Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (387)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snímek, který mi (hlavně při scénách z internačního tábora) připomněl Pianistu. Ovšem Říše má o mnohem lepší obrazovou složku a tak se vlastně vyrovnávají :-) Za (malý) zápor považuji chladnější a šedivý rozjezd, který ale netrval příliš dlouho. Je to tak 4 a 1/2, ale za scény "Bůh fotografuje" a "setkání" prostě...prostě přidám! P.S. Christian Bale je úúúžasnej! IMHO si v ničem nezadá (ale spíš zastiňuje) Johna Malkoviche i Mirandu Richardson. Délka naprosto nevadí. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Povedeny film o jednom klukovi a jeho "dobrodruzstvi", nebo jak to nazvat, behem druhe svetove valky. Barvite vylicene postavy, zajimavy dej, ale take dosti zdlouhavy, coz ma za nasledek lehke nudeni divaka v druhe polovine. John Malkovich ale opetne hraje jako buh a vyprava dela z tohoto snimku nadprumerne kousky. Vic jak na 4* to ale neni... ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Problémem velkofilmů často je, že mají hodně co ukázat a málo co sdělit. Kombinace Spielberg a Stoppard je však garancí kvality. Spielberg je expert nejen na okázalé a masové záběry, takže vizuální a celkově ta řemeslná stránka filmu jsou v naprostém pořádku. Stoppardův scénář zase Spilebrgovi nedovolil Spielbergovi zabřednout do přílišného sentimentálního patosu, kam se někdy rád uchyluje. Takže výsledkem je kvalitní podívaná, mající určitou vypovídací hodnotu o životě válečných zajatců v Japonsku. Chybí mu jen něco, co by mu dodalo nějaký vyšší rozměr, abych mohl dát 5. Nějaké vyvrcholení, poselství, zlom.V této podobě je vlastně jen popisem dobrodružné životní etapy jednoho malého chlapce. Film je rozhodně neprávem opomíjen. Skvělou rozporuplnou postavu zde vytvořil Malkovich a skvělý byl i mladý Bale, který možná tehdy hrál lépe než dnes. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Věčné dítě Spielberg za sebou má bohatou režijní filmografii - něco se mu povedlo, něco méně, ale "Říši slunce" řadím mezi to nejlepší, co v životě spáchal... do TOP 20 by se mi nejspíš vecpala. Příznivci ufounů s velkýma očima sice vyjdou naprázdno, ale mohou si užít zrod jedné hvězdy, bez které by nejen tenhle film byl poloviční. Juvenilní Christian Bale dokázal podat rozmazleného spratka a jeho setkání s nelítostnou realitou války líp než kdejaký ostřílený profík. Chvíli na pár facek, chvíli k politování, chvíli hodný obdivu, chvíli vyvolávající úsměv, chvíli euforii, takový byl Jim a já to budoucímu Batmanovi žrala i s navijákem, s celým prutem, rybářem i tou židličkou či lodí, na jaké seděl! Při pěvecké scéně se mi ježily snad i chlupy v nose (ačkoliv si nejsem jistá, jestli to Bale odzpíval sám). Pro dokonalý zážitek každopádně doporučuju sledovat film v původním znění, český dabing nebyl k hlavnímu hrdinovi zrovna přívětivý a kromě úplně jinak zabarveného hlasu intonuje někdy příšerně nepřirozeně. Mohla bych zmínit ostatní dobré herce (hlavně Malkovich), výbornou předlohu, skvělou výpravu, pěknou hudbu a působivé výjevy lidského ničení a zmaru, ale nač se namáhat, je to Bale, kdo tomuto snímku zabezpečil nesmrtelnost v srdcích diváků. 95% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Fenomenálně natočená válečná zkušenost z dětské perspektivy, které trochu škodí snad jen místy protahovaná stopáž a příliš mnoho finále. Jenže každá scéna je tak špičkově zinscenovaná a ozvučená a každé jedno finále tak pocitově silné a významově odlišné (důležité), že není nad čím váhat. Tady se měly válet Oscary minimálně za hudbu a hlavně za kameru. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Poslední film Ralpha Michaela. (Kulmon)
  • Jimův model letadla byl ve skutečnosti ovládán na dálku. (Kulmon)
  • Celosvětová premiéra proběhla v americkém Westwoodu (stát Kalifornie) 8. prosince 1987. (Varan)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama