Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Duševně nemocný muž Miroslav Macháček utíká za svobodou od lidí, kteří se o něj starají. Náhodně se dostane do hotelu, v jehož blízkosti se našla zavražděná desetiletá dívka. Je skutečně pachatelem hrůzného činu? (oficiální text distributora)

Recenze (61)

Luciana 

všechny recenze uživatele

"Je-li sebevražda zbabělost, je to jediná zbabělost, která vyžaduje odvahu. Člověk, který spáchal sebevraždu prošel jistě okamžikem velkého utrpení, to však není srovnatelné se zoufalstvím toho, kdo nemá odvahu sáhnout si na život a musí čekat na příležitost, která rozhodne za něj." ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Detektivní drama pojaté jinak. Působí to trochu jako zjevení, protože místo klasických vyšetřovaček je zde pokus o hlubší podprahovou psychologii. Někdy se to i daří, hlavně díky hercům (Slávka Budínová byla super). Kdo se bude šťourat v detektivní lince nebude spokojen, z druhé strany mohou diváci ocenit zvláštní existencionální feeling konce 80. let. 60%. PS: Pro Enšpígla a další kritiky - 1) vraždění může mít různé příčiny a spouštěče, klid opuštěného hotelu (v něm zaživa umírající hostinská ve společnosti manžela podivína) je narušen mužem na útěku před sebou samotným...mě to zní důvěryhodně a to se psal normalizační rok 1978!!! 2) tady nejde o děti a silné emoce, spíše je tu snaha vyvolat nejistotu a mrazení v zádech (časté odkazy na "zlaté staré časy" umocňují pocit zmaru, neštěstí a životní prohry - to je společné pro 3 hlavní hrdiny) 3) uznavám, že to není dotažené po scénáristické stránce, ale za pokus to stálo ()

Reklama

keoma26 

všechny recenze uživatele

totální existenciální úzkost, která se potírá, ale neléčí opakovanými gesty (od každodenních střetnutí s pošťačkou, přes objednávání pití v hospodách, nekončící rekonstrukci chaty, až po sice nutkavé, ale pravidelné útoky nožem). Všechno se odehrává jak podle autobusových jízdních řádů, po předem vytyčených trasách, kde jakékoli zpoždění nebo výchylka přináší jen dočasnou nic neřešící úlevu pro zmordovanou lidskou duši, která si sama sobě ordinuje stereotyp ve strachu před vlastní smrtelností a křehkostí - co jiného ji může vystužit než jistota objektivních důkazů v podobě přímého empirického svědectví (viděla jsem vraha, viděl jsem dalekohledem pošťačku, "rekonstrukce" vražd, což představuje další marný pokus o věčný návrat téhož ...). Macháček se vzpouzí tomuto doslovnému žaláři smyslů tím, že je impulsivně překvapuje a abstrahuje do svých děl, které nechce nakonec nikdo vidět, ani on sám. Budínová napíše účet celému svému životu do věty, kde ve třech prostých slovech shrne to, co bezprostředně viděla "spálil ty rukavice"). Racek ztrácí poslední kontakt se smyslovou realitou, když si rozbije brejle, kde má i naslouchátko ... náhle se stane jistým protikladem Macháčka, který chtěl otupit smysly řízenou "sebedestrukcí", kdežto Racek chtěl naopak otupit nesnesitelnou realitu tím, že ji nějak zabije a přitom sám umírá, což ovšem nepřináší vykoupení vůbec nikomu, natož pak zdeptanému Macháčkovi ... čisté existenciální utrpení zakryté mechanickým opakováním obrazů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Největší výtku mám k samotný zápletce, ale protože je spoilerující dám jí až na konec. Ano jistě horská atmosféra není špatná. Určitě pomáhá minimální hudební doprovod. Miroslav Macháček zahrál svou roli suprácky, ale, a teď POZOR TĚŽKEJ SPOILER, aby jsme se ve finále dověděli, že vraždil majitel chaty, to je přece ) úplně směšný. Vždyť malý děti bezdůvodně zabíjejí jenom psychicky narušený degeni. A to mě jako chcete říct, že on tam celou dobu žil, nikdy žádný dítě nezabil a zrovinka, když na chatu přijede Macháček, tak se ráno vzbudí a řekne si "ááá dneska si zabiju dítě", naprostej nesmysl. KONEC SPOILERU. Navíc u tématu vrah dětí očekávám velmi silný emoce a ty se díky naprosto dementnímu scénáři bohužel nedostavili. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na těch schodech se vám jednou někdo zabije! Velmi zvláštní film kde detektivní příběh nehraje hlavní roli je to spíš takové temné psychodrama místo skoro až artovka se zajímavým výkonem hlavního představitele to rozhodně. Celkem hutná atmosféra a pár poměrně odvážných scén. Až na to, že je to celé trochu nedotažené a finální odhalení hodně nepřesvědčivě podané v tom souhlasím s Enšpíglem, navíc už ve scéně kdy Racek jde zaříznout slepici je všechno jasné a taky mě mrzí upozaděný Vinklář který tu neměl co hrát, ale oceňuji pokus o něco trochu jiného ze kterého vzniknul opravdu zvláštní a netradiční film.55% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • V době natáčení filmu byli Slávka Budínová a režisér Ivo Toman nedlouho po sňatku. (kozlos)
  • Chata Na vyhlídce nedaleko obce Prácheň, na které filmování probíhalo, shořela rok po natáčení. (wazbic)
  • Na vraždícím noži chybí krev. (M.B)

Reklama

Reklama