Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záznam derniéry slavné inscenace komedie G. Feydeaua v režii Jiřího Menzela, kterou Divadlo na Vinohradech hrálo s úspěchem celých dvacet let... Slávu Feydeauova Brouka v hlavě založil v Divadle na Vinohradech v šedesátých letech režisér Václav Hudeček svou inscenací s Vlastimilem Brodským v hlavní dvojroli. Ve studiovém zpracování už dnes patří k televizní klasice. Dramaturgie divadla se ve druhé polovině 90. minulého století k tomuto komediálnímu bestselleru vrátila a režií pověřila filmového a divadleního režiséra Jiřího Menzela. Příležitost dostala další silná herecká generace. Úspěšná premiéra se odehrála 15. listopadu roku 1996 a inscenace se hrála dlouhých dvacet let. Záznam pochází z 6. dubna roku 2016, kdy se představení hrálo po 363. a naposledy. Za účasti režiséra i všech těch, kteří se za tu dlouhou dobu v komedii vystřídali. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

topi 

všechny recenze uživatele

Tahle derniéra Brouka v hlavě je třetí verzí, kterou jsem viděl a pro mě je nejslabší. Ne, že by byla špatná, to rozhodně ne, ale ve srovnání s televizním přenosem Zdeňka Zelenky z roku 2002, také v hlavní dvojroli s Viktorem Preissem je přeci jen míň výrazná, je to možná i alternací dalších postav, které v tomto divadelním představení vystupují. Vzhledem k derniéře někteří herci i improvizovali, což působilo svižně a vtipně. Každopádně Brouk v hlavě s Vlastimilem Brodským z roku 1969 prostě nejde překonat a to nejen kvůli hlavnímu představiteli, ale i veškerému tehdejšímu hereckému osazenstvu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já tedy viděl Brouka v hlavě už s Vlastimilem Brodským a tato verze se mi líbila víc. Herci se opravdu vyřádili. Je pravdou, že mezi Viktorem Preissem a Vlastimilem Brodským je veliký rozdíl. Prvně jmenovaný je spíše elegán a působil více jako pán než sluha, zatímco V. B. mě více pasoval jako sluha a pán mu moc nešel. Protože se ale jedná o derniéru, herci si to jistě užili více než obvykle a taky nejspíš měli povolený limit improvizace. Například zazní hláška: „...ale Preiss to vydrží.“ I Svatopluk Skopal užil svého jména jako slovesa: „Já ho skopal.“ A Jaroslav Kepka v průběhu druhého dějství oznamuje, že „je to naše derniéra.“ Každopádně já se bavil a herci jeli na maximum, to bylo vidět v každé chvíli. Vynikající byl především Ivan Trojan, ten místy předčil i hlavního protagonistu. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se stejně dobře jako při televizní adaptaci. Tahle hra, jedna z nejvtipnějších vůbec. je prostě pro obrazovku / divadelní prkna fakt stvořená. Děj je sice jednoduchý, ale krásný, neskutečně vtipný a je esencí toho nejlepší z francouzské komedie. Viktor Preiss je v hlavní dvojroli i na divadle naprosto famózní (obzvlášť, když zrovna hraje Bouttona), Ivan Trojan s vadou řeči si to ale celé krade pro sebe, jelikož je naprosto fenomenální, opravdu třeskutá a naprosto neskutečná zábava od začátku až do konce, s přidanou hodnotou navíc (Sluha byl a je. Ale už nebude, dneska večer má derniéru / Skopal: To byl váš muž? A já ho skopal!) Všichni do jednoho jsou naprosto výborní, uteklo to jako voda a já se opět neuvěřitelně bavil a díky moc za to. Brouk v hlavě je prostě fenomenální v každé podobě. Vynikající. 100%, tady není o čem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se buď chytl do vlastní pasti, nebo si odvykl na divadelní způsob herectví, ale tohle zpracování se mi líbilo ze všech nejméně a to jsem jich viděl pět. Ani plejáda skvělých herců, ani Menzel a doják na konci mě nepřiměje dát vyšší hodnocení. Příliš hlučné, zbytečně deklamativní, i když tohle je na jevišti potřeba, občas se fakt dá ubrat a hře to neublíží. Vtipná ale zůstává pořád téměř stejně, to musím uznat. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Notoricky známá divadelní hra Georgese Feydeaua ani po mnoha nových nastudováních a spoustě repríz neztrácí nic ze své komediální zakotvenosti a má pro diváky pořád stejné kouzlo jako kdysi. Důkazem mých slov budiž nadšené reakce obecenstva během této velkolepé derniéry a dojemná děkovačka na konci představení. Famózní Viktor Preiss v hlavní dvojroli a herecky excelující Ivan Trojan, který zde naprosto neuvěřitelným způsobem ztvárnil vadu řeči, si právem vysloužili největší ovace publika. (80%) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama