Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Martin Scorsese, jeden z největších režisérů současnosti, uvádí skvělou adaptaci románu, za který spisovatelka Edith Whartonová získala Pulitzerovu cenu. V hlavních rolích filmu se představují držitel Oscara Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeifferová a Winona Ryderová. Úchvatná romance s ironickým názvem Věk nevinnosti vypráví o tragickém milostném trojúhelníku v honosném a pokryteckém prostředí vyšších společenských vrstev New Yorku 70. let 19. století. Newland Archer (Day-Lewis) je bezúhonný advokát, který tajně touží po vášnivějším životě. Jeho zasnoubení s půvabnou, ale nezajímavou členkou místní smetánky May Wellandovou (Ryderová) Newlanda odsoudilo k životu v tiché lhostejnosti. Když se ale do New Yorku vrací výstřední, společensky nepřijatelná sestřenice jeho snoubenky, Newland riskuje vše kvůli naději na opravdovou lásku. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VY MÁTE NAOZAJ RADA SAMOTU?" ,,DO TEJ DOBY NEŽ SA PREMENÍ NA OSAMELOSŤ." __ Z hľadiska námetu azda najmenej Scorseseovský film, v ktorom sa dá vklad režiséra - a jeho známych spolupracovníkov - z časti odhaliť napr. v dômyselnom strihu jeho dvornej strihačky a v rodnom newyorskom prostredí slúžiacom ako kulisa pre viacero jeho počinov, vrátane neskorších ,,Gangov New Yorku" (opäť s D.D.-L.), odohrávajúcich sa sotva o dekádu skôr pred ,,Vekom nevinnosti", avšak so zameraným na opačnú stranu tamojšej (rozmanitej) spoločnosti. O filme i o všetkom s ním spätým viem už dlhodobo, no dosiaľ nikdy sa neocitol v dobrovoľnom hľadáčiku môjho záujmu, nakoľko bol v mojich očiach unudenou kostýmnou romancou majúcou svoju predlohu kdesi v červenej knižnici, preto sa apriórne orientoval na ženské publikum. Až keď som ho v priebehu krátkej doby dvakrát videl z neho niekoľko krátkych úryvkov, rozhodol som sa ho pri najbližšej príležitosti - z časti pre postupné skompletizovanie si filmografie režiséra a z časti pre vlastný zvýšený záujem oň - preskúmať jeho potenciál. Nuž, hoci som bol na film navnadený, vo výsledku ma okrem formálnej stránky ničím mimoriadnym neupútal a svet newyorských aristokratickej vrstvy sa vo všetkej svojej unudenej ospalej všednosti, kde hlavnú rolu hrajú škrobené salónne večierky a všetko s nimi spojené, preniesol do nevýraznej dejovej štruktúry filmu, kde je niekedy problém orientovať sa vo všetkých tých menách a občasné dramatické prvky sú iba vyrozprávané, než aby sa stal divák ich priamym účastníkom. Celkové pojatie a nonkonformnosť snímky napokon dokonale odráža Lewisov záverečný monológ: ,,Povedz jej, že som jednoducho staromódny.". Vo váhaní medzi silnými 3* alebo slabými 4* napokon rozhoduje vyšumenie videného, ktoré prišlo prekvapivo už po niekoľkých hodinách. Už iba kvôli mladučkej Winone Ryder neľutujem však, že som film videl. (2920. hodnotenie, 151. komentár k filmu) ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa mi stane, že ma v kostýmovkách alebo všeobecne vo filmoch herecký casting nepríjemne omráči. Titulný plagát bol ukazovateľom dojemnej melodrámy, ktorá sa nevyhne citovým nátlakom na diváka, no v skutočnosti som sa plná očakávaní dočkala iba mdlej a nevýraznej americkej jednohubky, ktorú práve zúčastnení (inak skvelí) Day-Lewis a Pfeiffer nemilosrdne poslali ku dnu. Dôvod? Medzi tak ,,zamilovanou" dvojicou - o čom sa nás Scorsese snaží presvedčiť všetkými možnými metódami - to absolútne neiskrí, v podstate ma nadchla iba vždy sladká Winona Rider, ktorá si ma získala už v gotickom Draculovi. Neberiem Scorsesemu, že je majstrom napätia, strachu, depresie či prepracovaných scenárov, ale na krehkú romantiku nemá, pričom kostýmy a hudba sú zrejme jedinými pozitívami tohto ,,srdcervúceho dojáku". ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Scorseseho starý New York podruhé na mě nezabral se svou podivnou osudovou love story, byl jsem ale (jako v případě Gangů, jen na opačné straně společenského spektra) vtažen do prostředí tehdejší ultra-privilegované "Gilded Age" (#329) smetánky, se vší svou okázalostí, strojeností, povrchností, konvencí, prázdnotou a přetvářkou. Toť velmi zvláštní, fascinující svět "jednoho procenta" a ano, na pohled byl ten film skvělý. Druhá velká deviza DDL a jen další z jeho suverenních proměn. Vykrystalizovat finální část v nějak uspokojivý, uzavřenější dojem (mohlo fungovat v knižní předloze), pálím o tu hvězdu víc bez nějakých pochyb. Můžete se nudit, může vás to unést, doporučuji nepřehlédnout. "It seems stupid to have discovered America only to make it a copy of another country." ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Další důkaz Scorseseho režijního mistrovství, protože jen díky němu dokázal zdlouhavý a z hlediska mého čtenářského zážitku poměrně nudný dobový román E.Whartonové přetavit do fascinující podívané, v níž se zdánlivě nic neděje…vše podstatné totiž bublá pod povrchem. A bez Scorseseho by to nezachránili ani herci, ani dokonalá výprava, ani výborná Bernsteinova hudba. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh jedné platonické lásky. 1) Příběh nenaplněné lásky přechází ve druhém plánu k zobrazení společenských poměrů a ve třetím plánu se mění v příběh o životních hodnotách vůbec. 2) Sledování podobných filmů je nebezpečné. Častější dotyk se zobrazovanou sbírkou duchaplných papoušků by ze mě udělal komunistu. 3) Modus, kdy obraz ilustruje a doprovází částečně vyprávěný a částečně hraný děj, není příliš vynalézavý, ale k věci se velice hodí. Inu, Scorsese umí... Umění náznaku, pohledu, slova, gesta. 4) Přes všechny klady jsem se trochu cítil jako při četbě Vojny a míru. Bylo to zajímavé, ale zdlouhavé, ach, jak zdlouhavé. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (27)

  • Režisér Martin Scorsese povedal, že toto je „najnásilnejší“ film, aký kedy nakrútil, čo je jasný odkaz na emocionálne a fyzické stavy bytia, hoci je známy aj krutými mafiánskymi filmami. (Arsenal83)
  • V záběru na pulsující ulici New Yorku je vpravo vidět velkou reklamní ceduli  Schoonmaker´s Painters Supply Store - jedná se o drobný žert tvůrců - Thelma Schoonmaker je dvorní střihačkou režiséra Scorseseho a jeho dlouholetou spolupracovnicí. (ČSFD)
  • Podľa spoluscenáristu Jaya Cocksa bol scenár k tomuto filmu napísaný za sedemnásť dní. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama