Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (597)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Těžko odhadnout, jak velká část filmu je založena na faktech a kolik si Oliver Stone vycucal z prstu. Byl Lee Harvey Oswald atentátník nebo obětní beránek ve hře mnohem mocnějších šedých eminencí? Upřímně - je mi to u sedacích partií, odpicnutý prezident je pro mě pouze nejasnou lekcí z historie cizího národa. Největším kladem na "JFK" je každopádně lahůdkové herecké obsazení, skutečný festival hvězd, z nichž každá odvedla své maximum třeba i na malém prostoru. Jestli Oliver Stone natočí další fakta z vládních kruhů USA, například že Barák s Oknama je prezident Islámského státu, frau Merkel je jeho manželka, jejich otcem je knížepán Schwarzenberg a mámou ombudsmáňa Šabatová, nebo že Jirka Křoví jr. byl chovancem ústavu pro duševně choré a speciálně pro něj museli oválnou pracovnu vypolstrovat a denně ze zdí smývat jeho výkaly... nebudu mít problém uvěřit i méně nadanému režiséru a scénáristovi. 69% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Slavný monolog nebo postava Donalda Sutherlanda plně podtrhují onu zlověstnou konspiraci, která mnohým lidem nedá spát a zejména v těchto dvou momentech velice zamrazí. V roce 2029 se možná dozvíme, jestli Oliver Stone pravdu měl nebo si jen Jim Garrison ve své knize, úžasně zahraný Kevinem Costnerem, chvástal peří...9/10 ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděl film JFK jako fagánek školou povinný v kině a i když na mě tenkrát hodně způsobil, pořád tomu chybělo hodně znalostí ohledně atentátu JFK, abych si film mohl dostatečně užít. Nedávno jsem se díval na program Discovery world a uviděl jsem v něm minisérku dokumentů o atentátu na JFK. Vhodnější doba pro projekci filmu už být nemohla a já se tedy s chutí zakousl do téhle pořádně velké filmové porce. Musím říct, že Oliver Stone dokázal dát příběhu dynamiku a nápětí a svým více méně dokumentaristickým stylem vyprávění mě ze 3hodin 20minut nudil jen tak 15 minut někde za první hodinou. Samotný herci moc nemají co hrát a ve filmu se pouze vezou na vlně příběhu, který má v sobě tolik semtexu, že nedává šanci k nějakým extra hereckým výkonům, možná s vyjímkou Tommy Leeho, z jeho pohledu jsem fakt dobrej pocit neměl. Právě díky jedinečné konfrontaci s následným pásmem dokumentů na Discovery se musím usmívat, jak to lišák Oliver zaonačil, aby atentát zcela jasně vyzníval ve prospěch teorie spiknutí a upřimně řečeno udělal to velmi dobře. Mistr ignoroval pár malých zato velmi klíčových detailů, protože ty by mu jeho filmařsky dokonale vystavěnou teorii o atentátu na JFK asi pěkně nabourali, ale ať už je pravda jaká chce, nic to neměni na faktu, že tenhle film je režisérský majstrštyk první kategorie. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmových restů, které jsem měl. Respektive tohle neuvěřitelně obsáhlé Stoneovo dítko jsem viděl tak 20 let zpátky a upřímně mě tehdy umlátilo množstvím informací, postav a teorií. Velké otazníky předkládá tohle svědomí Ameriky aneb Kevin Costner rozmetává oficiální verzi o atentátu na prezidenta Kennedyho potvrzené zprávou Warrenovy komise, která vraždu označila za akt jedince. Nepadl ovšem prezident za oběť spiknutí? Zdravící davy a fatální kulka, která utrhla kus lebky prvního muže Spojených států. Panika. Čas se zastavil. Tragédie hrdého národa. Beznaděj i oslavy. Bolestivé a citlivé období. Politický dobrodruh, prokurátor Costner dostává „případ Kennedy“ po letech úsilí před řádný soud. A není úplně důležité, zda půjde o úspěšné snažení. Podstatná je cesta, kterou ušel a s čím vším přichází. Jeho obžalovací řeč zpochybňující mnohá „fakta“ je pak naprosto skvostná, to se musí nechat. Stejně jako řada hereckých výkonů (sešel se minimálně tucet velkých jmen). Tak uvidíme v roce 2029. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Ať už to je mystifikace, která opomíjí všechny důkazy proti, byla krásně natočena. Pravdu se stejně těžko dozvíme. Ale tenhle snímek působí. Jestliže film samotný mi připomněl Zodiaca (2007), pak závěrečná Costnerova řeč film Pan Smith přichází (1939). Všechno to jsou skvosty, které mám moc rád a JFK patří (ode dneška) k nim. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Postava "X", kterou ztvárnil Donald Sutherland, je založena na osobě L. Fletchera Proutyho, šéfa zvláštních operací, který byl styčným důstojníkem mezi Pentagonem a CIA. Rovněž se podílel na výrobě filmu jako technický poradce. (Kulmon)
  • Na střeše budovy, ze které Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) střílel, je obrovský billboard s reklamou na síť autopůjčoven Hertz. Při soudním procesu je pak tato reklama i na maketě budovy. (JohnSmith)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama