Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Výtečná pohádka s úžasnou atmosférou. Trio pocestných, takový Hodný, Zlý a Ošklivý, jdou cestou nestou. Dva z nich pořád brblají, jeden je na prachy (nadčasový lidský charakter), druhý na žvanec (ať se bříško roztáhne, když je chuť), třetí na ženy (vydává se hledat princeznu, protože je krásná!). Krásná hudba od Petra Ulrycha, hezké a velmi dobře podané myšlenky ("Kde není odvaha a dobré srdce, tam stokrát větší síla nepomůže"), půvabná princezna, démonický hlas Petra Čepka a "já to hned říkal"...nevím, mně tohle na plné hodnocení stačí. Jediné, co mě nepřesvědčilo, je komunistickej konec: "Kam jdeš?" "Ále, zase kralovat." Je to dobrá myšlenka, ale příšerně podaná! PS: Co by stačilo vám? Zavonět kuřátkem (samozřejmě ne z čínské restaurace), nebo zamávat Masarykem 170 x 74 mm a ochranným proužkem 99mm od levého okraje?? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka určitě patří mezi tu výrazně lepší polovinu v dějinách naší tvorby pro děti a mládež. Snaha dodržet základní půdorys poetik této tvorby, jak se dotvořil a dozrál v první polovině sedmdesátých let, viditelně zvedá její hodnotu v kontextu pozdějšího vývoje, i když ani TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU nebo ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRICEZNA to nejsou. Božena Němcová, naše pohádkářka všech pohádkařů, je z půdorysu díla k jeho výraznému prospěchu víc než vidět; roli siláka Pavel Kříž zvládá nad očekávání dobře právě proto, že svým pojetím koření v básnické pentalogii. Hrůza je opravdu hrůzou, dobro dobrem, vítězství vítězstvím v dobře zvládnutém klasickém pohádkovém černobílém pohledu; syžet i scénář a režie nenechají lhostejnou ani převážnou část "dětí starších generací". Herci bez výjimky hrají to, co mají a mohou; typy, stereotypy i vlastnosti, které tato pohádka přesně a věcně zrcadlí. Za úvahu a diskusi stojí autorský postoj k výkonu královské moci; na mne je pohádkový přespříliš. Naopak nezaměnitelný hudební doprovod JAVORů dává této verzi osvojení staré klasické látky nenapodobitelnou moravskou příchuť, bez níž by naše češství bylo viditelně chudokrevnější. Pohádka - soudě podle odezvy - je dnes zřejmě někde uprostřed mezi dobovým a klasickým nadčasovým rozměrem své další existence. Uvidíme, která z těchto srovnatelně nadějných možností posléze zvítězí. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších temných českých pohádek. Tajemný příběh podporován tajemnou, téměř až hororovou hudbou, která zhustí atmosféru a nenechá vydechnout očekáváním, co se stane a jak to všechno dopadne. Snímek má styl a čistě české pohádkové vyobrazení. Pavel Kříž tu zhostil pohodáře, kterého jen tak něco a někdo nezaskočí a ví si se vším rady. Jeho přátelé, kteří ho nakonec zradí tu krapet přehrávali, ale na druhou stránku tak vzniklo jisté vyobrazení jejich naivní povahy. A princezničky vypadají jako puťky, které pro samý smích by si snad ani nenamazali rohlík. No a pan král vyobrazen jako komická figurka a ne zrovna špatně. Hlavní 'padouch' v podání Petra Čepka si tu získává respekt. Jeho výstup je krátký, ale na skvělé vyobrazení temnoty a strachu zcela postačí. Mnohé děcké diváky ve spojení s už zmíněnou temnou hudbou skutečně postraší a tak jako odstrašující příklad funguje báječně. Vyprávění se nevleče a má i jisté výchovné tendence. Tato pohádka zkrátka patří mezi ty kvalitní a uznávané. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Převážně vlivem špatného obrazu mě pohádka tolik neoslovila. Barvy nejsou vůbec syté, naopak musím použít přídavek vyblité. Samotná pohádka je průměrná, chybí jí něco na atraktivitě. Chvílemi mi Kříž s tím druhým silákem připadali, jakoby si hráli na Ivana z Mrazíka, když vyhazovali zbrojnoše na stromy a jejich zbraně do nebe. [7289. hodnocení, 165. komentář, 69%] ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kříž vlastně není kovář, ale zástupce čeledi mravencovitých, neboť ti jsou taky schopni unést několikanásobek své hmotnosti.. V dětství neoblíbená pohádka, ovšem postupem času jsem svůj postoj tak nějak přehodnotil. Zastávám totiž názor, že u pohádky se má člověk smát (Byl jednou jeden král), nebo bát (O statečném kováři), nebo od obojího (S čerty nejsou žerty) a v těch současných o mlejnech, měšcích a štěstí z pekla z toho nenacházím ani Trošku. Ty ohnuté halapartny si zaplatíš, Mikši! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Je několik souvisejících zajímavostí okolo tohoto filmu a filmu Nebojsa (1988). Kromě toho, že herec Ján Kroner hraje v obou pohádkách dřevorubce jménem Ondřej, je podobnost i ve scéně, kdy ve filmu Nebojsa hrozí čaroději, že ho připoutá k mlýnu a bude muset točit vrtulemi, když nebude foukat vítr. Tuto situaci vidíme ve filmu O statečném kováři, kdy tuto práci vykonává tovaryš Matěj. (kukkik)
  • Hrad, ze kterého se ztratily princezny se jmenuje Buchlov. (Stocki)

Reklama

Reklama