Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na to, jak nemám rád české filmy, v nichž se hlavních rolí chopili dospívající teenageři, tak tohle bylo hodně povedené. Duchoslav, Kopta i Suchánek působí velmi přirozeně a zábavně, když hrají karty o svou vysněnou holku, a stejně tak i Radoslav Brzobohatý, jenž jim coby učitel a dívčin otec nedává nic zadarmo. A konečně to hašteření s alkoholem je opravdu jako ze skutečného života, jeden můj spolužák by mohl vyprávět:-) ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

S odstupem času (mám stejný ročník narození jako film) už velmi oslabený zážitek. Přesto pár dobrých vtipů, trocha moralizování a především "konzerva doby" - oblečení, účesy, mluva atd. Za zmínku ještě stojí postava Radka - romantického a čestného snílka, který se tolik liší od svých pubertálních a prepubertálních kamarádů. Film jsem viděl s anglickými titulky, takže na závěr překladatelské okénko: Gee, such a member you have, Vicky! (podivné, že?) ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

V životě jsem nestál na lyžích a nemam rád sníh a zimu, takže film z prostředí lyžařskýho výcviku na mě působí spíš depresivně. Ani ty hlášky zase nebyly až tak úžasný. Navíc ze studentů působil jakž takž věrohodně akorát Píchal Uschránek. Ostatní nechutně přehrávali (zejména Duchoslav). Pro mě je to teda jen lehce nadprůměrnej film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Známá oblíbená a úspěšná komedie z jednoho zimního výletu na hory, kterou snad musel vidět každý, minimálně znát jí je povinností, no a já jí opravdu poprvý viděl až teď (rok 2008). Nevadí stane se, alespoň konečně znám hlášky, které slyším dennodenně a nechápu jejích účel. Sněženky a machři jsou rozhodně fajnovou komedií, kde Suchoš jako mlaďas kouzlí opravdu nádherně, ale fakt je, že všichni jsou takoví jaloví a je to opravdu ta pravá zábava, která pobaví i dnes. Já se teda smál s radostí i když první půlka byla rozhodně lepší než samotná druhá část. --- Pan Prtko? - Ne Prtko. Brťka! - Prťka. Pane Prťka, vydržte u aparátu, moment, přepojím, ano. Vydrž, Prťka, vydrž! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tady mi přijde asi nejzásadnější zdůraznit, že tohle není "jenom" komedie. A že stádo je strašná věc, ale to film zdůrazňuje sám a dost. Můj vlastní gymplácký lyžák a rok vydání filmu od sebe dělí 26 let a nedovedu si představit, že by kdokoliv z mých spolužáků (ale tedy ani já) uměl zpaměti recitovat Oněgina. Na filmu oceňuji zejména to, jak je stručný a dokonale výmluvný. V podstatě nejvíc času se stráví představováním charakterů a jakmile už víme, s kým máme tu čest, může jít všechno od desíti k pěti bez jakéhokoliv nadbytečného okecávání. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Film sa natáčal na niekoľkých horských chatách, konkrétne v Moravské boudě v Krkonošiach alebo na chate Smetánka v Peci pod Sněžkou. (Raccoon.city)
  • Věta kterou si Radek (Václav Kopta) podtrhl ve své knize (Čeho se na nás dopustili druzí,s tím už se nějak vyrovnáme. Horší je to s tím,čeho jsme se na sobě dopustili sami) je citát francouzského spisovatele Francoisa Duc de la Rochefoucaulda. (Amplifier)
  • Evu Jeníčkovou v roli Mariky při postsynchronech nadabovala Ilona Svobodová. V pokračování po 25 letech už herečka mluví svým hlasem. (funhouse)

Reklama

Reklama