Reklama

Reklama

John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 7

Recenze (403)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ric Roman Waugh je režisér, od ktorého mi veľa filmov sedí. Predovšetkým ma baví jeho drsný prístup. Tu v Greenlade som ho nedostal a mal som pocit, ako keby niekto v štúdiu nasadil Ricovi obojok. Čo sa týka samotného filmu, tak musím povedať, že to je to taká klasika v rámci príbehu, ale herecké obsadenie je celkom slušné a navyše to nie je blbé ako Emerichové filmy. Úvod a záver ma bavil asi najviac, no stredná časť ma celkom nudila. Možno aj preto, že som čakal niečo velkolepšie, ale ničoho som sa nedočkal. Záver bol pekne natočený a v úvode to spadalo to komornejšieho, ale atmosferickejšie katastrofického filmu, no k dokonalosti a lepšiemu zážitku mi tu chýbala nejaká strhujúcejšia scéna. Keď to zhrniem ako celok, tak ma to bavilo. Nie je to veľkolepe ako filmy od Rolanda a viac sa tu vsádza na postavy a ich prežitie, no v rámci žánru dobrý film. 65% - 3* ()

classic 

všechny recenze uživatele

Grónsko” je vo všeobecnosti vnímané, ako skrátka ten "najväčší ostrov na svete" , no súčasne bude taktiež možno poskytovať i útočisko pre naše postavy, ktoré sa vskutku ocitnú v (na)ozaj veľmi nezávideniahodnej situácii, no háčik spočíva najmä v tom, či sa sem vôbec dostanú včas ? Totižto priamo do atmosféry Zeme sa rúti jeden z „malých” úlomkov kométy Clark, zhruba o veľkosti futbalového štadióna, ktorý by mal údajne dopadnúť do bezpečnej zóny  - Atlantického oceánu, a nemáme sa teraz trochu obávať následnej, minimálne aspoň 10-metrovej vlny tsunami ? Nie, to ani nemusíme, lebo prichádza ešte niečo oveľa horšie, než apokalypsa z Indonézie v roku 2004, pretože trajektória sa odklonila do strednej časti Floridy, a to konkrétne niekde do obývanej oblasti medzi Tampou a Orlandom, čo ináč spôsobilo nárazovú vlnu s dosahom až 2500 kilometrov, a to ani nehovoriac o katastrofálnych následkoch s tým spojenými, čiže protagonista a stavebný inžinier - John Allan Garrity, nachádzajúci sa zrovna okolo 730 km od "bodu epicentra" v atlantskej Georgii, by si teda v žiadnom prípade nemal odteraz myslieť, že má vari úplne po všetkých starostiach... ? To ani zďaleka nie, lebo chýry o živelnej pohrome dorazili nielen do všetkých amerických domácností, ale vzápätí sa všetci dozvedajú mimoriadne zlé vyhliadky do blízkej budúcnosti, že toto je v podstate len začiatok-konca, ktorý sa ani v najmenšom nedá porovnávať s Tunguskou udalosťou spred viac, ako sto dvanásť rokov...!? / Ďalej už nepoviem "ani mäkké f" , keďže som bol priamym svedkom - (nad)priemerného, katastrofického (veľko)filmu, na míle vzdialeného neuveriteľným pátosom Rolanda Emmericha a spol, i keď podotýkam, že svojim "Dňom potom," nebol príliš ďaleko vzdialený od reality. Síce profesionálneho kaskadéra, filmového herca, scenáristu a režiséra - Rica Romana Waugha, sotva považujem za priemerného tvorcu, ale s tým nepatrným rozdielom, že tentokrát sa mu našťastie podarilo nakrútiť viac, než slušný, "devastačný" snímok, v ktorom sa nielenže obstojne pracuje s vývojom medziľudských vzťahov, ale aj s líniou udalostí. Extra netlačí na pílu, čo je v celkový prospech veci, no zároveň ponúka i strhujúce zábery, ktoré mu namiešal samotný Sparlingov scenár, keď disponuje i niekoľkými lukratívnymi vychýtavkami, kedy vám asi nebude všetko jedno ? Trochu zamieša kartami, čo znamená asi to, že na čas rozdelí postavy, ktoré si musia nájsť k sebe cestu, inak skončia na psí tridsiatok. Škótskeho herca Gerarda Butlera v poslednom čase extra nevyhľadávam, no "Zelenou krajinou" určite trafil klinček po hlavičke, keď si vybral lepšiu rolu, než na aké býva zvyknutý. Na brazílsku (sympatickú) herečku Morenu Baccarinovú, bol vkusný pohľad, kedy sa snažila predviesť i patričné emócie, ktoré ju vďaka istým okolnostiam k tomu priam navádzali ! Mňa osobne film najviac bavil v 1/2 polovici, kde v tej druhej som (iba) horlivo očakával, ako sa to vlastne celé skončí...? ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Greenland je trošku jiný katastrofický film. Místo opulentní "CGI" destrukce nám nabídne záběry na jednu rodinu a obyčejné lidi, kteří se tváří v tvář vyhynutí uchylují ke svým nejnižším pudům. Upřímně, tento komornější přístup k látce se mi velmi líbí, což ještě navíc umocňují dobře vybraní ústřední herci a sympaticky "hloupý" scénář. Pokud tedy hledáte fajn filmovou nenáročnou jednohubku na večer, Greenland je zcela určitě tou správnou volbou. Skvělá práce! „My friend Teddy says your life flashes in front of your eyes when you die. I think it would be better if it did that while you lived. That way, you could see all the good memories and be happy.“ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čas jsem si říkal, jak se mi Gerard Butler vytratil z obecně dobré filmařiny. Před lety se objevil jak úkaz, udělal pár pěkných kousků a teď nějak si ho vybavím akorát tak v různých katastrofických nesmyslech. Greenland: Poslední úkryt je ostatně taky katastrofický kousek, ale k jeho štěstí se nejedná úplně o nesmysl. Měl jsem u něj dokonce pocit, jak když jsem tenkrát poprvé viděl Drtivý dopad. Od začátku neskutečně civilní kousek, postupem času se proměňující a ukazující psyché různých lidí, kteří se s dopadem komety snaží vyrovnat po svém. Ke konci se to připomíná se zemí výroby, ale to vlastně nevadí. Jiné jsem to ani nečekal. Naopak jsem byl rád po dlouhé za katastrofický kousek, který není úplně blbý. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Greenland sa snazi byt niecim ako bola Vojna svetov v protipole k Dnu nezavislosti. Tu sa tvorcovia snazia podat iny obraz k filmom typu Armageddon alebo 2012. V podstate ide o komornu dramu jednej rodiny na pozadi svetovej katastrofy. Je to dobry film, ale Wugh rozhodne nie je Spielberg a jeho kusku chyba lepsia atmosfera a nezabudnutelne sceny (ktorych mala Vojna svetov habadej). Viac si ju uziju navstevnici klubovych kin ako popcornozruti v multiplexoch. Trikovych scen je uplne minimum a vsetko sa viac sustredi na komorny pribeh jednej rodiny. Co nie je zly pristup, no napr. nizkorozpoctova pecka These Final Hours ho zvladala lepsie. Poctivych 6/10 , no ide o dost lepsi film, nez by ste na zaklade zapletky a obsadenia cakali. A minimalne 3 sceny su krasne mrazive a kruto dojemne. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Okrem viacerých miest v USA pracovali filmári aj na Islande (zábery Grónska sú v skutočnosti Island). (MikaelSVK)
  • Filmovanie začalo 1. mája 2019 a trvalo celkovo 2 mesiace. (MikaelSVK)
  • Jméno zlověstné komety Clarke vzniklo jako pocta pro spisovatele Arthura C. Clarka, autora románu „Kladivo Boží“ (1993, česky 1996), v němž je také obdobně zobrazen blížící se střet Země s asteroidem. Knihou se nechaly několik let po vydání inspirovat filmy Armageddon (1998) a Drtivý dopad (1998). (Stanislaus)

Související novinky

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

15.06.2021

Loňský katastrofický spektákl Greenland: Poslední úkryt měl kvůli zhoršující se pandemické situaci jen málokdo šanci nakonec vidět v kinech, ale nyní se zdá, že thriller o rodině hledající úkryt před… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Reklama

Reklama