Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režijný debut černošského režiséra Johna Singletona sleduje osudy troch chlapcov v černošskom ghette South Central v Los Angeles. Stretávame sa s nimi ako s desaťročnými a potom znovu po siedmych rokoch: jeden z nich sa stáva obeťou zločinu a druhý mieni jeho smrť brutálnym spôsobom pomstiť. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Han22 

všechny recenze uživatele

"Konkureční" Říše drog mě málem odradila i od tohohle filmu. Zbytečně. Chlapci ze sousedství ukazují také život v ghettu a drogy, drsná mluva a frajeření k tomu patří... ale tady je i něco více. Film nesází na prvoplánové násilí, rap a drsný kecy, ale na příběh o dvou kamarádech z dětství kteří chtějí něco dokázat. Všechny náležitosti ghetta jsou ukazovány i tady, ale jen tak mimochodem a o to je příběh silnější. Herci, hlavně skvělý Fishburne v roli otce, ale i dvojice mladých budoucích hvězd Gooding jr. a Chestnut jsou fantastičtí, nejvíce mě ale překvapil Ice Cube, kterého jsem snad poprvé viděl i něco hrát. A konec... ten je hodně smutnej... hlavně ten dodatek. ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který pokazilo pár drobných chybiček. Jako největší bych viděl nulový vývoj charakteru otce a jeho celkovou sterilitu, protože já jsem vážně nevěřil. Dále zbytečný závěr. Věřím, že průměrně inteligentní divák by si domyslel jak jednotlivé charaktery skončí. Jinak se ale jedná o velmi zajímavý film, který za to rozhodně stojí. ()

Reklama

kuboj 

všechny recenze uživatele

Podobná atmosféra jako Do the Right Thing od Spikea Lee : přesycený pastelový barvy a hlavně zpočátku lehce absurdní, naivní, kouzelnej svět, magickej realismus z ghetta. O to působivější jsou pak průběžný výbuchy násilí, závislostí, střetů s policií a chudoby, který jsou čím dál brutálnější a osudovější: prostej realismus ghetta. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Jen silné osobnosti se dokázaly vyhrabat z černošského gheta konce minulého století (v porovnání s našimi cikánskými ghety vypadá tohle černošské jako milionářská čtvrť, kde se ale moc zabíjí). Mladý Gooding toporný, Fishburne a Cube skvělí. Zdlouhavé, nevyrovnané, vydržel jsem díky zvědavosti, jak tohle asi tak může dopadnout: 55% (1087 hodnotících, 80%). ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Moralizujúci príbeh zo sveta, ktorého zákonitosti ma silno nebavili. Skoro každý tu hraje nejaké strojené divadielko, či už spôsobom vyjadrovania, alebo gestami, každý má potrebu sa predvádzať pred ostatnými a predovšetkým pred babenkami. Naviac mi zážitok z filmu kazí hudba, ktorá tu hraje významnú úlohu a ktorej štýl nemám rád (hip-hop, rap). Ale pár vecí sa mi na filme aj páčilo. Boli to herci Laurence Fishburne a Cuba Gooding Jr., čo sú práve tí najprirodzenejší, ktorí sa nepotrebovali predvádzať, potom pár rozumných myšlienok, ktoré vo filme zazneli (otcov prihovor pod billboardom) a napokon silný záver filmu. "Boyz n the Hood" bol zrejme film významný pre černošskú komunitu, hlavne v danej dobe, ale z môjho pohľadu nie je nijak zvlášť umelecky prínosný. John Singleton nie je veru žiaden Fellini (a ani Spike Lee), čo potvrdzujú aj jeho ďalšie filmy. Zaradené v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (24)

  • Když byl film promítán v USA, v některých kinech došlo k přestřelce mezi gangy, protože na sebe narazili ve stejném kině. (Ignus.cz)
  • Keď dostane malý Tre (Desi Arnez Hines II) od otca za úlohu pozbierať listy zo stromov, pri zábere na dom z diaľky nie sú v okolí žiadne stromy. (Real Tom Hardy)
  • Furious Styles (Laurence Fishburne) žil na ulici 5918 Cimarron Street v susedstve Park Mesa Heights, čo bolo v čase, kedy sa film natáčal, jedno z najpokojnejších susedstiev v celom South Central. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel americký režisér John Singleton

Zemřel americký režisér John Singleton

30.04.2019

Ve věku 51 let zemřel americký scenárista a režisér Daniel John Singleton. Jeho filmovým debutem byl snímek Chlapci ze sousedství s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován… (více)

Reklama

Reklama