Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vietnamská válka nepodaná tak filozoficky a existencionálně jako v Apokalypse, ale skrze neméně působivě a dramaticky ztvárněné postavy se skvělou ukázkou proměny člověka v zeleném pekle...u Charlieho Sheena vidíte jak to začíná a u Willema Dafoea a Toma Berengera jak to může skončit, záleží jen na síle vaší vůle...spojte si tyhle dílky skádačky dohromady se skvělou režií a kamerou, patřičně realistickými efekty a atmosférickou hudbou a nemůžete získat nic jiného než šestihvězdičkovou výpověď o šílenství, kterého jsou schopni jenom lidé... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle rozhodně není óda na hrdinné Amíky co osvobozují chudáky ťamany od komunismu. Stone tam byl, takže všechny ty sračky zažil na vlastní kůži. Každopádně plejáda skvělých herců. Parádně vygradovaný konflikt Dafoe vs Berenger a patrně nejlepší herecký výkon jaký kdy podal Charlie Sheen. K úplné spokojenosti mi sice něco chybělo, ale i po letech působivý film o odvrácené straně Vietnamské války.80% ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone je prostě pan režisér. Tenhle Vietnam patří k tomu nejlepšímu, ale na Coppolu by si musel ještě trochu přivstat. Válka je tu taková všudypřítomná a přitom Vietnamčíci vlastně skoro nejsou vidět. Opravdu sugestivní zážitek, pro někoho možná nudný, ale to není chyba toho filmu. Dnes zaujme i malou rolí Johnnyho Deppa. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keby som nevidel APOKALYPSU a OLOVENÚ VESTU, možno by som dal 80%. Ale zdá sa, že môj neobľúbený Oliver Stone sa v ČATE stratil. Tak sa mi zdá, že tento (proti)vojnový film za štyroch Oscarov doplatil na to, že vznikal v príliš úzkej spolupráci s hollywoodskym macho producentom Arnoldom Kopelsonom, ktorý po realite zrejme príliš netúži. Herci, s výnimkou Willema Dafoea, nestíhajú a detinské dialógy snímku kopú do bosej nohy. Stone je možno skúsený režisér, ale o jeho pisateľských schopnostiach (k ČATE napísal scenár) pochybujem. Tým najlepším, čo snímka ponúka, je vzťah veliacich dôstojníkov (Tom Berenger & Willem Dafoe)... ktorému je bohužiaľ venovaný maličký priestor. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnohých reakcií americkej kinematografie na vojnu vo Vietname. Je to o niečo lepšie ako Kubrickova "Olovená vesta“ a len o máličko slabšie ako Coppolova "Apocalypsa“. Oliver Stone odviedol pri natáčaní "Čaty“ výbornú režisérsku prácu. Tak isto je skvelá aj kamera. No je tam jeden prvok, ktorý to viditeľne kazí a kvôli ktorému nemôžem dať plné hodnotenie. Charlie Sheen nezvládol hlavnú úlohu v tak náročnom snímku. Tento holywoodsky zlatý chlapec, ktorý celé roky žije zo slávy svojho otca, je súci tak akurát do preplateného, priblblého sitcomu (Dva a pol chlapa), prípadne natrhnutej, bezduchej paródie (Horúce strely, Scary Movie). "Čata“ bola nad jeho sily. **** ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Běžní vojáci jsou ozbrojeni puškou M-16A1 rifle, pouze seržant Elias (Willem Dafoe) a štábní seržant Barnes (Tom Berenger) mají M-16A2. Verze A1 pálí plnou dávkou a vojáci tak plýtvají střelivem, zatímco pozdější verze A2 tento problém řešila možností přepnout zbraň do režimu krátkých dávek o třech nábojích. (Beer Ceps)

Reklama

Reklama