Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (387)

tron 

všechny recenze uživatele

„Radšej toľko nepremýšľaj.“ Čas je k tomuto dielu veľmi tolerantný. Kým v čase premiéry šlo o solídny prepadák, s odstupom desaťročí je to kvalitná dráma. Spielberg humorne i znepokojivo. Sychravé nebo, ulice plné anonymnej jednotvárnej masy, mútna riečna voda s plávajúcimi otvorenými rakvami, láska k lietadlám a všadeprítomná neistota (dotýkajúca sa i vyššie postavených ľudí so známosťami). Ohromným plusom po hereckej stránke nie je prekvapivo ani tak John Malkovich, ale famózny (13-ročný) Christian Bale. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nahral som si Ríšu slnka, aby som k nej napísal chýbajúci komentár, ale prehnal som svoje očakávania. Ríša slnka je filmom, ktorý neobsahuje žiadne výrazné chyby. Napriek tomu je filmom, ktorý ma príliš nezaujal. Uznávam, že Christian Bale v ňom osvedčil svoj herecký talent, John Malkovich sa za obsadenie odvďačil presvedčivým výkonom, film vo viacerých epizódach ukázal rozdiely medzi čínskou, japonskou a britskou mentalitou, ale aj tak som mal mnohokrát počas projekcie pocit, že sa dej nejako vlečie, že niektoré epizódy tam nemuseli byť a že na štyri hviezdičky tento film u mňa nedosiahne ani opakovaním. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Lehce epizodický velkofilm, o velkých věcech v pozadí, avšak vyprávěn skrze malou postavu a její osobní příběh. Jen se obávám, že tento "hravý", ba až naivní přístup k látce trochu snižuje tíhu atmosféry a serióznost válečných zajatců... Ale nejspíš právě tohle byl Spielbergův cíl - naservírovat rodinné drama, s originálním vypravěčem a s momenty, které dokáží více pohladit, než způsobit depresi. Říše slunce je tedy nakonec hladký a velmi kvalitně a pěkně natočený mainstream, na nějž se skvěle dívá, avšak kterému se asi nepodaří vrýt své jméno hluboko do filmové historie... 8/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Naučil som sa nové slovo... atómová bomba." Fantastický príbeh o predčasnom dospievaní chlapca, ktorého výborne zahral, vtedy ešte celkom neznámy mladučký Ch. Bale. ani pri tretej či štvrtej repríze, som nemal šťastie na pôvodnú zvukovú stopu. dabing známy ešte z VHS je dosť mizerný, nemyslímhlasový výber, ale skôr mix pôvodnej a dabingovej zvukovej stopy. kvalitný filmový zážitok však nepokazí a v závere sa od dojatia iste zalesknú oči každému. Film asi poteší milovníkov lietadiel a letectva všeobecne.(užívateľ Big Bear sa práve usmial) Celý letecký nálet na tábor, ale hlavne spomalený záber na otvorené ústa Ch. Balea a prelet lietadla nízko nad zemou patria určite k nezabudnuteľným scénam. "B51 cadillac na nebi!!!" 90%. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je snad jediný film, kde se s mojí "devítkou" neshodnu. Nevím, jestli jsem měl špatnou náladu, nebo byl hlavní hrdina blbě nadabován, ale jeho "chování" mi v určitých chvílích tak vadilo, že moje sympatie k němu klesaly na nulu (a to by se asi u dítěte ve válce stát nemělo) ... Na obhajobu slibuju, že si půjčím DVD v původním znění. Zatím sorry :) ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Paul McGann sa vyjadril, že väčšina scén s jeho postavou bola nakoniec vystrihnutá. (beso74)
  • Záběr na rodiče ukládající Jima do postele je převzat z obrazu Normana Rockwella "Svoboda ze strachu". Jimův otec drží noviny stejně jako otec na obraze. Rozdíl je pouze v tom, že na malbě jsou v posteli dvě děti. (Morien)
  • Titulní píseň "Suo Gân" je velšská ukolébavka. Režisér Spielberg ji vybral poté, co byl do role Jima obsazen Christian Bale, jenž pochází z Walesu. Píseň nazpíval James Rainbird. (Morien)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama