Reklama

Reklama

John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (405)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

A přece to jde! Greenland je minimálně o dvě třídy výše, než jeho katastrofičtí sourozenci jako např. 2012 už jen díky mnohem racionálnějšímu a decentnějšímu pohledu na apokalypsu. Ač postrádá vtip a charisma postav Armageddonu, přesto jde ruku v ruce v realistickém hávu jak ve scénách o informování kometě mířící k Zemi či úniku do bezpečí. Několik momentů zamrazí a tempo nepolevuje. V rámci tématu nikterak neurážející a ucházející zábava. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

K Zemi míří kometa a Gerard Butler musí zachránit svou rodinu. Ne svět nebo civilizaci, jen rodinu. Greenland je na první pohled úplně obyčejný katastrofický film, který se ale oproti ostatním liší v tom, že se točí kolem obyčejných hrdinů, kteří se pokoušejí přežít. Nic víc. Solidní herci, hodně svižné tempo a dobře budované napětí. Nic moc nového, ale řemeslně nadprůměrná zábava. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Civilní katastrofický nervák s nečekaně realistickou první půlkou. Po skvělé první hodině skočí rovnýma nohama do Hollywoodské vody a věci začnou po haluzi vycházet. Waugh na to jde stylem seňora Spielberga ve Válce světů a soustředí se na poměrně obyčejnou rodinu s Butlerem v roli pro záchranu vybraného táty. Skvěle to odsýpá a pořád se něco děje. Vláda překvapivě dělá co má, okolní lidé nejsou jednorozměrní, působivé scény s ohnivým deštěm nebo tlakovými vlnami bezvadně fungují. Tyhle kousky jsou do dnešní doby třeba, člověk si uvědomí, že jsme na tom mohli být mnohem hůř. Covid je proti Clarkovi odvárek. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co může být lepšího na deprese a úzkost covidové éry, než si ukázat, že může být mnohem hůř.. Obsazení hlavní role může svádět k dojmu, že ztepilý daddy Gerard uštědří kometě hlavičku a ta se schlíplým ocasem zamíří do jiné galaxie, ale spíš než k Emmerichovým kasastrefickým infantilitám má tohle blíž k Deep Impact. Civilnější pohled na mezilidské vztahy tváří v tvář zkáze, kdy někdo podá ruku k pomoci a někdo vám ji zlomí, tomu vcelku slušel a celým filmem se jako tenká nit táhne Waughův oblíbený motiv přežití v nelehkých podmínkách. Parádní Scott Glenn, který v těch svých pár minutách působil tak osobně, jako by to měla být jeho poslední role.. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vůbec nečekejte přepálenou emmerichovskou akci, Ric Roman Waugh nám scény devastace ukazuje velmi odměřeně, často zprostředkovaně a hlavně s velmi chytře dávkovanými realistickými počítačovými efekty, díky čemuž tenhle film vypadá jako film a ne jako chaotická počítačová animace. Příběh se soustředí jen a pouze na normální lidi, kteří se snaží průlet zkázonosné komety zkrátka přežít, a vy jim fandíte, aby se jim to povedlo. Mírně tomu ubližuje slepenec pro žánr typických a lehko odhadnutelných klišé - například když se o jedné z postav na začátku dozvíte, že trpí cukrovkou, bude vám hned jasné, že to je právě ta rozbuška, která později výrazně zamíchá dějem. V jiných ohledech jsem byl ale velmi spokojen a v rámci specifického subžánru je Greendland slušně solidním hráčem, který si rozhodně zaslouží pozornost. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie začalo 1. mája 2019 a trvalo celkovo 2 mesiace. (MikaelSVK)
  • Jméno zlověstné komety Clarke vzniklo jako pocta pro spisovatele Arthura C. Clarka, autora románu „Kladivo Boží“ (1993, česky 1996), v němž je také obdobně zobrazen blížící se střet Země s asteroidem. Knihou se nechaly několik let po vydání inspirovat filmy Armageddon (1998) a Drtivý dopad (1998). (Stanislaus)

Související novinky

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

15.06.2021

Loňský katastrofický spektákl Greenland: Poslední úkryt měl kvůli zhoršující se pandemické situaci jen málokdo šanci nakonec vidět v kinech, ale nyní se zdá, že thriller o rodině hledající úkryt před… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Reklama

Reklama