Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (881)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak som sa k tomu po rokoch dostal aj ja a o nič som neprišiel. Od Tonyho Scotta som čakal viac, ale dostal som len bez príbehovu nudnú vzdušnú naháňačku, s tak sladkými hercami, soundtrackom a romantikou, že sa mi skoro zuby pokazili. Sheen v Hot Shots ma bavil viac. Každopádne je to Tonny Scott a Tom Cruise,  takže zopár dobrých scén sa tu nájde. 70% - 3* ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Největší a nejdůslednější gay flák z hollywoodského mainstreamu 80. let. Jen škoda těch nudných vzdušných soubojů a úliteb heteráckému publiku (ten úplný konec tomu stejnak nikdo nevěří - všichni ví, že opravdové finále je "You can be my wingman any time." "Bullshit! You can be mine."). Ale sekvence plážového volejbalu a četné scény ve sprchách jsou famózní. Tony Scott svým debutem "Hlad" vytvořil kanonické dílo pro lesby (nezapomenutelná sekvence s Catherine Deneuve a Susan Sarandon) a ve svém druhém celovečeráku se stejným způsobem zavděčil gayům. Vidět to jako náborovou propagandu amerického námořního letectva je krátkozraké. "Top Gun" je stejná agitka jako song YMCA od Village People - "You can stay there, and I'm sure you will find, Many ways to have a good time." Ano, je to nábor do armády, ale ne jako místa uplatňování moci a následování rozkazů, nýbrž výběrové gay komunity, kde heteráci umírají a gayové dovádějí. "They have everything that you need to enjoy, You can hang out with all the boys ... " A jen Tony Scott to mohl natočit tak šťavnatě, že se sbíhají sliny i heterákům a pacifistům. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

I s odstupem času velmi slušný film. Tomu Cruisovi role arogantního, avšak šarmantního mladíka skutečně sedí. Řada scén dodnes neztratila nic ze své stylovosti a Cruisův flirt také stále funguje. Škoda, že tempo je v druhé polovině (po inkriminovaném incidentu) zbytečně rozvolněné. 7/10 ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jako mladý pionýr a bývalá jiskra jasná jsem si při prvotním shlédnutí této náborky ku hvězdopružným ocelovým ptákům bryndnul do textilu. Sice to asi nebyla žádná ultra viskózní tekutina, neboť schopnost vyrábět skutečně životaschopné spermiče přišla později, než když jsem vyvaleně hltal peripetie polétavých mordýřů, ale přesto to znamenalo mnoho. Odvrhl jsem svůj slabikář s názvem Čtyři v tanku a pes, neboť mi přišel životní styl amerických letců poněkud rozumější, než přístup polsko-gruzínské posádky obrněnce. Letadélko Káně bylo rázem pozapomenuto, protože F 14 Tomcat je přece jen větší dělo. A naprosto a definitivně jsem se zamiloval do toho týpka, který nadaboval celý film, přestože měl rýmu, postrádal touhu trefit se do rytmu a jeho hluboký hlas, především při dabingu hrdinek, mátl dospívající junáky. Uncle Sam pustil někde v zákulisí chlup, takže i přes fakt, že film natočil Skott, se na ničem moc nešetřilo....Tři hvězdy za dávný, prvotní pocit. Dnes bych si podobnou legrácku nepustil ani pod pohrůžkou znásilnění Kristýnkou Kočích. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé aneb jak mladý a pohledný hazardér ke štěstí, lásce a uznání přišel. Jelikož už je dnes politická a vojenská mentalita úplně jinde, není průměrných 65% žádným překvapením. Ač musel být Scottův "Top Gun" v době svého vzniku totální pecka, já nakonec kotvím někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, protože ač je to po technické stránce výborné, chybí tomu... děj? P.S.: Předpokládám, že nejsem jediná, komu se vybavují extrémně povedené "Žhavé výstřely".;-) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (123)

  • Společnost Nintendo vydala pro svou herní konzoli NES dvě hry, které byly inspirovány filmem. (Dr Lizal)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno