Reklama

Reklama

Špinavé ulice

  • USA Mean Streets (více)
Trailer

Svoje hříchy neodčiníš v kostele, ale na ulici… Špinavé ulice, vykazující řadu autobiografických rysů a odehrávající se ve Scorseseho domovské čtvrti, patří ke stěžejním dílům tzv. Nového Hollywoodu, nesourodého ale vlivného hnutí převážně mladých amerických filmařů (ještě např. Coppola, Spielberg, Lucas, Altman, Ashby), kteří rozhodujícím způsobem přetvořili slavnou továrnu na sny ke svému obrazu. Hrdiny snímku jsou dva kamarádi, Charlie (Harvey Keitel) a Johnny Boy (Robert De Niro), předurčení svým zázemím k životu drobných podvodníků na ulicích Little Italy. Nic na tom nemůže změnit ani katolická výchova, ani případná snaha se nějakým způsobem z daného koloběhu vymanit. Film měl premiéru na začátku října 1973 v rámci Newyorského filmového festivalu a hlasitě upozornil nejen na příchod zaníceného a talentovaného tvůrce, ale i na oba hlavní herce. Ani velice pochvalné recenze tehdejších předních kritiků (zejména Pauline Kaelové) však nepomohly snímku, aby si mohl najít své diváky. Konvenční distribuční model studia Warner Brothers ho odsoudil k brzkému zapomnění. Přes některá výroční ocenění (Cena newyorských filmových kritiků za vedlejší výkon pro De Nira, nominace na Cenu Cechu amerických scenáristů pro Scorseseho a jeho častého spolupracovníka Mardika Martina) byl film náležitě doceněn až s časovým odstupem, zejména když Scorsese s Taxikářem vyhrál Zlatou palmu na MFF v Cannes. V roce 1997 byly Špinavé ulice zařazeny do Národního filmového registru při Knihovně kongresu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (294)

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních režisérských počinů Martina Scorseseho a první větší role Roberta De Nira, díky niž si získal na dlouhou dobu Scorseseho stejně věrně, jako miliony fanoušku po celem světě. Dá se říci, že byl tento film tím hlavním krokem ke slávě obou těchto osobností. V tomto filmu Scorsese dokonale realisticky vykreslil tehdejší život v ulicích New Yorku. Dva mladíci se zde snaží prosadit v gangsterské společnosti, avšak příliš se jim to nedaří a kvůli dluhu se dostávají do velkého nebezpečí. Nebýt některých naprosto zbytečných a nudných dialogů, dal bych jistě 5. 8/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Scorsese dokázal své klíčové filmy vždy obdařit neskutečně parádní atmosférou. Povedlo se mu to i u téhle nenápadné gangsterky. Musíte ale přistoupit na její hru, abyste si ji užili, děj se ubírá skrz zakouřené bary, ulice plné podivných existencí nebo přes restaurace, ve kterých sedí proradní mafiáni. Takže prostředí přesně podle mého filmového gusta. Když připočtu charizmatického Keitela a mírně vyšinutého De Nira, vím, že už stačilo jen zahustit děj a skládal bych Martymu nekonečné pocty. 85% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nejstarší Scorseseho film, co jsem měl zatim možnost vidět, zůstal tak trochu ve stínu Taxikáře, Goodfellas a dalších. Film mě teda vyloženě nijak neohromil, ale ani nezklamal. Řek bych, že je to takovej Scorseseho slušnej standard. Dobrá atmosféra, dobrý herci (hlavně Robert De Niro), akorát se to občas poněkud vleče. 75% ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Hudební podmaz má Scorsese jako vždy špičkový, ale jinak mě kupodivu Mean Streets přiliš nezaujaly. Do filmu jsem se po celou dobu vůbec nedokázal vžít, celé mi to přišlo hodně ploché, včetně hlavních postav. Navíc zde není žádný nosný příběh, tedy pokud nepovažujete dluh 2000 dolarů za tak zásadní, že by se kolem něj měl točit celý děj. Objevilo se tam pár zajímavých režisérských nápadů, ale jako celek to pro mne bylo poněkud nezáživné. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Už první setkání pozdějších neodlučných spolupracovníků Martina Scorsese a Roberta De Nira naznačilo, že to bude velmi plodná a nezapomenutelná spolupráce. Špinavé ulice nás zavedou do míst, kde sám Scorsese vyrůstal a provedou nás charaktery několika postav, které zde vládnou. Harvey Keitel a Robert De Niro zahráli naprosto spolehlivě a ani na chvilku vás nebudou nudit. Velmi zajímavé je pozorovat revoluční použití hudby, která vás bude provázet po celou dobu. Samozřejmě, že jak Scorsese, tak De Niro teprve "nacvičovali" a tak snímek nedosahuje kvalit jejich pozdějších mistrovských kousků, ale za shlédnutí to bezesporu stojí. Lepší tři hvězdičky...... ()

Galerie (124)

Zajímavosti (24)

  • Poslední záběr, který Scorsese natočil byl záběr na jeho matku Catherine, jak zavírá okno. (don corleone)
  • Soundtrack sestavil Martin Scorsese z velké části ze své soukromé sbírky. (don corleone)
  • V roce 1997 byl film zařazen do Národního filmového registru při Knihovně konresu USA. (ČSFD)

Reklama

Reklama