Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (515)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Volná silnice může být stejně opravdový zážitek jako cokoli jiného. Víš vše a vše je navždy rozhodnuto.“ (Jack Kerouac). Říká se, že v Americe je cesta stejně mocným symbolem jako Empire State Building. Znázorňuje nesvázanost země, její svobodu, prosperitu a neklid, který žene další a další generace snílků a desperátů přes kopce a řeky. Tenhle obraz lákavé cesty se vine americkou popkulturou od Hucka Finna, přes Steinbecka až po Scottovo netradiční road movie s neférovou nálepkou feministického manifestu. Úchvatné Biddleho obrazové kompozice, cit pro zlehčení situace, empatický Harvey Keitel, fešáček Brad, co by se třikrát vlezl do těla Achilla z Tróje a především dvě okolnostmi semleté dámy, co sporáky vyměnily za móresy Šíleného Maxe, cíl za cestu a život za svobodu.. P.S.: Alternativní konec by neprošel ani v Kurýrovi s Jasonem Stathamem.. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který bojuje po celou dobu se svojí průměrností, ale v závěru divákovi zasadí solidní K.O. Jak by asi vypadal remake tohoto filmu? Sarandonovou s Davisovou by jistě nahradili dvě mladší, atraktivnější a možná méně schopné herečky. A výsledkem by byl nezajímavý film s pěknými herečkami. Za prvé každý, kdo film viděl, ví, jak hrdinky dopadnou, a za druhé on ten příběh není žádný zázrak. Tentokrát si troufám tvrdit, že ho vyzdvihla Scottova režie. Ačkoliv, on nikdy nebyl můj oblíbenec, tady z průměrného scénáře udělal koukatelnou záležitost. Napětí sice skoro žádné, ale vidět se to dá. Filmu by prospělo zkrácení na 90 minut. 50% ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Grand Canyon, Thelma, Louise, policie a geniální hudební doprovod v podání melancholické kytary Hanse Zimmera. Scéna, která se mi vryla do paměti navždy a která má hodně silný náběh na to, aby zvedala výsledné hodnocení, ale přes tři hvězdy se dostat nemůžu. Geena Davis je přenádherná a nezmění na tom nic to, že Thelma je nerozhodná, důvěřivá a vůbec taková jednodušší. Naopak Susan Sarandon se asi pro roli Louise narodila, obdařila ji svou charakteristickou rozhodností a přesvědčivostí. Co je ale tím znakem, díky kterému je film považován za nejrazantněji feministické dílo, za zosobnění soběstačnosti žen? Vždyť obě hrdinky se víc jak polovinu stopáže jenom hádají či nadávají chlapům. Nedochází mi ani, proč vlastně Akademie tehdy obdařila film Oscarem za scénář, když z něj občas prosvitne klišé (nenapravitelná naivka, hodný policajt proti partě zlých policajtů) a vůbec často zapůsobi tak nějak obyčejně. To zlomové ve filmu je atmosféra - neustálá intenzívní blízkost pouště, síla scény dvou milostných aktů ve stejnou dobu či výborný dialog Keitela s PIttem. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších road movies a filmů o ženském přátelství, který jsem plně docenil až na prahu čtyřicítky (a uprostřed kampaně metoo). Scenáristicky dobře vystavěný konflikt, který vyplyne z nátur a špatných zkušeností obou hrdinek, protřelé a poznamenané Louisy i naivní Thelmy, která ale dokáže překvapit. Kde ztrácí kontrolu nebo víru jedna, zachraňuje situaci druhá a obráceně, přičemž na každou doma jiným způsobem čeká jiný typ muže - namyšlený blb a oddaný, ale prchlivý Madsen. A v patách mají chytrého a chápavého policajta (ne nepodobného Pendrgastovi z Volného pádu - ten byl ale komplexnější postavou), který by rád zabránil nejhoršímu... ale bude to v jeho silách? Kdy vlastně hrdinky překročily hranici, odkud nebylo návratu? Překročily ji vůbec? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nikdy ma to nebavilo. Ridley Scott sa po filmoch Votrelec a Blade Runner rozhodol oddýchnuť si od veľkých a vizuálne náročných projektov. Paradoxne si k tomu vybral film dosť odvážny: ženskú road movie, v ktorej sú muži  nie príliš schopní policajti, devianti, násilníci, magori, v lepšom prípade sexuálne hračky. Z chlapov nakoniec najlepšie dopadol Michael Madsen v jednej z najnormálnejších rolí svojej kariéry. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (53)

  • Autorka scénáře Callie Khouri chtěla původně film režírovat s nízkým rozpočtem a pojmout ho jako dokument. (HellFire)
  • Když Thelma (Geena Davis) vyloupí benzínovou pumpu v Oklahomě, požádá prodavače, aby k penězům přihodil i láhev bourbonu Wild Turkey. V Oklahomě je však možné koupit si tvrdý alkohol pouze v tzv. „liquor store“ (obchod specializovaný na prodej alkoholu), nikoliv na benzínce. (oli009)
  • Ridley Scott je při natáčení vždy vnímavý k nápadům štábu a herců. Ve filmu tak použil některé z nápadů Susan Sarandon: záběr Louise balící si boty do sáčku; scénu, kdy si Louise vyměňuje šperky za klobouk starého muže a záběr, kdy Louise v noci vzhlíží k obloze. Původně se také měla Louise v hotelovém pokoji s Jimmym (Michael Madsen) pomilovat a pak se vzít. Susan Sarandon však cítila, že by to byla ta poslední věc, kterou by Louise ve své situaci učinila. (HellFire)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama