Reklama

Reklama

Luca

Trailer 2

Snímek studií Disney a Pixar Luca, odehrávající se v malebném městečku italské riviéry, vypráví o dospívajícím chlapci, který zažívá nezapomenutelné letní prázdniny plné zmrzliny, těstovin a vyjížděk na mopedu. Prosluněná dobrodružství prožívá Luca se svým novým nejlepším kamarádem, avšak jejich veselí ohrožuje přísně střežené tajemství, neboť oba jsou ve skutečnosti vodní příšeráci z podmořského světa. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (232)

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, že to není jen film o přátelství (a to přátelství bez výhrad, což je dnes také málo viděná věc), a dokonce není jen o jinakosti lidí a "lidí", a dokonce ani o falešném pocitu nadvlády a jisté moci, ale - soudě podle zcela posledního záběru po závěrečných titulcích z hlubin - i o víře a o tom, jak mnohým lidem stačí to málo, co dělá jejich život životem (dobrá pozice, lepší SUV než má soused, dovolené v Karibiku apod.), aniž by je napadlo, že kolem nich se skrývá daleko rozmanitější a barvitější svět, než je vůbec dokáže napadnout. Hodně polopaticky je to zde řečeno tím Lucovým objevováním hvězd, ale obávám se, že mnozí lidé žel nepochopí, o čem ta scéna je ve skutečnosti. Myslím tím ty lidi, kteří mají celý život klapky na očích a vše se pro ně soustředí jen na práci, prachy a ty drahé hračky a dovolené, a kteří nikam dál nesměřují a o nic víc se nezajímají. A když se vrátím k tomu přátelství bez výhrad, zase je zde ozvěna evangelia, kde Bůh člověka miluje nezměrnou láskou bez výhrad, takže pro mne je to ten film naprosto náboženský, resp. duchovní, abych byl přesnější. Dobře se to tvůrcům povedlo podat. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Tentokrát je to až příliš na jistotu (u Coco fungovalo mexické prostředí se španělštinou, tak zkusíme... co je za zemi blízko Španělska...?), příliš přímočaré s absencí nějakých zajímavých nápadů. Ale to vůbec  neznamená, že by to byl špatný film v porovnání s konkurencí. Jen je to slabší v porovnání s tím, jaké mimořádné kousky obvykle nabízí Pixar. Díky kratší stopáži to příjemně uplyne a člověk pocítí nádech atmosféry léta u moře. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých horších pixaroviek, čo však stále znamená, že oproti ostatným súčasným animákom nadpriemerný kúsok ... aj keď tentoraz iba veľmi ľahko nadpriemerný, čo mi u Pixaru po tom čo dokázali v iných filmoch akosi nestačí. Luca je fajn rozprávka, akurát tentoraz výhradne pre tých najmenších. Chýba tu akýkoľvek presah, čokoľvek čo by bolo (aspoň nenápadne, pomrknutím) namierené voči dospelejšiemu publiku. Samozrejme, to nie je fér vyčítať animovanému filmu, ktorý je výhradne určený mladšiemu divákovi. Luca má fantastickú animáciu, na súčasné tropické počasie (píšem v lete 2021) ako šitú atmosféru talianského prímorského mestečka, pohodovú atmosféru, sympatické postavy, výborný dabing, čo objektívne tvorí dobrý animovaný film. Od Pixaru som však po Soul, Up, Wall-E, Inside Out a iných zvyknutý na aspoň trochu viac. Humoru (tobôž pre dospelého diváka) sa prakticky nevyskytuje, príbeh je tak jednoduchý žeby vystačil na 15 minútový kraťas a aj to posolstvo v závere ("byť sám sebou a nehanbiť sa za to") je vyslovene in your face a ani tak emocionálne nestrhne ako iný kúsky od Pixaru. Je to sympatická rozprávka a je mi ľúto jej dať "iba" 3 hviezdy, ale vyššie jednoducho nemôžem. Aj tie "slabšie" pixarovky (Good Dinosaur, Onward) mali aspoň kúsok niečoho navyše čo ich odlišovalo od zvyšku animovanej produkcie. U Luca mám pocit, že podobný film mohol priniesť každý, nielen Pixar a to pre samotný Pixar tentoraz nie je dobrá vizitka, čo však opakujem z úvodu komentára stále u Pixaru značí dobrý film, len ... to chcelo aspoň trochu viac. CELKOVO: 6/10 ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Příjemná animovaná podívaná, která sazí na to správné klučičí dobrodružství. U Pixaru se rozhodly sadit, více na pohodovou atmosféru, než na propracovanost příběhu a postav. A kupodivu to nevadí, protože filmu nechybí srdíčko. Více zde: recenze na film Luca . ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Santa mozzarella!" ______ Legendární animované studio Pixar s hopsající lampičkou uvnitř se díky svým nejnovějším celovečerním počinům zcela zaslouženě etablovalo na absolutní špičku mainstreamový animovaný produkce. To je samozřejmě podmíněno i tím, že Pixar vždy tvořil multigenerační snímky - tedy příběhy, které láskyplně chytnou za srdce prakticky všechny věkový kategorie - starý, mladý, děti, dospělé prožívající krizi středního věku - doslova každýho. Jenže tentokrát je jeho nejnovější celovečerní dílko 'Luca' zaměřeno spíš na dětskou sortu publika - což je rozhodnutí, které bude vonit málokomu.... Laicky řečeno, humor je až moc slapstick. Premisa příběhu je velmi jednoduchá, a nikterak komplexní - zato v samotném jádru organicky konzistentní z hlediska narace, a minimálně o dva levely mimořádnějc poutavá svým příběhovým archem, který aspiruje a kráčí v žánrových šlépějích klasický letní coming of age feel good dramedie, která je zároveň jedinečná díky tomu, s jakou lehkostí operuje s prezencí lidského života a rozmanité italské kultury z atypický perspektivy dvou mořských příšerek. 'Luca' zároveň velmi umně využívá principu genius loci - nebo-li ducha místa - nejen v rámci malebného městečka a zejména pak půvabu italské riviéry.... Co mě ovšem znenadání nakonec přimělo dát pětikvalt je famózní závěrečná katarze, po který nezůstane nejedno oko suchý jak panenská blána - opět mi totiž hlava nebere, jak dokážou tvůrci od Pixaru vždy tak efektivně zadrnkat na emoční strunku, a v závěrečným klimaxu perfektně nakulminovat a využít všechny příběhový peripetie a intenzivně tak atakovat divákovo bezbranný srdíčko.... Ve výsledku je sice animák'Luca' jeden z těch kvalitativně slabších příspěvků pixarovského repertoáru - respektive taková ta klasická animovaná alegorie o síle přátelství, platonický lásce, úskalích minority v zajetí majority, a v závěru tvůrci provokativně zahrají i na kuriózní tóninu předsudků a xenofobie - ale svoje věrný fanoušky si určitě najde. Jednou z mála vad na kráse je tak trochu triviálně koncipovaná animace, s níž nemusí kdekdo sympatizovat. Potitulková scénka ženiální. Jen tak dál lampičko.... // VERDIKT: nemůžu si pomoct, ale uděluju 8,5 vesmírných ančoviček z 10 // 🐳 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (18)

  • Jízdenka na vlak, kterou Alberto koupil Lucovi, má označení A113. Toto číslo se objevuje skoro v každém filmu od Pixaru. Jde o číslo učebny, kde se na Kalifornském institutu umění vyučují animace. (T-enter)
  • Pixar ball, který se tradičně nachází v Pixar snímcích, nalezneme na střeše domu během cyklistického závodu. (Krabroz)
  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (Harapes)

Související novinky

Pixar chce sázet na své slavné značky

Pixar chce sázet na své slavné značky

03.06.2024

V roce 2016 se prezident Pixaru Jim Morris nechal slyšet, že studio chce stavět výhradně na originálních projektech. Už tehdy totiž směr filmovému světu udávaly hlavně sequely, spinoffy a obecně… (více)

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Prequel Kingsmanů se odkládá

Prequel Kingsmanů se odkládá

28.08.2020

Studio Disney se rozhodlo odložit premiéru svého nadcházejícího snímku Kingsman: První mise. Z původně plánovaného 18. září tak snímek nyní dorazí až 26. února příštího roku. Studio také stanovilo… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno