Reklama

Reklama

Sputnik

Trailer

Obsahy(1)

Vzhledem ke svým kontroverzním metodám je mladá lékařka Tatiana Yurievna (Oksana Akinshina) na propasti ztráty lékařské licence. Její kariéra však možná neskončila. Poté, co je Tatiana přijata armádou, je přivedena do zabezpečeného vědeckého výzkumného zařízení, aby vyhodnotila velmi zvláštní případ, případ Konstantina Sergejeviče (Pyotr Fjodorov), kosmonauta, který přežil záhadnou vesmírnou nehodu a vrátil se na Zemi jedinečně pozměněn: uvnitř něj žije něco, co se ukazuje až pozdě v noci. Armáda však má zlověstné plány. Tatiana chce zabránit tomu, aby vojáci zabili Konstantina. A stvoření samo o sobě prospívá ničení. (C0r0ner)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dějově to sice příliš originální není (inspirace filmy typu Vetřelec či Život mi zde přišla zřejmá), ale přesto mě to v vcelku bavilo a pro svou náklonnost k ruským filmům jsem přihodil čtvrtou hvězdu. Atmosféru to má solidní (zpočátku mi to - mj. tím zasazením děje do r. 1983 a sovětským mlžením faktů - téměř až připomínalo Černobyl), design parazita se mi líbil, a Oksana Akinšina v hlavní roli též není špatná. Závěr sice mohl být asi lepší (btw. celou dobu jsem čekal, že ten parazit vleze do Taťány) - osobně bych asi uvítal něco víc depresivního nebo krvavého (jestliže Sputnik v podstatě začíná tam, kde Život skončil, byl zde podle mě velký prostor rozpoutat naprosté peklo na zemi), ale i tak byl můj dojem z toho filmu v podstatě kladný a jsem rád, že jsem na něj narazil. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Sice jsem na to hleděl tři dny, ale to neznamená, že to nebylo lepší a sympatičtější než většina novodobých sci-fi ze západních proveniencí. Prospěšná byla hlavně dějová suchost a očištěnost od zbytečných vedlejších dějových linek, motivů a nejrůznějších podtextů, samozřejmě i vizuálních efektů...jednoduše se týpek nevrátí z vesmíru sám, problém je na světě a je to, proč tam motat věci navíc. Navíc atmosféru sovětských osmdesátek pomocí lokací (a především setrváváním v nich, tzn. žádné neustálé přestřihávání třeba na základny v Riu a Johannesburgu) a různých pečlivě zabíraných dobových rekvizit to podle mě navozovalo funkčněji než nedotknutelný a přesto lehce papundeklový Černobyl. Agresivně rytmizovaná hudba plná ostrých zvuků mi taky nezněla úplně genericky, Akinšina hrála příjemně uměřeně a na plátně rozhodně nepřekážela, a že jedna z hlavních postav je TEN ruský blokbástrmástr Bondarčuk jsem s údivem zjistil až po filmu, s tím nalepeným šedým hárem bych ho vůbec nepoznal. Takže jo, v rámci toho, co se od takového filmu dá čekat, to bylo docela pozitivní překvapení. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Každé 2-3 mesiace mám slabšiu chvíľku, a pozriem si Votrelca od jednotky po trojku (to znamená aj dvojku - pre nechápavých). Je to proste môj “miľuvaný film”, pričom Alien je najkrajšie monštrum, aké bolo kedy vymyslené, akurát stretnúť by sme ho nechceli. Včera bol taký deň - minochodom. No a keď som zabil 6 hodín života sledovaním tejto kultovej záležitosti, napadlo ma pozrieť sa do rubriky “podobné”. Veľa krát sa mi v minulosti stalo, že mi nejaký “vysoko postavený”, konkrétny idiot z delegácie ČSFD zamietol “tag” či pridanie snímku do spomínanej kategórie (akoby to bolo len za zásluhy či výsada kráľov nad 876 tisíc bodov), tak som zo zvedavosti nahliadol aj tunáko, a vyskočil mi akýsi ruský “Sputnik”. Zvedavosť mi nedala, začal som lašovať po interňieťe, lebo momentálne “jediným” hororom, voľne dostupným pre všetkých ľudí na tomto svete, je Igorova tlačovka, ktorú už sledujú aj na CNN či BBC - “LIVE”, lebo takého mentálne slabého jedinca už dávno v žiadnej krajine nemali, pričom by to bola celkom slušná prča, pokial by neriadil tu našu. ALEBO, počas skurvených správ na Jojke, Markíze či TéAtrojke, lebo Koronakokotina, sa za posledné desaťročia stala najväčšími psychologickým strašiakom pre slabomyseľných, pričom keby v tejto dobe niekto vraždil podľa všetkých hriechov biblie, musel by ich počet navýšiť minimálne o dalších “Se7en”, aby sa aspoň na titulku rybárskych novín dostal. Taaak, trošku som si uľavil - iný už nebudem, kto ma nemá rád, nech ma vyjebe z obľúbených ako “ricci.s” :D A film? Pre interesujúcich niekoľko podstatných informácií. Nie, Ridli Skot to netočil, Bred Pyt tu nikoho nezachráni, Dženifer Anyston Vám cecky neukáže, ani na žiadne bombové efekty od Copperfielda tu nenatrafíte. Zázraky teda čakať rozhodne netreba, toho sa hádam dočkáme keď kompetentným rozum v laviciach NR do polohy “ON” docvakne, no každopádne, zlý tento sajnsfikšn od Putina rozhodne nie je. Treba jedine predsudky z pionierskeho tábora za hlavu zahodiť, červené šatky s cvičkami nahodiť, a budete spoko. Normálne rozmýšľam, že dám štyri, len mám obavy, že ma budú ľudia posudzovať - “Ale čo Ti jebe?!” Tento posledný sa mi fakt podaril :D ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(40%) SPUTNIK, novinková ruská sci-fi záležitost. Jak už tu mnozí píší, je to taková variace na spoustu vesmírných filmů na monstra typu VETŘELEC atd. No, děj se sice krom úvodu odehrává na zemi, takže to ani k ničemu moc přirovnávat nechci. Takže, nechci, aby to vypadalo, že nemám rád ruské filmy. Pravda je taková, že jich asi nemám nakoukáno moc. Třeba ale nedávný film KÓMA mi vcelku sedl …. Tenhle SPUTNIK ale moc ne. Ještě zpočátku se to tvářilo zajímavě, s tím, že mi hned začalo vadit pomalé tempo a chvílemi i podivné chování postav. Jako jde se hned na věc, máme tu mimozemskou bytost, relativně zajímavé nápady, ale to mi do cca půlky filmu stačí a pak už mě nebavilo zhola nic. Poslední cca 20 minutovka se už rozjede, ale to už šlo mimo mě. Asi nezafungovala atmosféra, napětí a bůh ví, co ještě. Téma je asi už dost využité a nebylo to točeno moc poutavým a strhujícím stylem. Takže je to jen na jedno vidění. Ale ani do průměru to nemohu zařadit, bohužel …. ()

Hernycztek 

všechny recenze uživatele

Od této záležitosti se očekával nový Vetřelec. Ostatně tak pravila většina recenzí, no ve finále se Rusové vydali odlišnou a originální cestou, což je jen dobře, protože sci-fi žánr nabízí neustále nové možnosti, takže by byla škoda kopírovat tuto kultovní sérii. Herecké obsazení je na Ruské poměry nadstandardní, jak po stránce vzhledové, tak té herecké a pokud bych měl hledat výtku, tak v případě hlavní ženské postavy, která mohla být více, jak jen to říct, koukatelná. Vzhled mimozemské bytosti je nepochybně inspirován, již zmíněným Vetřelcem, ovšem to je jediná podobnost, jakou zde lze nalézt. Menší zklamání pociťuji v nevyužití potenciálu onoho stvoření, ale jakmile nám něco předvede, tak je to nezapomenutelná scéna plná krve a srdce každého gore nadšence, v tu chvíli, teče blahem. Každá taková scéna je navíc podkreslena vhodně zvolenou hudbou, která přidává na hororové atmosféře a vytváří skvělé napětí. Celkové hodnocení je tedy vysoce nad průměrem, ale doporučit se to dá spíše náročnějšímu publiku, protože se nejedná o nic, co by utkvělo v paměti svátečním divákům hororového žánru. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama