Reklama

Reklama

Meandr

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lisa (Gaia Weiss) se probudí v podivné trubici plné smrtících pastí. Její jedinou možností je jít dál. Ale není jasné, jak daleko se může dostat. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Jako zavilý ateista (nebo možná pohan, protože Morana nikdy nezklame) na film s gustem pliji, protože jedno z možných vyznění příběhu čelně koliduje s mou nevírou. Když se ale oprostím od svých předsudků, a navíc přijmu za možné, že ON/ ONI dokázali ihned po vypálení tunelů naplnit prostory novým kyslíkem (bo přírodní zákony nepustí), připouštím, že jsem se po celou dobu ani na moment nenudil. Upřímnou soustrast všem klaustrofobikům, kteří si film omylem pustí, z tohoto zážitku by mohli mít doživotní trauma obonusované pobytem (taktéž doživotním) v příslušné léčebně. Musím ocenit výkon, který předvedla Gaia Weiss, její zarputilou a velmi trvanlivou Lisu jsem jí fakt věřil. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten konec se mi na rozdíl od většiny uživatelů líbí a je mi na něm sympatické i to, že se dá interpretovat (minimálně) dvěma způsoby - přičemž oba jsou úplně jiné, ale teoreticky vyznívají stejně. Jen jeden z nich by se ale dal označit jako podobenství, kterým by tenhle film mohl naprosto jednoduše a geniálně být, jenže není. Jenže Turi to vedl spíš v té druhé, jednodušší interpretaci a úplně se mu to nepovedlo ani tak. Atmosféru to má celkem slušnou a v druhé polovině se konečně začíná děj někam posouvat dál a začne to být i napínavé, jenže celý ten film má jeden zásadní problém. Chce to být mixem Kostky a Haze, přičemž nechápe ani u jedno z těch dvou filmů, v čem tkví jeho kouzlo, jen se jejich prvky snaží hloupě napodobit. Kostka měla velmi sofistikovaný mechanismus, sázelo se v ní především na promyšlenost a na inteligentní postupné odhalování toho, jak to v ní vlastně funguje. Haze zase zdařile vyvolává echt klaustrofobickou atmosféru bez žádných filmařských hrátek, zato co nejvíc naturalisticky a (jestli si to dobře pamatuju) digitální kamerou. Méandre se tváří chytře, ale hlavní hrdince servíruje pasti bez jakékoli logiky a opodstatnění, prostě tam jsou a tak to je - což platí i o té podivné příšeře, která tam je fakt je jen tak, nic nesymbolizuje, prostě má "děsit". A natočené je to filmařsky sice zajímavě, ale taky docela chladně a i když to atmosféru má, žádné větší klaustrofobické dojmy jsem z toho neměl - ty jsem měl především v tom Haze. A tak je z Méandre jen průměrný film, na který člověk ale časem stejně nejspíš zapomene, protože nepřichází s něčím navíc. I tu pointu jsem viděl už někde jinde, ale stejně z toho je tím "nejoriginálnějším"... Slabé 3* ()

Reklama

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se nabízí srovnání s Kostkou (The Cube), záplatka je velice podobná. Mám ovšem pro podobné typy filmů slabost, takže vždy ocením trochu jiné uchopení tématu, čehož se mi v případě Méandre rozhodně dostalo. Bylo to napínavé, skličující, intenzivně klaustrofobické, skvěle natočené a závěr sice může někomu nesednout, já ovšem nemám výhrad. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Začátek poměrně slušnej. Herečka sympatická, a člověj jí opravdu fandí, a soucítí s ní. Jenže pak se to neubírá tím směrem, kterej bych si já představoval. Místo skutečnýho příběho s nějakým vyustěním je to trochu psycho, na konci pak něco, co nechápu, a neuspokojilo mě to. Tři hvězdy jsou maximum, i když trochu nadhodnocuju. 50%. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Ženská se chce zabít a potká řidiče ten ji slíbí , že ji kamsi sveze a po cestě ji chce zabít (nevím proč a nevysvětlí se to). Pak se probudí v labyrintu plném mrtvol a později ji tam nahání jeden mutantík (kdo to je co to je jak se tam vzal nevíme a nezjistíme). 3/4 filmu je parádní ženská prochází pasti, které ji můžou zabít pak to jde, ale do kopru přijde mě, že si režisér řekl, že ve stylu Ajova Kyslíku (ano vím, že vznikl později)  tam hodí debilní konec co zde absolutně nepasuje a je jak se říká z prdele vytažené v nouzovém režimu. Chtěl jsem dat 80 procent za ten konec , ale stahuji hvězdu dole. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení začalo 18. listopadu 2019 a trvalo 33 dní, natáčelo se v pařížském regionu. (bianci)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno