Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

wictoria 

všechny recenze uživatele

Příjemná kriminálka vystihující prázdninovou atmosféru, moc se mi líbí to zasazení děje do zámeckých prostor a kdykoliv zaslechnu název tohoto filmu, okamžitě si vybavím hudbu, která se mi moc líbí. Kodet coby Exner nevadí, jen se nemůžu zbavit otázky, zda pro takového elegána (Kodeta i Exnera) nebyl pod úroveň ten děsný svetr. Na hlášku "von to našel..." se také těšívám, jen je škoda, že tam toho špičkování s Beránkem není víc... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nebojte se! Já nejsem ani Bílá paní ani vrah. Já jsem kapitán Exner." Exner? To je ten doktor na prázdninách, co láme srdce průvodkyň a je považován za botanika? Tak to bude v klidu. Tady se to vyšetří, vrah se s úlevou přizná a střílet se nebude. Já jsem tedy postrádal nějaký napětí, ke kterýmu temný zákoutí hradu přímo vybízely, ale tady se jen vyšetřovalo a laškovalo. To je trochu málo, ale pohled na policisty v uniformách, jak s kosama a hráběma kosí louku, tak ten byl nezapomenutelnej. ()

Reklama

meda2016 

všechny recenze uživatele

Snad bych ani psát nic neměl. Po legendárním zábavném byzantském kupci se skvěle hrajícím obsazením a po mrtvolně nudné bláznově smrti vzpomínám na pocity nemileho překvapení v kině. Naprosto špatně obsazená postava příležitostné dívky, dvojjaký výkon potápějicího se neplavce  Jiřího Kodeta, asi tři podivně oživujíci dialogy - s uniformami a hlídačem stavidla. Vlastně se až podivuji, že Smrt talentovaného ševce je schopna vyplnit přebývající čas diváka detektivek. Asi že zbytek se dá pochválit. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nic proti Jiřímu Kodetovi, ale tahle role mu neslušela. Stává se často, že hrdina, kterého si vysním podle předlohy, je pak na plátně zcela jiný. Jenže knižní Exner se zkrátka takhle nechová, netváří, nepohybuje. A jelikož jsem zfilmované Erbenovy knihy viděla v obráceném gardu, našla jsem svého Exnera až mnohem později, ve starším filmu s Jiřím Valou. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Druhý případ kapitána Exnera (poprvé jako Jiří Vala v Pokladu byzantského kupce) tentokrát s elegánem Jiřím Kodetem. Detektivka je to určitě z toho lepšího průměru, a ačkoli se zde jedná o jeden jednoduchý případ, film nenudí a rozehrává kolem Exnera další love story. Ani Vala ani Kodet nezklamali a ukázali nám také lidskou stránku jindy studených čumáků kriminalistů. Dobrá zábava. Hudba: Otakar Petřina ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Kvůli Janě Bouškové (Lída) a Jiřímu Kodetovi (Michal Exner), kteří denně hráli ve 150 km vzdálené Praze, se film natáčel pouze od devíti hodin ráno do tří hodin odpoledne. Poté štáb neměl co dělat a začala volná zábava, což se nelíbilo odborářům, kteří chtěli, aby štáb a herci jezdili domů k rodinám. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Skutečným autorem Rambouskových obrazů je malířka Vlasta Dlouhá. (Fenk)

Reklama

Reklama