Reklama

Reklama

Stíny v mlze

(seriál)
Česko, (2022–2024), 27 h 31 min (Minutáž: 58–78 min)

Režie:

Radim Špaček

Scénář:

Zdeněk Zapletal

Hrají:

Petra Špalková, Jiří Vyorálek, Jaroslav Plesl, Regina Rázlová, Anděla Tichá, Tomáš Mrvík, Miroslav Hanuš, Petr Panzenberger, David Viktora, Ondřej Brett (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Dvanáctidílná krimi série odehrávající se v Ostravě a okolí představí kriminalistku Magdu Malou a jejího nového parťáka Martina Černého. Společně vyšetřují kriminální případy z nevšedních míst, silné příběhové linky budou zároveň sledovat osobní životy vyšetřovatelů. Magda musí skloubit časově i psychicky náročnou práci policistky se starostí o rodinu a malou dceru. Martin přišel do Ostravy, aby neztratil kontakt se svým dospívajícím synem, který se do nového bydliště přestěhoval se svou matkou, Martinovou dnes už bývalou ženou. Počáteční drobná rivalita mezi Magdou a Martinem pozvolna přeroste ve vzájemné sympatie a respekt. Oba ale netuší, že Magdu už nějakou dobu sleduje nedávno propuštěný vězeň Hrbek, který realizuje důmyslný plán, aby se jí pomstil za své dřívější dopadení (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný duchaplný krimi seriál s odbytým koncem. 1)  Jsou tu 48letý mile ironický Jiří Vyorálek (kriminalista Černý), 47letá uvěřitelná Petra Špalková (kriminalistka Malá), 48letý nijaký Jaroslav Plesl (manžel Malé), 75letá šaramantní Regina Rázlová (matka Malého), 21letý nepřesvědčivý Tomáš Mrvík (syn Černého), 59letý vynikající Miroslav Hanuš (mstivý propuštěný vězeň) a 37letý přitažlivý Petr Panzenberger (vyšetřovatel Kucharčík)._____ 2)  Spoiler. Škoda přeškoda, že tvůrci si nedali práci s věrohodnějším závěrem. Poslední díl se logicky zabýval soubojem propuštěného vězně s kriminalistkou. Bohužel však na rozdíl od invenčních a vtipných předchozích částí se 12. pokračování stalo přehlídkou zmatečné nudy._____ 3)  Tak si počkáme na další řadu, bude-li. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

České televizi se podařilo vytvořit byť ne zcela vyrovnaný, ale především vysoce špičkový seriál, který se jeví jako pokračování filmové české detektivní školy druhé poloviny dvacátého století. Vedle osobnosti scénáristy Zdeňka Zapletala a režiséra Radima Špačka dále zazářily Petra Špalková, Jiří Vyorálek a David Švehlík jako tři protagonisté procházející celým 24dílným dílem. Další silnou stránkou tohoto díla je i jeho postupná gradace, která vrcholí druhou sérií a závěrečným dílem. Otázka, zda se "zajímavé" zločiny dějí "pouze" v Praze nebo i jiných českých velkoměstech se jeví být irelevantní; ostravská aglomerace, česká obdoba Porúří, nabízí vedle několika jiných také příležitost k natáčení nevšedních děl. Prokazuje se také to, že podaří-li se sladit všechny výrobní složky filmového uměleckého díla, dostaví se - světe div se! - i objev velkého množství kvalitních herců mladé i střední generace a "překvapivé" poznání této části interpretační české a v ledasčems i slovenské kultury, ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Duo Malá Černý jako ostravská Bodie a Doyle sice v provedení podprůměr až průměr, protože jako detektívka s nějakými zločiny to oscilovalo od nudy, trapna, přes nechtěnou zábavu až vrchol temného thrilleru v české tv tvorbě.  Na Špalkovou jsem si zvykl, ale je mi jasný, že na spoustu lidí působí nějakým iritujícím způsobem bez ohledu na vrcholné herecké výkony. Herecky zvítězili v pořadí Tichá, Hanuš a Rázlová. Linky ze soukromí slabota a mladí chlapci naprosto zbyteční. Na druhou stranu, kdyby se z každého dílu vzali ty Hanušovi pětiminutovky alá Mlčení jehňátek a vyšperkoval se poslední díl mohl to být nejlepší počit ČT za posledních dvacet let. Kdyby ... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál má několik podob, skvěle udělanou znělku, hudebně i vizuálně, zajímavou linku s bývalým vězněm, která je napínavá od prvního do posledního dílu, scenáristicky naprosto nezvládnuté příběhy, těch náhod je skutečně převelice, naprosto odpudivou hudbu a něco příšerného v roli mladého Černého. K Mrvíkovi bych dodala snad jen to, že roli řádně zmrvil. Neustále se stupidně tlemí a poslouchat jeho nechutné ráčkování je za trest. Kudláč složil něco, co mi v první chvíli připomnělo sekající se přehrávání při plné paměti počítače, škubající se hudba fakt není mým šálkem kávy. Jedinou náplastí na tato sluchová příkoří je slušně napsaný a výborně zahraný Hrbek. Kdyby byl seriál sestříhán se stejnou invencí jako znělka pouze z příběhu Hrbka a k tomu se dodala nejstarší Malá v podání velmi dobré Rázlové, byla bych nadmíru spokojená. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Krimi seriálů se u nás točí hrozně moc a kvalit Případů 1. oddělení jen tak něco nedosáhne. Takže v případě Stínů v mlze jsem nakoukal jedenáct poměrně průměrných kriminálek. Navíc jsem měl problém s castingem Petry Špalkové do podobné role, ale zvykl jsem si. Naštěstí to má zajímavou vedlejší linku s Miroslavem Hanušem, která v posledním díle vyústí v luxusní finále. Skvostná je tady i Regina Rázlová, která v předposledním díle praví: "Hele, von ten socialismus nebyl úplně špatnej." Což z úst dcery komunistického místopředsedy vlády a bývalé prominentní členky souboru Národního divadla zní neskutečně půvabně. ()

Galerie (700)

Zajímavosti (54)

  • Během filmování se před kamerou objevilo také 30 skutečných policistů a 20 kaskadérů. Na natáčení se průběžně podílelo rovněž zhruba 1 000 komparzistů. (Česká televize)
  • Thipental je celkové anestetikum využívané v anestezii. Je to v podstatě jediný barbiturát, který se ještě používá. (Winster)
  • Ve scéně v autobusu sedí Malý (Jaroslav Plesl) na sedačce do uličky a v následujícím záběru už sedí u okénka. (sator)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama