Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (881)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Klukovský film, co dodat. Holky a mašiny, záplaty na džíny, co dodat. Jo... eště tam majó také bohovské stíhačky jak cyp. Ale vážně. Pro kluka, kterého pramálo zajímá ten americký militarismus, ten neskrývaný klerofašismus, přemrštěný entusiasmus a smysl pro totální glorifikaci zla (smrtící stroje a piloti) transformací za dobro (krásné technické zázraky a bezva kluci do nepohody), pro kluka, kterému je tohle úplně šumák, protože ani neví, co to jako představuje, je to opravdu hutný film plný krásných a schopných lidí s velkou zodpovědností ve svých rukách při obraně své milované vlasti. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jalový producentský film, který dnes bere kromě Bruckheimera vážně snad jenom Tom Cruise. Dokonce i Tony Scott v dokumentu o natáčení potměšile připouští, že některé scény (např. volejbal) pojal pod vlivem fotografií polonahých mladých mužů od Bruce Webera jako soft porno. O moc víc děje a duchaplnosti než v pornu zde skutečně nenajdeme. Pohromadě stěží držící zápletka je jedno kýčovitě nasnímané, rockovou hudbou doprovázené nic vedle druhého. Žádný větší konflikt, který by vás přikoval k sedadlu. Hlavním tahákem jsou letecké scény, jež by nemohly být realizovány bez podpory amerického letectva, které na oplátku dostalo své nejdražší a nejprofesionálněji zpracované náborové video (které zafungovalo, zájem o profesi leteckých instruktorů po premiéře rapidně vzrostl). Krásní mladí herci si přeměřují ega ve strojích za několik desítek milionů dolarů, chovají se nezodpovědně a ohrožují životy druhých, ale namísto trestu je čeká pochvala za odvahu a kreativitu. Top Gun k tomu sice nemá daleko, ale pořád není z filmů tak pitomých, aby byly zábavné. Je pouze neagresivně, neškodně blbým a v řadě ohledu esenciálně osmdesátkovým popcornem. 50% ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé aneb jak mladý a pohledný hazardér ke štěstí, lásce a uznání přišel. Jelikož už je dnes politická a vojenská mentalita úplně jinde, není průměrných 65% žádným překvapením. Ač musel být Scottův "Top Gun" v době svého vzniku totální pecka, já nakonec kotvím někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, protože ač je to po technické stránce výborné, chybí tomu... děj? P.S.: Předpokládám, že nejsem jediná, komu se vybavují extrémně povedené "Žhavé výstřely".;-) ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jako kluka mě to neuhranulo, ale vlastně je to velmi přijemná záležitost. Všechny vztahy a postavy jsou pochopitelný, člověk se ponoří jak to poměřování pérek pilotů, tak do té vznikající romance. Film tahá nahoru i vizuál a hlavně velmi skvěle vybraná hudba, která funguje na 110%. Přijemné romantické drámo s prostředí nejlepších pilotů světa, které má sympatické obsazení a dobře vystavěný příběh. Cesta hlavní postavy Mavericka je sympatická. Jen škoda, že ty scény a boje stíháček nejsou, tak přehledné, možná je to i dobou, ale Lucas tohle dal líp už v roce 1977. Prostě kompetentní snímek u který by měl potěšit a neměl urazit. 7/10 ()

Galerie (75)

Zajímavosti (123)

  • Tom Cruise (Maverick) se v rámci přípravy 3x proletěl ve stíhačce F-14. Při prvním letu zvracel. Další dva už zvládl bez problémů. (Dr Lizal)
  • Film se stal díky svému vyobrazení mužského přátelství s nechtěnými homoerotickými podtóny gay klasikou. Kritička Pauline Kael ve své recenzi uvedla, že "film je zářivou homoerotickou reklamou." Quentin Tarantino ve svém proslulém monologu z filmu Vyspi se se mnou (1994) rozebírá teorii, proč je film ve skutečnosti milostným příběhem gayů. (Divočák)
  • Natáčení probíhalo od 26. června do října 1985 v Kalifornii a Illinois. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama