drhne, pro některé diváky bude možná úplně nepřijatelný. A tahle slabina je ke škodě jinak docela slušně natočeného filmu. Izolovaná oblast, kde policie není v bezpečí (a naopak má na sobě terč, po kterém všichni jdou), se stává válečnou zónou. A tím pádem není až tak těžké udržovat divákovy obavy o hlavní hrdiny, jakkoliv to nemusí být se sympatiemi k nesourodým policistům úplně jednoduché, ba naopak. Každopádně, snímek má nějaké to napětí, atmosféru i akci, je docela zábavné odhadovat, jak se zachovají parťáci, „naočkovaná“ mládež či náhodní civilisté, protože ohrožení obnažuje charaktery…Škoda těch much, takhle to budou pouze lepší 3*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Snaha o sebazáchranu v gete, kam si posily netrúfa nik poslať. V hlavnom meste štátu, pravidelne top v rebríčkoch o najkvalitnejšie miesto na život - Dánska. Na podklade napínavej snahy o únik zo sociálne-násilného pekla je prezentovaný zároveň aj zjavný fakt. Totiž, že polícia nielen hasí požiare násilia vo vylúčených komunitách, ale ich veľmi často aj sama zakladá. Faktorov je viac: snaha o ospravedlnenie existencie a navýšenia rozpočtu na posilnenie polície ("situáciu nezvládame, násilie eskaluje!"). Primárne rasisticko fašizoidné naladenie mnohých mužov zákona. A tiež klasické držanie basy, čo je typické nielen pre políciu, ale aj pre lekárov, notárov či sudcov. Samotná akčná línia filmu miestami kadejako štrngoce, miestami je mierne únavná. To ale nie je podstatné v porovnaní s tým, na čo film upozorňuje predovšetkým. Na neriešenú personálnu zložku polície, čo sa týka jej násilne rasistického naladenia. Na prístup k menšinám, ktoré, ak už sa štát rozhodol, že ich prijme, tak má s nimi pracovať a nie sa na nich vykašľať. A tiež aj na slabé postihovanie násilného správania obyvateľov izolovaných komunít. Veľmi často sa totiž správajú, akoby im patrila všetka spravodlivosť voči narušiteľom. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Po francuzskych Bedaroch z roku 2019 prichadza danska Shorta,nie je to az take intenzivne,napinave,drsne a atmosfericke ako hore spominany film,ale aj tak je to kvalitne natocene,dobre herecky zvladnute,pacila sa mi aj kamera a prostredie,kde to natacali,takze spokojnost,dam plne hodnotenie,aj ked s prizmurenim oboch oci...:-) ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, ano!!! Taxe mají točit filmy! Nesympatický, samozřejmě hloupý!!!(jak jinak) zkurvený předsudečný rasista a zapřisáhlý xenofob spolu se sympatickým, filantropickým, chytrým a megasprávňáckým sluničkářem mají problém v naprosto přirozené a všemi chtěné hnědodánské ummě plné jen a jen bílých ovcí, spravedlivě rozhořčené po hnusně rasistickém zakleknutí krystalicky nevinného Hassana ibn Floyda. A jak už to v Novém světě musí chodit, sluníčkář rád položí za svou svatou a neoddiskutovatelnou pravdu život, zkurvený rasista zchytří a prozří, jaký byl zaslepený předsudečný debil, vezme práci v neziskovce a naučí se ze srdce milovat všechny ty kulturně nádherné a společensky totálně prospěšné islamisty, co ho postřelili, a se kterými se přeci každý tak rád podělí o generacemi zasraných privilegovaných otrokářů vybudovaný blahobyt. Je mi teď upřímně líto například Saudské Arábie, Ománu, Jemenu, Jordánska, Sýrie a dalších tolik pokrokových zemí, jejichž pilíře společnosti raději odcházejí do roztrhání těla pracovat pro rozvoj západní civilizace nevěřících psů, než aby přispěli ke zvelebování své rodné hroudy až k dokonalému chalífátu. A kromě té přízemní demagogie to navíc byla na hlavu postavená a zoufale nudná Shračka. Loučím se předvolebním heslem čektekových antifasmažek – Mohamedán do každé rodiny! Pěkně za tím korektním světem všude kolem zaostáváme. Musíme si tedy pořádně vrhnout rukávy, soudruzi, a začít daleko usilovněji pracovat na těch lepších zítřcích. Vždyť bez práce s budováním přistěhovaleckých ghett v žádném případě nejsou koláče v podobě nepokojů v nich! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

když bych srovnal podobně laděné kousky jako třeba francouzské Bídníky a nebo Ayerovu Patrolu,tak Shorta je z nich nejslabší.Je sice hezké,že film reaguje na poměrně aktuální témata,oproti konkurenci mu chybí hutnější atmosféra.Ne snad že by tu nebyla vůbec,ale zatímco oba filmy co jsem zmínil výše postupně gradovaly a Bídnící byly ve finále sakra nepříjemní,tady tempo kolísá a ve chvílích kdy by měl film vrcholit tak zpomalí a zaměří se na oba hlavní protagonisty.A ti bohužel nejsou nijak extra zajímaví.Naopak jde o poměrně jednorozměrné a klišoidní figurky - xenofobní blbeček a mlčící Mirek Dušín.Čekal jsem víc...60% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Hlavné postavy Mike Andersen (Jacob Lohmann) a Jens Høyer (Simon Sears) prešli pred začiatkom natáčania rozsiahlym výcvikovým táborom s technickým poradcom Dennisom Petersenom. (ShortyIC)
  • Ghetto Svalegården v Kodani, kde sa film odohráva, je vymyslené. (ShortyIC)
  • Rocková pieseň, ktorú môžme počuť v jednej scéne v rádiu vo vozidle, je „Drinking With Myself“ od kapely Alabama Black Snakes. Produkčný dizajnér filmu, Gustav Pontoppidan, hrá v tejto kapele na bicie. (ShortyIC)

Reklama

Reklama