Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Morien 

všechny recenze uživatele

I přes Cruise, kterého nemusím, a válečné téma, které taky nemusím, poměrně působivý film. Pořád je to ale jaksi něco, co nedokážu plně ocenit. Příběhy lidí, kteří v extrémech přebíhají z barikád a vždy jdou do všeho naplno, mi nikdy nejsou blízké, protože sama taková nejsem a nedovedu si to dost dobře představit. Ať je to oblast drog, náboženství, sexu, války, extrémismu, to hledání kotviště by se nemělo přehánět a žrát na sto procent. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zvládnutý naturalismus v podobě zaníceného a samozřejmě patriotického boje za vlast. Film, jenž asi v každém vyvolá řadu otázek. Mělo smysl se angažovat do boje ve Vietnamu či nemělo. Byli přeživší hrdinové či nebyli atd. atd. Stone vždycky uměl svou práci odvést tak, že se na dlouhou dobu vryla pod kůži a pokud je taková práce podpořena jedinečným projevem Toma Cruise, je zážitek ještě výraznější. Ačkoliv válečná sekvence zaujímá jen malé procento filmu, je rovněž působivá. Z pohledu vietnamského veterána musí mít takovýto film velkou hodnotu. 80% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise mi lez na nervy od první chvíle, co se objevil na obrazovce. Já toho týpka prostě nemam rád. Tady navíc hrál strašně nesympatickýho pablba, kterej pronáší věty typu: "Miluju USA. Chci sloužit své zemi. Chci bojovat protit komunistům." a podobný perly. V podstatě mi pak byl tragickej osud hlavní postavy dost lhostejnej, což je u filmu tohoto typu trochu problém. Navíc jsem už viděl několik lepších filmů s tématikou vietnamský války (např. Četa, Oběti války a Lovec jelenů). Z těchto filmů se to nejvíc podobá právě Lovci jelenů, ze kterýho jsem taky moc odvázanej nebyl. Jenže Lovec jelenů měl aspoň Roberta De Nira a scény s ruskou ruletou. Tady mě v celym filmu vyloženě nic nenadchlo a zejména tak od půlky jsem se dost nudil. Přesto dávám 3 hvězdičky zejména za povedenou část filmu, která se odehrávala přímo na bojišti. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Můj nejsilnější pocit z Narozen 4. července - "Takže ono je vlastně dobře že spojené státy pořád vedou nějakou válku. Aspoň se skrze ni zbaví spousty podřadných polointeligentních maloměšťáků a jejich obdobně polointeligentního potomstva, neb oni to tupé potomstvo zpracují tak aby se do ní s hrdou slzou v oku přihlásilo a pak tam promptně pošlo." Přejme jim to, ale za to že se mi pokusil přiblížit jejich mentalitu bych Stoneovým směrem moc díků neposílal. Většina jeho filmů je silně schematická (čest vyjímkám) a tenhle není vyjímkou, nicméně většina jeho ostatních starších filmů je alespoň při své stopáži zábavná (například ta ikonická Četa) - tenhle není. Tedy pokud nepočítám svůj cynický úsklebek při souboji vrchních kriplkáristů... což je z pohledu "sdělení" filmu vlastně docela smutné. 6/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Očakávaná prezentácia Stoneovho pohľadu na vojnu vo Vietname, tentoraz optikou jej žijúcej obete. V pomaly plynúcom príbehu sledujeme postupnú adaptáciu zmrzačeného Rona na nové podmienky existencie, ktoré veľa možností neponúkajú. Uvedomujeme si aj pokrytectvo a predsudky okolia, ktoré má radšej mŕtvych hrdinov, než mrzákov. Tom Cruise tu podáva neobvykle dobrý herecký výkon. Vcelku je to ale dosť nepríjemný film aj pre neameričanov, presvedčených, že im sa to v žiadnom prípade nemôže stať. A ešte poznámka na okraj: Ron išiel do Vietnamu ako dobrovoľník. Na to by sa nemalo zabúdať. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Spoluautor scénáře Ron Kovic si zahrál veterána na přehlídce ze začátku filmu. Oliver Stone zase reportéra při interview v televizi zpovídající technického poradce filmu Dala Dyeho. (HellFire)
  • Když se Ron dozvídá, že již nikdy nebude chodit, můžete na posteli vidět knihu „Johnny si vzal pušku“ – populární proti válečný román z První světové války. V románu je hlavní postava voják, který ve válce přišel o ruce, nohy, sluch a většinu obličeje. (HellFire)
  • Tom Cruise se připravoval na dvě náročné role najednou. Dopoledne se setkával s režisérem Levinsonem a Dustinem Hoffmanem kvůli Rain Manovi a odpoledne se setkával s režisérem Stonem a skutečným Ronem Kovicem. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama