Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karel Steklý se ochotně přizpůsobil normalizačním požadavkům a v první půli 70. let mimo jiné vytvořil "satiru" na dění v roce 1968. Zvolil nadsázku, když do centra dění postavil mluvícího hrocha (z jehož břicha se ovšem ozývá spolknutý člověk), kterého se snaží ke svým mocenským zájmům zneužít proradní politici. Veselí tu nalezneme málo, zato převažuje nebývalá trapnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

noriaki 

všechny recenze uživatele

V ději jsou různě roztroušené trefné a burcující narážky na dobové poměry, jenže co je to platné, když zbytek filmu je hrůzostrašná slátanina. Vtipy jsou buď absurdní, nebo hloupé, jenže o crazy komedii nejde. Na to je zobrazované příliš křečovité. Zápletka se podobá angažovaným agitkám, ale všechno je tak zmagořené, že to nikoho ideologicky zformovat nemůže. Teorii že jde o vzpouru Steklého proti režimu ovšem neberu. Jeho sedmdesátková série mizerných, ale uvědomnělých filmů koneckonců mluví sama za sebe. Snímek od zaslouženého odpadu zachránily jen kostýmy a písničky. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak na tento pocin jsem byl hodne zvedavy. Opakuji se, ale takovy film je z historickeho hlediska strasne dulezity a prinosny. Film je tak absurdni, ze jsem si dvakrat behem sledovani vzpomnel na Bunuela (promin:-) ). Scenar je hodne zoufaly, nektere metafory jsou vsak cilene "dobre". Nedivim se, ze je ve filmu hned nekolik neokoukanych hercu. ()

Reklama

Cimr odpad!

všechny recenze uživatele

Občas se prostě stane, že se film nepovede, ale v tomto případě nehoráznou slaboduchost nemůže omluvit ani dobrý úmysl - Hroch je koncipován jako výsměch reformátorům Pražského jara, kteří zde chodí v bílých sakách a se srandovními kovbojskými klobouky a neustále plánují, jak se zbavit jeden druhého. Z toho se jednomu dělá blbě. Hroch je bez pardonu jedna z největších debilit v dějinách kinematografie. Superkravina, kterou nelze pochválit vůbec, ale opravdu vůbec za nic. Sami si udělejte obrázek, o jaký žvást musí jít, když ho pomlouvá i oficiální distributor... ()

minus odpad!

všechny recenze uživatele

Navzdory anotovanému komediálnímu žánru film není směšný. Nedostavuje se ani kouzlo nechtěného tak jako u mnoha jiných "ideologických taškařic". Film je ovšem natolik bizarní (svými dějovými zápletkami, inscenačními "nápady", hudbou, designem...), že na něj člověk kouká od začátku do konce s otevřenou pusou. Rozhodoně pozoruhodná zkušenost. Nad tím, co všechno se kdysi dávno za státní peníze točilo, zůstává občas rozum stát. ()

JamesSi odpad!

všechny recenze uživatele

Normalizační film, který se pokusil satirizovat pražské jaro? Nebo z něj udělat absurdní surreálnou komedii? Taškařici? Každopádně film, který bych asi nedoporučil nikomu. Ani jako zajímavou kuriozitu. Zpočátku si užíváte jistou absurditu filmu a toho, co se tvůrci snaží říct, ale s dalšími minutami jste jen otrávení a uondaní. To, jak ten film dokáže podělat i ty nejjednodušší a celkem funkční vtipy je neuvěřitelné. Doslova občas je pointa zamumlána, nebo překřičena někým jiným a nebo není dobře odkomunikovaná. Vlastně jsem nepochopil, proč vlastně byl Hroch důležitý a proč museli zlý ministr a profesor kolem něj postavit Kampaň. Nakonec je i strašné, že hroch (a Hroch) vlastně zmizí na druhou polovinu filmu a namísto něho sledujeme lapálie zpěvačky, novinářů a politiků. Nakonec se dav směje zlému politikovi/filmové variaci na Dubčeka (fráze socialismus s lidskou tváří je zmíněna v ultimátní padoušském monologu) a vlastně mi to bylo jedno. Film u kterého si jsem jistý, že se soudruzi nad scénářem poplácávali po zádech, jak to geniálně vymysleli a v postprodukční opici jim došlo, že to totálně nedává smysl. ()

Zajímavosti (2)

  • Film vznikol na politickú objednávku a jeho úlohou bolo prekrútiť udalosti z roku 1968. (Raccoon.city)
  • První verzi scénáře odevzdal Karel Steklý již v roce 1964, tehdy byl odmítnut. S nastupující normalizací a potřebou nového vedení ČSF vyjádřit se k událostem Pražského jara se Steklý rozhodl scénář aktualizovat. Tato nová podoba scénáře byla jednomyslně schválena k realizaci. (Xell)

Reklama

Reklama