Reklama

Reklama

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (514)

golfista 

všechny recenze uživatele

Na skvělých výkonech S.Sarandon a G.Davis postavil Ridley Scott svou road movie, která názorně předvádí, jak lehce se dá překročit hranice, zpoza níž už není cesty zpět. V malé, ale pro jeho budoucnost určitě významné roli se předvedl Brad Pitt. Zvládl ji stejně skvěle jako tehdejší reklamu na "Levisky" :) Velmi "pěkný" konec, který se rovnou může přihlásit do nového žebříčku nezapomenutelných scén. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kultovní roadmovie o feminismu s kriminálním podtextem a o tom, že není cesty zpět stojí na úžasných hereckých výkonech oscarových hereček Susan Sarandon a Geeny Davis. Brad Pitt zde sice odehrál malou roli, ale určitě velice významou pro jeho další kariéru. Ridley Scott vše podtrhuje jako vždy skvělou režií a vyjma jedné vyjímky (Bílá smršť) vše na co sahne promění v nezapomenutelný zážitek. Po celou dobu vás navíc bude provázet perfektně vybraná muzika.... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Dvě oscarové herečky (Náhodný turista a Mrtvý muž přichází) se sešly ve strhující road movie, ve které v sobě jejich postavy postupně nacházejí vlastnosti, kterých si díky svým ušlápnutým životům nebyly ani trochu vědomy. Veterán Ridley Scott na co sáhne, kromě drobného výpadku v polovině 90. let (Bílá smršť, G.I. Jane), mění ve zlato!! Jeho feministické drama s kriminální zápletkou, které nadchlo nejen při prvním uvedení v Cannes, sice není tak vizuálně okázalé, jak jsme u něho zvyklí, ale má řadu zapamatování hodných momentů (zejména vypořádávání se s mužskými protivníky – policista, řidič trucku). Pokouší se o jakousi hlubší výpověď současného světa, rozdílnosti mezi opačnými pohlavími a moc dobře ví, že už není cesty zpátky!! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

1* za hudbu, jinak je to ptákovina. Dvě pitomý nány na tripu. A kolem nich ty nejblbější stereotypy chlapů (směšný manžel, nadrženej agresor v baru, zlodějíček se sixpackem, kamioňák s vibrujícím jazykem, plačící polda pochcanej strachy:). Že by dvě silné ženské hrdinky? Ale houbelec. Jeden z nejpřeceňovanějších filmů. Jo a taky je to ukrutně nuda, ale to je v součtu negativ jen detail. Jiná road movie z podobné doby, k níž skládal hudbu opět Hans Zimmer (tušíte správně:-) se mi líbila mnohem víc, ne tím, že byla v komplet mužském provedení, ale měla nějakou hloubku a silné postavy. Nemám nic proti silným ženským hrdinkám a pomrkávám očkem po Sigourney, ale tyhle dvě splašený slepice nemají NIC, žádný parametr hloubky. Thelma je prostě jen blbá a Louise taky, akorát jiným způsobem. Ale jo, pár pěkných záběrů na krajinu by se našlo. Toť vše. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejhezčích roadmovie a jeden z nejhezčích filmových závěrů. Před projekcí jsem nečekal, že mě dvouhodinová "feministická" jízda Susan Sarandon a Geeny Davis nějak nadchne - ale opak se stal pravdou. Krása, krása, krása, od prvních scén mi pak bylo jasné, že tohle mi překvapivě sedne. Díky, fixo, za upozornění na tenhle film :-) ()

Galerie (85)

Zajímavosti (53)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama