Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

topi 

všechny recenze uživatele

Po posledních zkušenostech se štědrovečerními pohádkami jsem ke sledování přistupoval jednoznačně skepticky a očekával jsem totální slátaninu, už jen proto, že režíruje Karel Janák. Ale opakovala se stejná situace jako na vánoce 2014, kdy Janák natočil Princeznu a písaře a taktéž jsem byl vůdčí ní velmi opatrný a pohádka mě pak přitom překvapila. To samé platí i O vánoční hvězdě. Když to porovnám s minulými pěti lety a celkově nejen s pohádkami, které se točí k štědrovečerní večeři, ale i se všemi novými, tak tahle pohádka je na tom rozhodně mnohem lépe. Naštěstí ji nekazí žádné trapné počítačové efekty ani žádní moderní draci nebo jiné nestvůry. Překvapivě mě nevadil ani Vojtěch Kotek, na kterého jsem alergický, ani Tereza Ramba v roli Deničky, ta role mě docela bavila. Princeznu hrála německá herečka Leonie Brill, její předabování však působilo hodně rušivě, zato kukadla měla nádherný. Velkou práci udělala hudba Jana Březiny a celkově vzato se dohromady povedl solidní počin. Žádná zapamatováníhodná klasika z toho sice nikdy nebude, scénář by to chtělo více doladit a scény z nebe spíše ubrat, ale vzhledem k novodobé pohádkové tvorbě to není žádnej průser. Možná je to tím, že se na výrobě podílela i německá a slovenská televize. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Sice jsen našel několik náznaků o inspiraci Hvězdným prachem, ale bylo mi to vlastně jedno, protože mě pohádka docela bavila. Tenhle pocit mi vydržel až do závěrečné čtvrtiny, pak už ladil jen Kühnův dětský sbor, zatímco příběh vyhasínal a měnil se v hvězdný prach. V závěru se snímek tvůrcům jaksi rozklížil, vše se překotně uzavíralo a řešilo a veškeré kouzlo bylo pryč. I tak si ale myslím, že nemusím litovat času, který jsem u pohádky strávil, protože nepatřila mezi ty nejhorší. Dokonce musím pochválit Ondřeje Sokola, kterého jinak opravdu nemusím, protože jeho sebestředný Sirius byl dokonalý. 3*- ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes již ostřílený matador "žánru" vánočních pohádek Karel Janák vyrazil do vod zahraniční koprodukce, a přivedl na scénu německou vrchnost (Leonie Brill, česky hovořící hlasem Mariky Šoposké), nádherné kostýmy, v rámci pohádkového žánru velice hezky hrající hereckou sestavu (aby ne, Tereza Ramba, bratři Hádkové i Vojtěch Kotek umí i složitější než jednorozměrné role, a Ondřej Sokol je komik přímo excelentní), a pak bohužel i děj stojící na jedné jediné mechanice, která tradičně "po česku" funguje tak nějak na náhodu. Hvězdy tak někdy září, někdy se v blízkosti lásky dobíjejí, a někdy holt zase ne, a odolnější bílí trpaslíci skomírají dříve než hvězdy, které mají hasnout rychleji (přitom nebýt jedné věty, která s tou myšlenkou větší odolnosti přichází, byla by ta podivnost výrazně menší). Ale nejvtipnější je zrození lásky mezi hvězdami v samotném závěru, které je takové blik blik otočka, protože přece tak to v životě funguje:D Vznikly u nás mnohem příšernější pohádky (třeba z doby před víc jak dekádou pár dní před Vánocemi Českou televizí opět na světlo vytažená Kouzla Králů nebo pár let starý Kouzelník Žito, OMG) a Karel Janák zatím vždy vytvořil velmi slušné kousky. Ale pořád je to spíš ten jednooký, který je mezi slepými králem. Našlápnuto je slušně, tak snad to příště vyjde se vším všudy. Červenou tomu dám, ale přirovnáním ke Stardustu s jeho krásně spletitým dějem se jen směju. 70% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jako snad již tradičně je nejslabší stránkou nové vánoční pohádky samotný příběh. Kostrbatě pospojovaný děj, ve kterém se řada postav chová, tak jak je to v dané scéně potřeba, aniž by jejich chování šlo nějak psychologicky pochopit. A navíc spousta herců hraje každý jak z jiného filmu. A přitom právě silná herecká sestava celou pohádku drží nad vodou. Herci často uhrají i to, co jinak nedává smysl. Mezi další pozitiva přidávám, že pohádka dobře vypadá i zní, za což mohou zejména Martin Šácha a Aleš Březina. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh jak má být, padající hvězdy, splněná přání, čistá láska, zářící obloha a ta zasněžená vesnička byla jedním slovem kouzelná.. Chválím neotřelý námět, milý hudební podmaz, pěkné kostýmy a celkově moc hezkou výpravu, herecký ansámbl komplet příjemný, za všechny Kryštof Hádek (Bezejmenný), Martin Huba (Měsíc), Vojtěch Kotek (zamilovaný učitel), no a Terezka Voříšková jako hvězdička Denička naprosto okouzlující, prostě nádherná.. „Křach, ach, bum..“ ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Výtvarnou inspiraci filmaři čerpali z poetiky obrazů Josefa Lady. „Doufám, že se nám aspoň trošku podařilo atmosféru těch jeho obrazů přenést i do naší pohádky,“ řekl Karel Janák. (SONY_)

Reklama

Reklama