Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

curunir 

všechny recenze uživatele

Ako tu už bolo povedané, Medzi nebom a zemou je posledným a tiež i najslabším filmom Stonovej ,,vietmanskej trilógie". Beztak to však je veľmi dobrý a pozoruhodný film, už len preto, že vietnamské peklo okazuje z druhej strany a rozprávanie je omnoho poetickejšie. Základnou myšlienkou filmu je harmonický život človeka s prírodou, ktorého rovnováha je však dôsledkami vojny narušená, pričom hlavné postavy (prípadne len hlavná hrdinka) musia vždy niečo stratiť aby mohli zato niečo nové dostať. Stoneho nápad je neošúchaný, z daných troch filmov je preto Heaven & Earth najzaujímavejší a dá sa povedať, že i najmenej uslzenejší. To však ale nemení nič na tom, že krutostí vojny je tu ukazaných nadostač a najväčším nepriateľom Vietnamcov ani nie sú samotný Američania, ako skôr Vietkong. Na rozdiel od väčšiny sa mi viacej páčila skôr druhá polovica filmu kedy sa na scéne ukáže aj samotný Tommy Lee Jones. Dovtedy sa mi zdalo, akoby Stone poriadne nevedel čo má ukázať, chcel by rozprávať o všetkom ale o ničom poriadne. V druhej polovici aj nad vážnosť námetu Stone prekvapilo odľahčuje trocha počernejším humorom (mŕtvy nahý Jones - inak o jeho výkone sa už naozaj neoplatí baviť), na druhej strane očarenie Le Ly Amerikou ako priam zázračnou krajinou (nasnímanie scény v supermarkete) je myslím naozaj miestne. Nedá mi ešte nespomenúť krásu niektorých záberov hodných zarámovania (oheň s plameňometu na oblohe) a tiež uchvátnú Kitarovu hudbu (Zlatý Glóbus). Jeden z najosobitejších filmov aké doteraz Stone nakrútil. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Filmů o válce ve Vietnamu se natočila hromada, ale všechno je to hlavně o američanech. Tady je hlavní postavou vietnamka a první polovina filmu se točí v podstatě jenom kolem ní, což sice je originální, ale zároveň taky trochu nuda. Zase až tak moc mě nebralo hodinu sledovat, jak má hlavní postava těžkej život. Druhá polovina, která se odehrávala z větší části v USA, mi přišla rozhodně zajímavější. Je to o trochu lepší než Narozen 4. července a zároveň o dost slabší než Četa. 60% ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Stoneův závěr jeho volné "vietnamské" trilogie, tentokrát z pohledu druhé strany. Stone vyměnil americký patriotismus za nelidské podmínky samotných vietnamců a vypráví nám příběh mladé vietnamské dívky, která dospěla v ženu v době, která jím podobným zrovna nepřála. Výborní herci, atmosféra, zajímavý příběh, ale bohužel v mých očích zbytečně roztahaný děj, kvůli kterému už tak dlouhý film vypadá ještě delší. Na druhou stranu, neobvyklý a působivý pohled na válku ve Vietnamu a příběh jako takový dokáže neskutečně zaujmout. Takže jak se to vezme. Hodně dobré 3*. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to vypadalo i na 5* a de facto v průběhu celého filmu se mé dojmy pohybovaly mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Válka ve Vietnamu z té opačné strany, z pohledu obyčejných lidí, vesničanů. Příběh o tom, jak se malá dívka z rýžového pole dostala do USA a čím vším si předtím i potom prošla. Příběh vojáka, kterého válečné hrůzy poznamenaly na celý zbytek života. Tímto vším je Nebe a země. Výborné herecké výkony všech herců, skvělá režie, příjemná hudba, silné scény a trochu přemrštěná stopáž, to jsou důvody k udělení 4*. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ve stínu slavnější Čety vznikl přes svou tragičnost opět úchvatný film, který, pokud jde o můj prožitek z něj, za Četou rozhodně nepokulhává. Stone se tady podíval na válku z trochu jiné strany: za prvé od těch nejslabších, kteří by se museli, pokud by se chtěli vyhnout přiklánění se k jedné či k druhé straně, zavrtat pod svá rýžová pole a protože to nejde, padá na ně hněv ze všech stran, a za druhé, že válka nekončí posledním výstřelem, možná pro někoho tím posledním výstřelem naopak začíná. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Obchodnici ve zlatnictví, kde si Le Ly nechává ohodnotit své šperky, hraje skutečná Le Ly Hayslip. (D3VIL)
  • Film věnoval Oliver Stone své matce. Svému otci pak věnoval film Wall Street (1987). (Monco)
  • Hlavní postavu Hayslip Ly Le ztvárnila studentka Hiep Thi Le navzdory tomu, že neměla žádné herecké zkušenosti. Hiep se zúčastnila castingu stejně jako několik jejích přátel čistě jen pro zábavu a bez velkých ambicí. Během castingu byla pouze jedním z 16 000 vietnamských-američanů, kteří se účastnili castingu. (Posheidon)

Reklama

Reklama