Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vymletá verze Hvězdného prachu. Fungují kusé vtipy, Ondřej Sokol je vtipný poprvé po letech, ale mentální narušenost všech postav a koncept lásky jak z psychohororu Larse von Triera to táhnou dolů. Jde v podstatě o film stalkingu se šťastným koncem, kde všichni jsou buď hloupí, zlí nebo obojí. Dokud budeme točit filmy pro děti s tím, že jsou záměrně tupé, nebudou to pořádné filmy. V zahraničí se už roky točí filmy pro děti s komplexními postavami a konflikty, my se v roce 2020 ještě nedostali přes princezniny vdavky jako hlavní motiv děje. A není jediný důvod, aby se na tom lpělo, protože české pohádky ničemu neslouží krom naplnění sebe sama jako pohádky. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"O Vánoční Hvězdě" je nová tohtoročná vianočná rozprávka od našich českých susedov. A výsledne ju ohodnotím jednoducho - "Prečo nie?". Na rozprávkové pomery to funguje dobre, no má to aj určité medzery. K tomu sa ale dostanem o niečo neskôr. V prvom rade plusy. Je super, že najprv máme rozprávku, ktoré nám ukáže svet pod vodou a následne tu máme svet na hviezdnej oblohe. Takže počas jedných Vianoc spoznáme 2 svety, ktoré sa do rozprávky celkom dobre hodia. A tento svet je tiež spracovaný veľmi dobre. Tereza Ramba je podľa mňa veľmi presvedčivá a vtipná. Vojtěch Kotek zase pôsobí veľmi dobre ako učiteľ. A s Leonie Brill dokonca majú aj veľmi dobrú chémiu. Okrem toho predabované scénky pôsobia relatívne prirodzene. Možno je tu pár scénok, kde je vidno, že Leonie bola predabovaná, ale nie je toho veľa a väčšinou to pôsobí veľmi prirodzene. Takže oceňujem. Film je kreatívny, je super vidieť čo sa s padlou hviezdou môže stať, ale rovnako aj ako môže opäť zažiariť. Ondřej Sokol ako Sirius je zase podľa mňa veľmi vtipný. Jeho narcistické tendencie proste fungujú. No myslím si, že film ťahajú dole niektoré veci. A pre mňa sú to 2 hlavné veci. V prvom rade Aňa Geislerová ako zloduch. Nemám pocit, že by tie scénky vedela nejako šikovne predať a často pôsobí veľmi neprirodzene. Kedykoľvek sa snaží nejako posúvať príbeh, tak ma to akurát otravuje. Neviem prečo, ale mám pocit, že to nedala dobre. Mohla byť podľa mňa o niečo originálnejšia alebo vtipnejšia. A potom je pravda, že keď sa dostaneme do určitého bodu, film začne byť celkom slušne predvídateľný. Vieme ako to na Zemi dopadne, vieme kto sa s kým dá dokopy a trošku to ubere filmu body. Ale aj tak, myslím si, že aspoň takúto úroveň by si naše české a slovenské vianočné rozprávky mali držať. A budem spokojný. Hodnotenie: B- ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Blýská se na lepší časy, nebo tuto opravdovou pohádku natočila ČT omylem? Skvěle obsazené, dokonce tak, že se zde sešly skoro všechny hezké české herečky různých generací, k tomu Kotek, z kterého vyrostl přitažlivý chlap, neotřepaný příběh, vizuál použitelný i pro kino produkci, takže co více si přát? Aňa Geislerová je nádherně svinutá svině a nejen na ní je poznat, že jí hraní v nehloupé pohádce baví. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při psaní pohádky O vánoční hvězdě se nechal Janák bezpochyby inspirovat Hvězdným prachem a je pouze dobře, že se nejednalo o čisté obšlehnutí, nýbrž že se tvůrci snažili vytvořit i vlastní "hvězdný vesmír". Zaujalo mě ztvárnění hvězdného světa se všemi rozličnými postavičkami a kulisami, přičemž to vše bylo na naše poměry i dobře technicky zpracované. Co se herců týká, rád bych vyzdvihl civilního Kotka, půvabnou Grill (ani mi nevadilo, že tvůrci nesáhli po české herečce), bratry Hádky a podlou Geislerovou, zatímco Sokol a Ramba mi přišli místy otravní až lehce přehrávající. Scénář byl prošpikovaný "hvězdně-kosmickými narážkami", což se tvůrcům občas povedlo, jindy zase trochu méně. Ve výsledku pohodová a milá pohádka, u které by se našlo několik výtek, ale nijak neurazí a nenásilně pobaví, což je s ohledem na tuzemskou vánoční produkci minulých let velké plus. P.S. Tvůrci by si měli ujasnit, co měří světelné roky. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem letos zhlédl i jiný film s triem Ramba/Kotek/Hádek - Vlastníci. Je vidět, že jim to spolu funguje. Pohádka O vánoční hvězdě neurazí, má však těžkou konkurenci v pohádkách z let minulých a v nich podobných prvcích, ať už to jsou personifikace různých konceptů (Dvanáct měsíčků), z nichž jeden z těchto konceptů skončí náhle mezi lidmi a je tam jako slon v porcelánu (Anděl Páně) a klasické milostné trojúhelníky a neopětovaná láska (to je zřejmě skoro pohádková povinnost, namátkou např. Tři oříšky pro Popelku, Z Pekla štěstí nebo Princezna ze mlejna). Nejlepší na celé pohádce pro mě byly comic relief postavy jako byly (z)Denička nebo Sirius (vzhledem možná Lucius Malfoy, chováním však totální Zapp Brannigan), které jako by vypadly z nějakého z mnou oblíbených sitcomů. Koncept záchrany formou "síla lásky" by zasloužil více rozvedení, ať už co se týče heteronormativity, tak co se týče amatonormativity (klidně i formou pokračování). Všechno ostatní potřeba měnit není - písně byly fajn, prostředí také (sníh na obrazovce lze letos na Štědrý den, v roce 2020, pouze závidět) a herecké výkony slušné, i na předabování Leonie Brill se snadno dalo zvyknout. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • V čase 57:29 lze ve scéně, kdy Proxima (Aňa Geislerová) s Vaškem (Vojtěch Kotek) odjíždějí na velkém voze z nádvoří, spatřit v pozadí za keřem modrý plastový odpadkový pytel produkce filmu. (DexMASTER094)
  • Postprodukce filmu trvala 3 měsíce. (SONY_)
  • „Trval jsem na tom, že musíme pohádku natočit v Zuberci, což je krásný slovenský skanzen pod Západními Tatrami. Když už má být někde sníh, tak tam. A Zuberec nezklamal,“ uvedl Karel Janák, režisér a scenárista filmu. (SONY_)

Reklama

Reklama