Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

tron 

všechny recenze uživatele

Keby som nevidel APOKALYPSU a OLOVENÚ VESTU, možno by som dal 80%. Ale zdá sa, že môj neobľúbený Oliver Stone sa v ČATE stratil. Tak sa mi zdá, že tento (proti)vojnový film za štyroch Oscarov doplatil na to, že vznikal v príliš úzkej spolupráci s hollywoodskym macho producentom Arnoldom Kopelsonom, ktorý po realite zrejme príliš netúži. Herci, s výnimkou Willema Dafoea, nestíhajú a detinské dialógy snímku kopú do bosej nohy. Stone je možno skúsený režisér, ale o jeho pisateľských schopnostiach (k ČATE napísal scenár) pochybujem. Tým najlepším, čo snímka ponúka, je vzťah veliacich dôstojníkov (Tom Berenger & Willem Dafoe)... ktorému je bohužiaľ venovaný maličký priestor. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Za poselství a vyznění si to tu čtvrtou hvězdu utrhne, ale jinak se mi to na tak ceněný film zdálo moc černobílé, předem dané a až primitivně zaujaté. Svědomí Ameriky Oliver Stone ale udělal dobře, že tenhle film natočil - má co říct a říká to, i když by to teda mohl a měl říkat lépe. S Full Metal Jacket nebo Apokalypsou to ale nejde srovnávat. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Četa je oproti Full Metal Jacket, či Apokalypse o poznání přímočařejší a její přesah, nebo chcete-li podtext je více doslovný (proslovy hlavní postavy). Četa tedy oslovuje diváka hlavně prostřednictvím přímé akce. Vojáci bloudí džunglí, rákosnící mohou čekat pod každým listem, frustrace narůstá a to pak může vyústit ve zvěrstva páchané na nevinných. Film ukazuje, že válka vzbouzí v člověku to nejhorší... 8/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film z Vietnamu, který zanechává ultrahluboký dopad. Stoneův nápad vytvořit drama jednotlivce na pozadí konfliktu fanatického velitele a chlapa s dobrým srdcem je prostý a zároveň geniální. Díky atmosféře a strhující režii jsem se Taylorem stal já a na konci jsem se ptal, jestli bych spoušť zmáčknul. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Stone neumí nic víc, než kecat o svých vnitřních problémech, které se snaží zakrýt pod hromadou utrpení a rádoby chytrým scénářem o proměnách lidských bytostí ve vraždící stroje. První polovina by se ještě dala brát jako jakás takás sonda mezi zbrojnoše, ale ta druhá už nemá s inteligencí pranic společného. Stone se zkrátka potřeboval účinně vykecat ze svých vlastních frustrací. Neberu mu jeho názor, ale přijde mi dost povrchní. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Johnny Depp (Lerner) vzpomíná, jak byl během natáčení jedné stresující scény přiveden agresivním chováním Olivera Stonea až na pokraj zvracení. Oliver Stone trval na opakování záběru. (džanik)
  • Ve scéně, kde poručík Wolfe (Mark Moses) přijde k mužům, kteří hrají karty, si jeden voják prohlíží časopis Playboy z březnu 1971. Film se ale odehrává v roce 1967. (Gordy34)
  • Francis (Corey Glover) má po závěrečné bitvě zraněnou levou nohu, i když si poranil pravou
    . (Gordy34)

Reklama

Reklama