Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický akční snímek „Stopař" byl natočen podle sámské legendy z 12. století. Vypráví příběh mladíka, který se stal svědkem toho, jakjeho rodiče spolu s mladší sestrou zavraždila skupina Čudů - nejobávanější kmen v oblasti dnešního severního Ruska. Mladík je zajat a přinucen stát se stopařem ve službách nájezdníků, kteří chtějí zničit jeho kmen. „Stopař" je významným snímkem ve filmové historii, v neposlední řadě i proto, že se jedná o první film, který byl natočen v sámském jazyce. (Severská filmová zima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Žiadny človek sa nemôže odtrhnúť od celku." Legendicko-dobrodružný film zo zasnežených nórskych exteriérov, ktorý je okrem iného aj ukážkou stredovekého života a ľudových tradicií "stopárov" v severských krajinách. Malé pochybnosti, či malo zmysel dívať sa na takýto drsný film plný krvavých mrtvôl a surových bitiek, úspešne vyvážilo silné vyvrcholenie so záverečným posolstvom hrdinskej obetavosti. Mrazivá atmosféra, pravidelné stupňovanie napätia a doslova autentické stvárnenie hrôzostrašného kmeňa Čudov, ktorí sa divákom určite tak skoro z pamäte nevytratia. 90% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Překrásná krajina zasypaná sněhem v ledové krajce a mladík, který během mrknutí oka přišel o vše... Dávná legenda odvyprávěná velmi zdařile, boj o přežití beze zbytku uvěřitelný (já bych si dala tak 24, max. 48 hodin) a Čudové na otrávený šíp. P.S. Vyřešil to velmi pěkně, chlapec, ode mne by dostal požehnání.. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Vybavilo se mi, že už jsem kdysi viděl. Nemohu říci, že jsem odvázán z kmene Čudů jako někteří zde v komentářích. Jednání onoho kluka mi připadlo značně riskantní a na hraně. Ano, laponština je zajímavý jazyk, ano, prostředí pravděpodobně za polárním kruhem, je více než zajímavé. Ale připadne mi, že se filmařina od té doby posunula o kousek dál. Proto jen 3*. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem na to narazil při hledání filmu Stopař s Rutgerem Hauerem a vzpomněl jsem si, že jsem tohle vlastně viděl taky. Já nenávidim zimu a tenhle film na mě působil úplně mega depresivně. Prostě film, kde celou dobu vidíte jenom sníh, led, eskymáky a sněhuláky, se mi nemůže líbit už z principu. Jo a navíc si tam při nějakym rituálu flušou do xichtu a pak si tady někdo bude stěžovat, že Klub sráčů je nechutnej. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Líčka jako jablíčka, že by i Marfuška záviděla a jakby ne, když lyžovačka a saunování bylo na denním pořádku a panenská příroda vůkol produkovala kvanta zdravého kyslíku. Hlad zahnala medvědina či jiná domácí bio zabíjačka, oproštěna éček i atb. Život bez stresu ve veselé lidské pospolitosti, jak už ji my civilizované, schvácené trosky sotva známe. Být Laponcem v dobách dřívějších znamenalo vlastně hotovou idylku. Pominu-li těch padesát pod nulou nebo nájezdy krvežíznivých Čudů... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Hlavná záporná postava, resp. vodca Čudov, ktorého vo filme stvárnil Helgi Skúlason, nepovie počas celého filmu ani jedno jediné slovo. (MikaelSVK)
  • Většina scén byla natáčena na norské náhorní planině Finnmarksvidda v extrémě mrazivých podmínkách. (/Pablo)
  • Film byl natočen podle staré sámské legendy. (Marek#33)

Související novinky

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama